Декілька порад, як бути терплячим у подружжі

Читай також

  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
        • Декілька порад, як бути терплячим у подружжі

          «Любов – довготерпелива», – пише Новий Завіт. Але терпіння має унікальну особливість – воно здатне приймати різні форми у повсякденному житті.

          Гаряча вечеря та прибрана оселя залишаються непоміченими. «Мій чоловік – не Ромео, – посміхається Джулія (але в тій усмішці є щось тривожне), – він радше схожий на Роналдо», – Грег, чоловік Джулії, футбольний фанат.

          Раз у тиждень Грег робить закупи. Решта хатніх обов’язків – на плечах Джулії. «Я не бездоганна господарка, але з двома маленькими дітьми і восьмигодинним робочим днем навіть мінімум результату вимагає максимум зусиль. Але Грег не бачить цього. Його мати виховала трьох дітей і ніколи не скаржилася. А я? Мені хочеться кричати, навіть жбурляти посудом. (Звісно ж, зрештою все одно доведеться прибирати шматки потрощеного скла самостійно. Тож який у цьому сенс?)».

          Становище Джулії знайоме багатьом жінкам. Вони вчаться терпінню – і щось роблять не так.

          « «Любов довготерпелива», – моя улюблена строфа з Нового Завіту, – каже Джулія. Це рядки з Послання апостола Павла до коринтян, – і мені соромно, що я не можу слідувати цим приписам. Не йдеться про янгольське терпіння, – жінка сумно посміхається. – хочеться, аби чоловік допомагав мені трішечки більше, але він вихований інакше. Його батько і досі не знає, у якій шухляді лежить чай.

          Але браку терпіння необов’язково соромитися. Нерівномірний розподіл обов’язків у сім’ї Джулії – це факт. Фактично, цього розподілу не існує взагалі. Раз на тиждень Грег перетворюється на хороброго годувальника сім’ї – йде до супермаркету – і звільняється від домашніх справ до наступної суботи. Однак якщо дружина працює – чоловік повинен не тільки «допомагати», а брати на себе таку саму відповідальність за виконанням хатніх обов’язків, як і жінка.

          Терплячість – це гра в команді, а не мучеництво

          Ти живеш із чоловіком, а не працюєш покоївкою. Чоловік і діти – не клієнти у «готелі-ресторані», де дружина – шеф-кухар, адміністратор і пральна машина в одній особі. Іноді хтось накриє на стіл або донесе посуд – і жінка, що звикла працювати за всіх, зітхне із виразом блаженного щастя. Однак наступного разу, коли вона почує критику на адресу пересмажених овочів, маленьке зауваження зможе зруйнувати настрій на увесь день. Для людини, що не присіла жодного разу протягом дня критика – це останнє, на що вистачає терпіння.

          Така терплячість може призвести до значного стресу і навіть помалу руйнувати сімейні стосунки. Кожен, хто живе у стані постійного напруження, з часом стає більш сварливим. Але замість того, аби перетворюватися у роздратовану жінку – персонажа численних коміксів та телешоу, ти можеш спробувати змінити розподіл обов’язків у сім’ї. Чи не краще задіяти чоловіка до домашніх справ, аніж тихо (чи не зовсім тихо) миритися? Не намагайся грати роль мучениці: тебе вважатимуть тираном. Якщо ти виконуєш більшість справ самостійно, то і більшість рішень приймаєш на   власний розсуд.

          Терпіння – це фундамент взаємності у стосунках. Якщо Джулія хоче бачити свого чоловіка партнером, їй потрібно поводитися як партнер. Замість сварок дружина може запропонувати чоловіку нові можливості: нехай Олег запропонує страву на вечерю або ж вигадає, як реорганізувати простір у під’їзді. Це допоможе чоловіку відчути себе частиною команди.

          Ще більше прогресу? Відійдіть від керма управління на цілий день, і дайте чоловіку можливість проявити усі свої здібності. Покиньте роль очільника сім’ї, менеджера чи санітарної служби. Кожен потребує короткої відпустки час від часу. Трошки відпочинку і релаксу можуть творити дива у сім’ї.

          Терпіння – це дозволити керувати іншому

          Кожна жінка прагне зменшити число власних обов’язків, але в той же час нам важко відректися від постійного контролю і влаштувати демократію вдома. «Залиш це мені», – кажуть жінки, бо впевнені, що зроблять усе швидше і якісніше. Нема часу вчитися – доба має тільки 24 години.

          Навчіться відпускати. Пересядьте на пасажирське крісло. Віддайте чоловіку територію, що зазвичай була вашою.

          Але майте на увазі: іноді ситуація погіршуватиметься. Ванна «майже» чиста. Чоловік задоволений виконаною роботою – впевнений, що досягнув санітарних норм стоматологічної клініки. Але ванна «чиста» недостатньо, і це видно з твого обличчя. Чоловік відчуває, що зазнав поразки, і не схоче допомагати більше. Пам’ятай: усе не може бути виконано одразу і у той самий спосіб. Дослідники називають це емоційною свободою – згодитися, що ситуація не завжди відповідатиме твоєму баченню. Все може відбуватися повільніше чи гірше, ніж ти очікувала, але якщо є результат, хіба щось іще має значення? Коли ти зрозумієш це, то отримаєш менше стресу, менше втоми і кращі стосунки зі своїм чоловіком.

           

          Переклад Ірини Яремчук

           

          Читай також

        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)