Скільки коштує любов?

Читай також

  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
  • Я знаю, точно знаю про що мене спитають на Страшному Суді
  •  У Львові презентували книгу Глави УГКЦ «Бог не покинув Україну»
        • Скільки коштує любов?

          У одному із парків Польщі, у Лодзі, знають , що любов коштує визначену суму грошей. А саме ту, яку слід заплатити за пам’ятну лавку закоханої пари. На ній будуть написані імена пари і саме вона стане особливим символом їхнього кохання. Звісно, гарна ідея, однак не менш добре і дуже глибоке запитання: а скільки насправді коштує любов?

          Не йдеться, очевидно, про ніякі гроші, предмети тощо. Чи замислювадись ми над тим, а скільки слід віддати і зробити нашому серцю, щоби виникло й існувало це відчуття – любові?

          Зараз, коли ми чекаємо Різдва, важливо вкорте замислитись, а скільки насправді Ісусові коштувало – прийти на землю і стати людиною. Він, будучи рівним Богу-Отцеві, вирішив прийти у лоно жінки і народитись на світ беззахисним немовлям.

          Цей жест Спасителя означається богословським терміном кенозис – спустошення,  тобто повне віддання себе волі Божій, “знищення” своєї волі заради цього.

          Ось це ціна любові Бога до людини. Він, коли хотів проявити любов, показав, що треба заради цього втратити усе.

          На одному зі спільних читань Євангелія (уривку про бідну вдову) за старим єзуїтським методом, коли кожен намагається уявити себе кимсь із зображених осіб, дівчина Магда сказала, що відчуває себе скарбонкою. Але ж як то можна себе увити скарбонкою? Дівчина пояснила: ввесь час багато людей приходять і щось кидають: трохи підтримки, трохи слів, трохи радості, трохи… А я все чекаю на когось, як ота вдова, хто прийде і вкине усе, що в нього є.

          Насправді та убога вдова кинула все, що мала.  Це чудова відповідь на запитання, скільки коштує любов. Якщо любов не здатна віддати всього, то це не любов.

          Не йдеться про хворобливу залежність, ні. Любов є тоді, коли двоє людей одне одному готові віддати усе, і не тільки у стосунку подружньому, але в стосунку батьки-діти чи друзі.

          Знайти і плекати любов подружню насправді неймовірно складно. Але тільки тоді, коли ти, чоловіче або дружино, перестанеш чекати, що подруг має дати тобі, але сам чи сама почнеш віддавати, і то віддавати усе – тоді зайде мова про любов.

          Однак коли віддаємо все, а у відповідь отримуємо погорду і зранення, то пам’ятаймо, що таку саму відповідь отримав Ісус. Віддав усе – і був розп’ятий. 

          Не можна бути літеплим, бути трохи вагітною – або так, або ні. Якщо любиш – віддавай усе.

          Бо така ціна любові.

          Підготувала Тетяна Трачук

          За матеріалами аудіореколекцій о.Адама Шустака

           

          Читай також

        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Я знаю, точно знаю про що мене спитають на Страшному Суді
        •  У Львові презентували книгу Глави УГКЦ «Бог не покинув Україну»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)