Чому важливо молитися разом із дітьми?

Читай також

  • Про гідність дитини мовою мистецтва — підсумки проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»
  • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
  • Лист св. Івана Павла ІІ до дітей, які чекають Різдва
        • Чому важливо молитися разом із дітьми?

          Про цінність спільної молитви ми знаємо зі Святого Письма: … бо де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там я серед них. (Мт. 18:20)

          Святенники, також періодично наголошують на необхідності спільної молитви в сім’ях. Та чи в кожній родині все ж існує така «традиція»?

          Часто, заклопотані батьки намагаються якнайшвидше справитися з хатніми справами та вкладають дітей спати, максимум, даючи їм настанову: «Не забудь помолитися!».

          Та які переваги мають ті сім’ї, які щоденно спільно приступають до молитви?

          • Єднання сім’ї

          Сучасний темп життя, економічні тенденції диктують свої правила, а сімейні цінності асимілюються під тиском подій. Кропіткою працею люди будують своє майбутнє, впевнено крокуючи кар’єрними щаблями  та отримуючи бажаний успіх. Проте, здобуваючи одне, ми втрачаємо той дорогоцінний час, який маємо присвячувати своїм найріднішим.  

          Час для спільної молитви – чудова нагода зупинитися від буденної гонитви, побути разом, подякувати Господеві за отримані дари та попросити того, що потребує Ваша родина.

          • Навчання – прикладом

          Здається, відома усім річ, що дітей виховувати треба не словом, а прикладом. Тому, якщо ви хочете, аби діти молилися щоденно – покажіть їм свою молитву. Очевидно, що до спільної молитви дітей треба залучати змалку, навіть коли дитинка ще не вміє говорити та навіть тоді, коли ще зовсім маленька спить у колисці.

          • Ви знатимете потреби, мрії та переживання один одного

          У який спосіб ви організуєте молитву, будь-то читання Святого Письма чи промовляння установлених молитов – залежить від вашого вибору. Проте, важливо говорити з Господом, простими словами – дякуючи, просячи та запитуючи. Будьте сміливі у своїх молитвах, адже Господь говорить: «І буде так, що перш, ніж вони візвуть до мене, я озвуся; вони ще будуть промовляти, а я їх уже вислухаю»(Ісаї 65:24)

          Цієї сміливості та беззаперечної довіри до Бога навчаться і ваші діти. А ще, маючи таку практику, ви зможете краще розуміти потреби своєї жінки/чоловіка/дитини.

          Фокусуючись на дітях, варто зауважити, що у такий спосіб вони вчаться озвучувати свої страхи та мрії Господеві, а для батьків – це слушна нагода запам’ятати сказане та придати особливої цінності почутому. Адже в щирій молитві перед Господом діти можуть сказати те, чого ніколи не скажуть батькам в очі.

          • Молитва – лікує!

          Якщо день був нелегким, або раптом сталася якась сварка чи непорозуміння, молитва буде місцем зцілення. Це той час, аби визнати свої провини перед Господом та один перед одним. І не відкладаючи «на завтра» – помиритися!

          • Здобуваючи спокій в молитві…

          Завершуючи день молитвою, ми отримуємо Благословення на добру ніч. Часто, батькам нелегко заспокоїти свої чад перед сном. Тому, користайте гарною нагодою та даруйте дітям тихість та спокій у спільній молитві.

          Ольга ЧАПЛИК

           

          Читай також

        • Про гідність дитини мовою мистецтва — підсумки проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»
        • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
        • Лист св. Івана Павла ІІ до дітей, які чекають Різдва
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"