Як бути задоволеним своїм фінансовим становищем?

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Як бути задоволеним своїм фінансовим становищем?

          Упродовж багатьох років, мене вражало як багато християн переслідують багатство.


          Ісус попереджає, що багатство перешкоджає людям потрапити на небеса: „Тоді Ісус сказав до своїх учнів: “Істинно кажу вам: Трудно багатому ввійти в Небесне Царство“ (Матея 19.23), і Павло попереджає: „А ті, що хочуть багатіти, впадають у спокусу та в тенета, і в безліч бажань безглуздих та шкідливих, що штовхають людей у прірву та погибель. Бо корінь усього лиха – грошолюбство, до якого деякі вдавшися, від віри відбились і прошили себе численними болями“ (1 Тимотея 6: 9-10). І це відбувається або тому, що ми не віримо в це чи думаємо, що будемо винятком із правил, або просто не думаємо, що Слово Боже може дійсно означати буквально те, що говорить.

          Але Павло дійсно має на увазі те, що він і каже: бажання бути багатим — смертельне. Більш того. Ключ, який відкриває цю частину 1-го Послання до Тимотея 6, в наступних словах: «Великий же зиск – то благочестя із задоволенням».

          Яка захист від смертельного впливу грошей? Відповідь: серце, що задовольняються Богом.

          Чи задоволені ви глибоко в Бога, так, щоб це задоволення – ця радість – не руйнувалася, коли Бог зумовлює Вам мати багато або мало? Наявність малого може зруйнувати задоволення в Бога, змусивши нас відчувати, що Він скупий або недбайливих, або безсилий. А наявність багатьох чинників може зруйнувати нашу радість в Бозі, змусивши нас відчувати, що Він зайвий, або досить вторинний як помічник і скарб.

          В чому таємниця?

          Це не щось погане — знати, як не втратити наше задоволення Богом. Це те, для чого взагалі призначене життя — жити, щоб демонструвати, що тільки Він гідний слави. І це показує, серед інших шляхів, те, наскільки Він здатен дарувати нам радість Собою в кращі чи гірші часи. Павло вивчив секрет того, як зробити це:

          „ Я кажу це не тому, що терплю злидні, бо я навчився задовольнятись тим, що маю. Умію бути в упокоренні, умію бути і в достатку: в усьому й в усіх обставинах я звик і насичуватися, і голодувати, жити в достатках і терпіти злидні. Я можу все в тому, хто укріплює мене“ (Филип’ян 4: 11-13).

          Павло навчився „бути задоволеним“. Це — ключ до правильного використання грошей у 1-му Посланні до Тимотея 6: 5-10 „Постійні спори людей із зіпсованим розумом та позбавлених правди; гадають бо, що побожність то засіб зиску. Великий це зиск – побожність, вона бо дає вдовілля. Ми бо не принесли на світ нічого, та й винести нічого не можемо. А маючи поживу та одежу, цим будемо вдоволені. А ті, що хочуть багатіти, впадають у спокусу та в тенета, і в безліч бажань безглуздих та шкідливих, що штовхають людей у прірву та погибель. Бо корінь усього лиха – грошолюбство, до якого деякі вдавшися, від віри відбились і прошили себе численними болями“.

          „Умію бути в упокоренні, умію бути і в достатку: в усьому й в усіх обставинах я звик і насичуватися, і голодувати, жити в достатках і терпіти злидні“(Филип’ян 4:12). У чому ж секрет? Я думаю, що він розкриває його в попередньому розділі: „Ба, більше: я вважаю за втрату все задля найвищого спізнання Христа Ісуса, Господа мого, заради якого я все втратив і вважаю все за сміття, аби Христа придбати“ (Филип’ян 3: 8) .

          Іншими словами, висловлюючись сучасними термінами, коли фондовий ринок підвищується або він отримує премію, то каже, “Я вважаю Ісуса дорожчим і ціннішим, ніж мої гроші, яких стає більше”. А коли фондовий ринок знижується, або він стикається зі скороченням зарплати, то говорить, „Я вважаю Ісуса дорожчим і ціннішим, ніж все, що я втратив“. Слава і краса, цінність Христа — секрет задоволеності, яка не  дозволяє грошам керувати людиною.

          Гроші не задовольняють. Насправді.

          Гроші не задовольняють: „ Множаться статки, множаться й ті, що їх поїдають; і яка користь тому, хто їх має, крім хіба-що тієї, що дивиться на них очима?“ (Проповідник 5:10). Я знаю, що багато хто скаже: „Ні, задовольняють. Мої гроші — добрий друг. Вони не підводять мене. У мене є великий будинок, два автомобілі та прекрасна приватна школа для моїх дітей… Це не піде зі мною в інший світ, але це, безумовно, не зникне від мене тут!“

          Справді?

          Я роблю свою ставку разом із Проповідником. Ви були створені для задоволення в Бозі, а ваші гроші перетворюють вас на сліпців. У вас є глибока туга. Вони будять вас вночі. Вони наближаються до вас, коли ви одні й збентежені. Якщо ви чесні, то знаєте, що те, чим ви оточили себе, не може торкнутися найглибшої туги вашого серця. Ви не були створені бути задоволеними матеріальними речами. І жодні речі не заспокоять страхів швидкоплинності життя, старіння і смерті. Ні, ви обманюєте самі себе. „Хто любить гроші, не буде задоволений грошима“.

          Серце людини не може збирати. Ми можемо збирати що-небудь в коробочку, але в ту саму мить, коли річ опустилася в коробку, серце втратило її і знову голодне. Якщо людина і повинен щось мати, то це — Діяча… Тому все, що ми робимо, має вільно прийти і піти через серце нашої внутрішньої дитину; ми можемо насолоджуватися цим тільки тоді, коли це проходить через душу.

          Немає жодного зв’язку між великою кількості грошей і переживанням великого щастя в цьому житті. Коли мудрий біблійний чоловік каже „Краще …“, він має на увазі, „глибше задоволення…”.

          „Ліпший малий достаток, що в праведника, ніж велике багатство в беззаконних“ (Псалом 36:16).

          „ Ліпше трохи в Господньому страсі, аніж великі скарби у тривозі“ (Приповідки 15:16).

          „ Ліпше миска капусти, та з любов’ю,| ніж віл годований, та з ненавистю“ (Приповідки 15:17).

          Іншими словами, ключ до щастя в цьому житті — не багатство. Ви не можете знайти щастя в чомусь, що засліплює вас щодо реального джерела щастя. Ісус неодноразово описував Себе і Свої обітниці, і Своє Царство— нині і навіки — як взаємини, і надію, і місце вищого щастя. Не погоджуйтеся на щось менше.

          Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"