Коли подружжя готове до народження дітей?

Читай також

  • Про гідність дитини мовою мистецтва — підсумки проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»
  • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
  • Лист св. Івана Павла ІІ до дітей, які чекають Різдва
        • Коли подружжя готове до народження дітей?

          Незважаючи на всі зауваги скептиків, народження дітей може зробити Ваш шлюб кращим, ніж можна уявити.

          Тема  «чайлд-фрі» набула широкого розголосу у ЗМІ протягом останніх десятиліть. І навіть якщо ти поки не боїшся дітей, то згодом почнеш: до цього доклали максимум зусиль численні автори статей, майстер-класів, книжок і навіть книг, присвячених проблемам, які з’являються у житті батьків одразу після зачаття дитяти. «Повний вступ до батьківства» попереджає: «Якщо ви не підготовані належним чином, народження дитини може зруйнувати ваші стосунки».

          Що подружжя втратить?

          Добре, погодьмося: якщо ваше подружжя не має достатньо сили та ресурсів, аби впоратися зі стресом та пожертвою (вільного часу, уваги один одному, грошей, власних інтересів – усього), впоратися з немовлям буде не до снаги. Але давайте не поводитися так, ніби дитина збирається виснажувати ваше життя та радість у стосунках (хіба тільки ви мобілізуєте усю мужність та витривалість і зодягнетеся в обладунки з голови до ніг, аби маля не внесло дисбаланс у ваше розмірене життя). Народження дитини здатне кардинально змінити ваш шлюб на краще, навіть якщо ви були переконані у протилежному.

          Багато страхів, що стосуються народження дитини, зосереджені навколо жертв, які доведеться  приносити батькам, аби належним чином піклуватися про немовля. Опівнічні годування, час, який необхідно приділити маляті, інші турботи… Знаєте, що я скажу? Ці жертви не мають жодного значення.

          Що подружжя здобуде?

          Подумай про полегшення і глибоку вдячність, коли чоловік вставатиме, аби змінити дитині підгузник, а ти зможеш трошки довше подрімати. Або про пропозицію дружини прочитати немовляти перед сном щось із твого улюбленого збірника казок (чи може коміксів?). Пам’ятайте: це ваша спільна справа.

          Кожна жертва – це нагода проявити любов у спосіб, в якому слова безсилі. Страждання може спричинити гнів, але воно також може підсилити кохання та довіру, а ще – впевненість у своєму виборі. Перешкоди, які трапляються на вашому подружньому шляху – це можливість нагадувати коханій людині про власну відданість та потребу бачити поряд вірного соратника.

          Діти – це відповідальність, яку подружжя несе разом. Тому ніщо не може об’єднати зусилля пари, зробити її єдиним механізмом так сильно, як народження немовляти.

          «…Тільки ставши батьком, можна навчитися батьківству»

          Тенденція планування сім’ї апелює до ґрунтовного приготування родини до появи в їхньому житті нового члена. Але насправді, окрім доброї поведінки обох у подружжі і прагнення розвивати стосунки, пара може зробити не так багато. Тільки ставши батьком, можна навчитися батьківству. Ти вчишся терпеливості, ніжності, відповідальності, повазі тільки на практиці і робиш більше помилок, ніж коли-небудь згодишся визнати… А згодом – потихеньку розвиватимеш чесноти та навики, що необхідні.

          Коли настане ідеальний час?

          Батьківство – це той випадок, коли єдина нагода навчитися – практикуючи. Ти вчитимешся упродовж всього шляху, як і кожен батько і мати в цьому світі. Ви робитимете це разом із коханою людиною – ось що найкраще у батьківстві.

          Це не означає, що кожна пара готова до народження дітей просто зараз – іноді з’являються проблеми, які необхідно вирішити перед тим, як цей етап настане. Але якщо ви чекаєте моменту, коли станете достатньо «професійними», то чекатимете вічно.

          Якщо у вас у подружжі проблеми – діти не вирішать їх магічним способом. Діти вимагають значної самовіддачі, часом з ними складно, тож ви повинні бути цілком впевненими, що готові разом долати перешкоди. Але маля – це не рівняння з хімії (вважаєте себе щасливчиком, якщо бодай щось сходиться).

          Чи бачили ви мотиваційні статті про те, що не варто ставати піаністом, художником або вчителем через те, що це занадто важко? Радше навпаки, чи не так? Всі розуміють, що солодкість плодів набагато перевищує вартість витраченого ресурсу.

           

          Переклад Ірини Яремчук

           

          Читай також

        • Про гідність дитини мовою мистецтва — підсумки проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»
        • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
        • Лист св. Івана Павла ІІ до дітей, які чекають Різдва
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)