Анна і Йоаким: чи були ідеальним подружжям?

Читай також

  • Немає пов’язаних публікацій.
        Анна і Йоаким: чи були ідеальним подружжям?

        Чи існують ідеальні подружжя? Не знаю. Але знаю, що є подружжя святі, і до таких, без сумніву, належали Анна і Йоаким, батьки Діви Марії.

        Звідки вони були? Яка їхня історія перед народженням єдиної дочки? В Євангелії не знайдемо відповіді на це запитання. Однак в апокрифічній літературі збереглась інформація про батьків Матері Спасителя.

        Бог обдаровує ласкою

        Ім’я Анна означає “Бог обдаровує ласкою”. Мати Марії і бабуся Ісуса, без сумніву, була вибрана і обдарована ласкою. Творець від початку світу мав для неї геніальний план і чекав на його реалізацію. Свята Анна народилась у Вифлиємі і належала до царського роду Давида. Традиція голосить, що її родичі були побожними і віруючими людьми, водночас і досить заможними. Однак усім ділились із потребуючими, живучи насправді скромно. Свята Анна виростала в атмосфері любові і спокою. У віці 24 років одружилась із Йоакимом, який походив також із роду Давида.

        Бог допоможе

        Ім’я Йоаким означає “Бог допоможе, потішить, скріпить, вивищить”. Чоловік св. Анни походив із заможної та шанованої родини, добре відомої в Назареті. Йому були притаманні покора, скромність, тихість, маломовність, але також неймовірна ревність у молитві і радість від ділення майном чи добрим словом з потребуючими і бідними.

        Йоаким та Анна були подружжям богобоязливим, у тісному зв’язку із Богом, своє майно ділили на три частини. Першу жертвували на храм, другу – на потреби пілігримів та людей потребуючих. Третю частку залишали для себе. Однак незважаючи на те, що жили у єдності з Богом, не могли дочекатись потомства.

        Неплідність

        Того часу неплідність вважала карою Бога за скоєні гріхи. І хоч Йоаким та Анна жили побожно, їх будинок був оповитий ганьбою. Впродовж двадцяти років пара молилась, просячи про дар батьківства.

        Свята Анна склала навіть обітниці, що якщо народяться діти, то вона віддасть їх на служіння Богу. На жаль, нічого не змінювалось. Зараз тема неплідності є особливо актуальною. Щораз то більше росте кількість осіб, які не можуть мати дітей. В таких випадках слід задуматись над тим, що якщо Бог зараз не дає потомства подружжю, то може Він має особливу ідею для нього.

        Поєднуючи значення двох імен згаданих святих відчитуємо слова: ласка і благословення. Бог не залишає своїх дітей, особливо в потребі і хвилині випробувань. Так було і у випадку святої Анни і святого Йоакима. Одного разу майбутній батько Марії прийшов до святині, щоби скласти пожертву Богові. Однак служитель заборонив йому, говорячи, що Йоаким не має дітей і тому не гідний складати пожертву Богові.

        Чоловік подався в пустелю і там 40 днів і ночей просив Бога про благословення. Пригноблена Анна також просила з надією, що Бог таки дозволить їй стати мамою. У той складний момент з’явився св. Анні Ангел і промовив слова радості: “Бог вислухав твої молитви і благання, матимеш дочку і даси їй ім’я Марія; та дівчинка буде від дитинства віддана Богу і повна Святого Духа”.

        Також Ангел сказав, що невдовзі Йоаким повернеться з пустелі. Так теж сталося. Коли Анна мала 45 років на світ з’явилася її довгоочікувана донька Марія. Сталось це 8 вересня. У календарі ця дата – народження Богородиці.

        Урок покори для подруж

        Приклад подружжя Йоакима та Анни показує, як важливі у житті кожного подружжя покора і терпеливість. Справжніми ліками у будь-яких труднощах є віра і гаряча молитва. Бог ніколи не залишає своїх дітей і з великим милосердям виявляє, як сильно їх любить.

        Пережиття перешкод у випадку цього подружжя дало плід: батьківство найпрекраснішою і найсвятішою жінкою в історії світу. Свята Анна дочекалась також народження свого внука Ісуса. Чи можна уявити собі більш неймовірне закінчення цієї історії?

        Переклад Тетяни Трачук

         

        Читай також

        • Немає пов’язаних публікацій.

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Учасник команди ДивенСвіт:)