«БРАТ ТВІЙ ВЕРНУВСЯ» (Луки 15, 11-32)

Читай також

  • Ніхто з нас не має права почуватися бездомним, бо в обіймах Бога ми завжди вдома
  • Нам усім Бог дає шанс на навернення
  • Прощений, куди йдеш?
        • «БРАТ ТВІЙ ВЕРНУВСЯ» (Луки 15, 11-32)

          Неділя блудного сина – це друга неділя з чотирьох, яка підводиться до Великого Посту. Свою назву цей день отримав від євангельської притчі, яку знає кожен християнин.

          У притчі про блудного сина Ісус нагадує, що Бог любить кожного нас без-умовно. Закликає залишити негативний досвід «любові», яка вимагає плати: доброю поведінкою, корисністю, задоволенням. Нагадує, що Божу любов не потрібно купувати чи заслуговувати, бо вона просто є. Про те говорить і апостол Павло у послані до Римлян:

          «Бог же показує свою до нас любов тим, що Христос умер за нас, коли ми ще були грішниками» (Римлян 5, 8).

          Молодший син цю істину усвідомлював: попри всю кривду, якої він завдав Батькові, Той не перестав його любити. І саме така свідомість привела його до розкаяння, повернення додому, розуміння, що нічим не зможе надолужити завданої шкоди, і смиренного прохання бути у Батька принаймні одним з Його слуг.

          Та блудним у цій притчі є не лише молодший син. Його старший брат, на перший погляд, все робить правильно: є слухняним, працьовитим, як і сам твердить: давно Батькові служить та не порушив жодного Його наказу. І саме таке твердження дуже насторожує – він не приймає Батькової любові, а безпідставно намагається її «заслужити». Саме тому не розуміє, чому той просто так прощає його брата і приймає назад додому, влаштувавши гучне свято. Докоряє за те, що Батько ніколи не «нагородив» його за вірну службу навіть козеням. Для Батька теж ці слова незрозумілі. «Все моє – твоє», тобто: ти є сином, ми працюємо спільно, тому все що потрібно, ти в будь-який час можеш собі просто взяти…

          Незалежно від того, у кому з двох братів себе впізнаємо, в кожному випадку сьогоднішня притча дає надію: у пережитому складному досвіді упадку та прощення молодшого сина, чи в усвідомленні, що насправді не все у відносинах з Богом так ідеально як виглядає зовні, у старшого. І першим правильним кроком кожного з них є те, що як один, так і другий, про свій стан з Батьком заговорив.

          Oleh Ovsyanyk

          Читай також

        • Ніхто з нас не має права почуватися бездомним, бо в обіймах Бога ми завжди вдома
        • Нам усім Бог дає шанс на навернення
        • Прощений, куди йдеш?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.