Чим особлива Хрестопоклінна неділя

Читай також

  • Папа Франциск: Поділіться доброю новиною про воскресіння Христа з іншими
  • «Христос посеред нас»
  • Якщо Ісус Христос заплатив за гріх кожного, то чому хтось іде до пекла?
        • Чим особлива Хрестопоклінна неділя

          “Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресення Твоє славимо” (Тропар утрені).

          У третю неділю посту, ми по-особливому вшановуємо святий Господній хрест. Звідси й назва цієї неділі — Хрестопо­клінна.

          Ми намагаємося усвідомити глибину Божої любові до нас, через спомини страждань, на які Христос пішов задля нашого спасіння. Водночас і самі гартуємося, щоб мужньо нести свій хрест щоденного життя. До всіх нас звертається Ісус Христос: ” Коли хто хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій та йде слідом за мною. 35. Бо хто хоче спасти свою душу, той її погубить; а хто погубить свою душу мене ради та євангелія, той її спасе” (Марка 8, 34-35).

          ЗНАЧЕННЯ ХРЕСТОПОКЛОННОЇ НЕДІЛІ

          У Хрестопоклонну неділю маємо ще раз переосмислити, яку маємо могутню зброю у боротьбі за своє спасіння – ХРЕСТОМ.

          Синаксар — духовна наука на утрені цієї неділі — каже нам, чому в третю неділю посту почитаємо чесний і животворний хрест.

          Бо за 40-денний піст ми, занапа­щені гріхами, стаємо перед хрестом, щоб він нас зміцнив і пригадав муки Ісуса Христа задля нашого спасіння. Як ті, що, відбуваючи довгу складну дорогу, знайшовши тінь дерева відпочивають, щоб іти далі. Так і сьогодні, в часі посту маємо життєдайний хрест, для відпочинку, щоб він, нас втомлених наснажив для подальшох дороги.

          Ісус Христос, який бажає показати нам свою перемогу над смертю і славне явління у Воскресінні, посилає перед собою животворний хрест, що наповнює нас радістю і приготовляє нас, скільки це можливо, прийняти і самого Царя та славити світлого Переможця…

          Хрест називають деревом життя і тим деревом, що було посаджене серед едемського раю.

          БОГОСЛУЖЕННЯ ХРЕСТОПОКЛОННОЇ НЕДІЛІ

          На Богослуженні в цю неділю майже не говорять нам про хрест як символ терпіння, покути чи пониження, а велича­ють святий хрест як символ радості, символ перемоги і тріюмфу, що завершує світле Воскресення.

          Основний гимн цієї неділі — пісня “Хресту Твоєму поклоня­ємось, Владико, і святеє Воскресення Твоє славимо”. Звідки ця велична пісня? Її взято з молитви “Воскресеніє Христово видів­ши… ” воскресної утрені Великодня. Цю молитву читають також на кожній недільній утрені. Вона дуже давня, є в утрені Пасхи й недільна утреня IX сторіччя. Її мають і найдавніші богослужби атонських монастирів. У тій пасхальній, глибоко догма­тичній молитві з’являються якраз слова: “Хресту Твоєму… “.

          Митрополит Андрей Шептицький у своєму посланні “Про по­читання святого хреста” каже:


          “Не можна яскравіше й величавіше представити суті почитання хреста, як це представлено у Хресто­поклонну неділю. Наш обряд завжди лучить це почитання з почи­танням Воскресення: “Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святеє Воскресення Твоє славимо”. Це християнське поняття хрес­та. Поза ним християнин бачить славу воскресення і радости вічного блаженства”.

          Стихири вечірні й утрені, канон цієї неділі — це прослава на честь Господнього хреста.


          Радуйся, живоносний Хресте, Церкви чудовий раю, дерево нетління, що зростило нам насолоду вічної слави! Ти проганяєш бісівські полчища, й ангельські радіють хори, громади ж вірних празникують. Непереможна зброє, кріпосте незрушна, похвало священиків! Дай і нам нині діждатись Христових страстей і великого милосердя. Велике бо до нас його милосердя, і вірність Господа повіки.Прийдіть, наші прародичі, що через злобу чоловіковбивці упали з висот, за гірку насолоду, скуштувавши колись овочу з дерева. Ось виходить воістину всечесне дерево! Прийшовши отже до нього, з радістю цілуйте і закличте до нього з вірою: Ти, Хресте прецінний, наш захисте! Ти, дерево Богом благословенне, саде небесний! З твого плоду вкусивши, ми доступились нетління первісного раю, прийнявши упевнено і його велику милість“.

          “Сьогодні день торжества, — читаємо в 1-ій пісні канону утрені, — Воскресенням Христовим зникла смерть, засяла зоря життя, Адам устав і торжествує радісно, тож радіймо, співаючи побідну пісню”.

          ПОЧИТАННЯ СВЯТОГО ХРЕСТА

          Цього дня, замість “Святий Боже”, співаємо на Літургії “Хресту Твоєму… “. Цю пісню на честь святого хреста співаємо після кожної відправи цілий тиждень аж до п’ятниці і при тому поклоняємося святому хрестові та побожно його цілуємо.

          Хрестопоклінна неділя вчить нас розуміти велике значення святого хреста для нас не тільки в часі посту, але і для нашого цілого життя. Показує, що де хрест, там сила і перемога, спасіння, запевнене воскресіння до вічного щасливого життя.

          Адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Папа Франциск: Поділіться доброю новиною про воскресіння Христа з іншими
        • «Христос посеред нас»
        • Якщо Ісус Христос заплатив за гріх кожного, то чому хтось іде до пекла?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 4 / 5. Vote count: 4

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"