10 заповідей щасливого подружжя

Читай також

  • «Подружжя – це невпинна подорож двох»
  • 5 біблійних віршів, коли ви сердитеся на свого чоловіка чи дружину
  • «Спланований секс – це добре»
        • 10 заповідей щасливого подружжя

          3 жовтня під час інавгураційної лекції навчальної програми “Покликані до любові” о. д-р Теодосій Грень, – віце-ректор Папської колегії св. Йосафата в Римі та працівник української секції “Радіо Ватикану” роздумував над викликами сучасної сім’ї. Впродовж заходу він також запропонував 10 заповідей щасливого подружжя:

          Дозволити Богу бути членом вашої сім’ї. Це фундаментальна річ для кожного подружжя. Йдеться про спільну молитву і молитву одне про одного. Господь є тією основою, яка здатна зміцнити подружжя, без Нього цей процес значно важчий.

          Ніколи не втомлюватися працювати над своїми стосунками. Не зупинятися на досягнутому. Не піддаватися спокусі, мовляв, ми вже досягли бажаного результату. Всім подружжям є куди рости.

          Плекати діалог. Людина у подружжі має дбати про особистий розвиток: культурний, духовний, інтелектуальний. Ми повинні думати про свій розвиток і дозволити іншій особі, яка є поряд з нами, розвиватися. Адже вкрай важливо бути цікавими співрозмовниками одне для одного.

          Бути щирими між собою. Розвивати вміння говорити про все. При цьому важливо пам’ятати, що зло породжує інше зло. Також дуже часто обман, неправда породжують іншу неправду, інше зло, – це своєрідний ланцюжок. Вчіться бути щирими одне з одним.

          Мати час для свого подружжя. Не ставити працю, друзів, улюблені заняття перед дружиною, чоловіком, сім’єю. Необхідно вчитися спільно проводити час, відпочивати та подорожувати.  Інколи ми думаємо, що через матеріальні речі можна проявити свою любов та турботу, замінити ними той час, який в силу певних обставин не змогли присвятити рідним. Та це велика помилка, адже найкращою інвестицією у ваше подружжя та сім’ю є час, любов, близькість.

          Не соромтесь бути ніжними одне з одним. Не бійтесь слова «люблю». Дехто вважає, що це вияв незрілості чи слабкості, проте, насправді, все навпаки. Іноді в подружжі сказати про свої почуття вимагає неабияких зусиль. Подекуди ділитись любощами в присутності інших – велика мужність та сміливість. Вчіться частіше виявляти свої почуття, адже це зближує та надихає.

          Плекати вірність одне одному. Пам’ятайте, що великі зради розпочинаються із маленьких занедбань у подружжі. Навіть, якщо подруг зумів пробачити нам зраду, вчинок не забувається, а залишає свої рубці. Господь не завжди вимагає від нас забути, Він просить пробачити, – а це різні речі. Відтак, зрада – це найбільший гріх проти подружньої любові. Тому так важливо плекати вірність одне одному в малому.

          Пам’ятати, що усі ми грішні люди. Господь прощає нам багато речей і ми також маємо пробачати одне одному наші недоліки, промахи, провини. Не існує ідеальних людей. В подружжі маємо вчитися прощати, адже – це основа зростання чоловіка та дружини.

          Пам’ятати про цілі подружжя. Пам’ятати, що першою ціллю є радість, щастя, добро подругів, позитивний аспект подружнього союзу. А вже потім труднощі, виклики та обов’язки. Окрім того, важливо пам’ятати про ще одну важливу ціль подружжя – відкритість на нове життя.

          Намагатись всюди діяти не як окремі «я», а як цілісне «ми». Великою допомогою у цьому пункті є вміння радитись. Подекуди в подружжі хтось може сказати, що він експерт в певній галузі, тому подруг не зможе порадити йому чи їй нічого вартісного. Проте, вкрай важливо радитись та слухати думку своєї дружини чи чоловіка, адже подружжя це єдність двох осіб.

           

          Джерело:  family-institute.org

          Читай також

        • «Подружжя – це невпинна подорож двох»
        • 5 біблійних віршів, коли ви сердитеся на свого чоловіка чи дружину
        • «Спланований секс – це добре»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.