На тридцять шість кроків ближче до Бога

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
        • На тридцять шість кроків ближче до Бога

                   Де знайти омріяний спокій, коли навколо все тоне в буденних марнотах, спокусах та короткотривалих насолодах? Наш спокій – це стан та рівень нашого душевного сприйняття Господньої милості. Чим більше людина почуває себе розгубленою, тривожною та неспокійною, тим менше вона може почути голос Бога. І справа навіть не у відсутності сили та волі приборкати в собі гнів чи роздратування –  річ у тому, що часто не вміючи слідувати законам Божим, намагаємося створити власні.

                   Книжка «36 порад Папи Франциска для сім’ї» (Див.: 36 порад Папи Франциска для сім’ї. Івано-Франківсь: Апостол, 2018. 100 с.) – це не правила чи закони, це поради, за допомогою яких можна навчитися уникати різного роду проблем, які підсуває нам швидкий ритм життя. Книга містить 36 порад на різні теми, що стосуються подружнього та сімейного життя. Християнська віра вчить, що подружжя – це союз, який благословляється на Небесах і укладається на землі. Жити в сім’ї – це поділяти спільні радощі та жалі, дослухатися одне до одного і намагатися зрозуміти. У своїх розважаннях Папа Франциск закликає до найпростішого на словах, проте найважчого у виконанні – до вміння чути одне одного. Також він розмірковує про подружню вірність та про силу прощення, яке зцілює душі: «Здатність прощати і прагнення отримати прощення є частиною покликання та місії сім’ї. Прощення не лише рятує сім’ю від постійних суперечок, а також дає силу допомагати суспільству з його бездушністю та жорстокістю».

                   Видання складається із розважань Папи Франциска на тему сім’ї, молитов та розважань. Загалом книжка вміщує в собі поради на 36 днів. У порадах Папа у простій, ненав’язливій формі висловлює свій погляд стосовно якоїсь дії чи вчинку. У кожному епізоді проведені паралелі з біблійними сюжетами як елемент підтвердження сказаного. Упорядники книги до вибраних уривків з загальних аудієнцій Папи додали молитви і завдання, що влучно доповнюють тему розважання. Знаємо: всі великі чи малі справи починаються і закінчуються молитвою. Завдання, які людина має виконати, різноманітні. Деякі з них виконати просто, проте інші вимагатимуть зусиль та деякою мірою сили волі. З метою переоцінки цінностей знайдете завдання разом із сім’єю з’їздити в сиротинець: «Поїдьте в дитячий притулок, сиротинець, дитячу лікарню …Не просто перекажіть кошти – це чудово, коли ви маєте таку можливість, – а увійдіть у контакт з цими дітьми, всміхніться, потисніть дитині руку, зустріньтесь із нею поглядом, побудьте поряд». Іноді найпримітивніші та найбуденніші тактильні відчуття, візуальні контакти та просто доброзичливі жести допомагають не так тій людині, в бік якої це спрямовано, як самому собі. Недарма говорять, що більшою радістю є дарувати, аніж отримувати. Тому, виконуючи завдання, можна налагодити стосунки не лише з навколишнім світом, а й із внутрішнім.

                   Питання сім’ї у цій книжечці є центральним. Папа постійно наголошує на важливості та необхідності сімейного благополуччя, називає низку елементів, які намагатимуться зруйнувати подружній союз: випробування бідністю, біль хвороби, неминуча старість, духовні рани та багато інших життєвих тривог, які можуть настати, бо життя людське, на жаль, не є рівномірним та одноколірним. Попри всі складнощі потрібно намагатися зберегти в собі бодай шпаринку для Господа, – стверджує Святіший Отець. Насправді, ця шпаринка – це безмежний та неосяжний простір Божої мудрості та благодаті. Тільки нам вирішувати, чи ми в свої серця приймаємо всесвіт, чи тільки залишаємо шпаринку для нього: «Ми чудово розуміємо, що ми є сторожами та слугами Божих дверей, але яке ім’я дверям Божим? Ісус! Він освічує всі двері нашого життя, зокрема двері, через які ми прийшли і через які залишимо цей світ».

                   Читаючи цю книжку кожного дня і вибираючи, яка саме із порад вам підходить, можна навчитися долати стресові ситуації та, на перший погляд, складні проблеми. У цій книжечці немає нічого зайвого, нічого складного та нічого такого, що було б непосильно виконати. Для кожного вона буде особливою, бо всі люди різні – тому і сприйняття повинні бути різними. Ще однією особливістю книжки такого формату є те, що вона поміститься у найменшу сумочку, у звичайну кишеню та, безумовно, навіть у найбільш зачерствілу душу.

          Ірина Фотуйма

          Більше дізнатися про книгу «36 порад Папи Франциска для сім’ї» можна на офіційному сайті івано-франківського видавництва «Апостол»  apostol.if.ua

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.