Самотність: прокляття чи благословення?

Читай також

  • Запрошуємо сім’ї та молодь від 18 років на Форум Любов.RRO
  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • Самотність: прокляття чи благословення?

          У теперішньому світі шлюб – це нормальний стан. Так це і передбачав Бог, подбавши про першу сім’ю: Бог сам привів Єву до Адама.

          Часто пошуки пари не приносять результату. Неодружені нерідко потерпають від відчуття своєї неповноцінності. На жаль, можна почути часті жарти-насмішки, а то й цілі цькування з приводу самотнього стану, і все це лише поглиблює травматичну самооцінку цих людей.

          Навіть церковне дозвілля запрограмоване на працю з сім’ями. А якщо сім’ї нема, то ти повинен її створити! Не добре бути самому! І що тоді робити неодруженим з цим масовим нерозумінням?

          А що якщо чоловік чи жінка роками молиться і просить про щасливе подружжя і не отримує його? Продовжувати слухати повчання всіх навколо і почуватись неповноцінним?

          Насправді якщо заглянемо в Біблію, то побачимо, що неодружений стан – далеко не привід вважати себе кимось гіршим. “Я бажав би, щоб усі люди були, як я, та кожний має свій особливий дар від Бога, один – такий, а другий – інший” (1 Кор. 7,7).

          Апостол не говорить про свій стан як обов’язковий, він просто дає поради, це його думка, а не веління Бога. Він говорить про особливий дар від Бога, який у кожного свій: в когось подружжя, у когось стан неодружений. І цей стан – від Бога. Чому ж Павло говорить про практичність самотнього стану? Він бачить багато проблем від шлюбу.

          Це був час найбільших переслідувань християн. Одруженого могло чекати більше терпіння, якщо б переслідували його сім’ю.

          Одружені думають про те, щоби догодити одне одному насамперед, а не Господеві.

          Я ж хочу, щоб ви були без журби. Хто нежонатий, клопочеться про Господні справи, як подобатися Господеві;а хто жонатий, клопочеться про справи цього світу, як догодити жінці, і він поділений. Так само й жінка незаміжня, і дівиця клопочеться про Господні справи, щоб бути святою і тілом, і духом, а заміжня клопочеться про справи цього світу, як догодити чоловікові. 1 Кор. 7, 32-34

          У розумінні апостола Павла одружені турбуються про “світське”, про минуще. А це відволікає від служіння.

          Сам апостол не був одружений. І він говорить про такий стан як про кращий із власного досвіду.

          Важливо також згадати про покликання до самотнього стану. Звідки знати, є воно у мене, чи ні. І тут варто сказати, що це сфера особистих стосунків людини з Богом.

          Звісно, що самотність не повинна бути примусовою. Це свідомий і твердий вибір серця, який включає вміння кермувати своїми емоціями на тілесними відчуттями, жити у стриманні від сексуальних зв’зків. Бо людину, покликану до неодруженого життя, Бог не визволяє від бажань її тіла, але через Святого Духа допомагає стримуватись.

          Самотній – не хтось, хто знаходиться на маргінесі суспільства. Ні, це люди, які мають своє особливе призначення і християнську місію. Більше того, вони можуть і мають можливість робити більше для церковної спільноти і соціального служіння.

          Самотність – це також і не привід вести життя розпусне, вдаватись до неприродніх зв’язків.

          Бути у вільному стані – нормально і природньо!

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Запрошуємо сім’ї та молодь від 18 років на Форум Любов.RRO
        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
          • Оціни

            [ratemypost]

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі

              • Роман К    09.09.2019 о 12:57

                На жаль, в Церкві дійсно мало говорять про самотніх людей. Це розглядається як “ненормальність”, відхилення від норми, “родове прокляття” (пороблення). Існують два крайні погляди (навіть між священиками): або одружуєшся (на будь-кому, бо час біжить; щоб “люди пальцем не показували”) або йдеш до монастиря (навіть всупереч своїй волі, не маючи поклику). Третього альтернативного варіанту не розглядають.

              • Ірина Кисилевич    13.02.2019 о 12:17

                Або ще бути вільного стану нормально тоді, коли маємо свою гідність- якщо хлопець чи дівчина не цінує внутрішньої краси людини, а звертає увагу на ріст, вагу, вік- проблема на селі)))- не хочуть стосунків з особою, бо зовнішність не та.

              • Ірина Кисилевич    12.02.2019 о 23:08

                Бути вільного стану- це нормально, коли: 1. Колектив осіб вашої статі (знайомства в Інтернеті- не панацея). 2. Фізичні дефекти- важче знайти пару. 3. Смерть близької людини- стрес може бути. 4. Війна З самотнім станом потрібно вважати- щоб це не було плодом “чайлд фрі”, надмірної вибагливості щодо осіб протилежної статі.