10 уроків, які дають нам наші діти

Читай також

  • Про гідність дитини мовою мистецтва — підсумки проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»
  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • 10 уроків, які дають нам наші діти

          Діти відкривають для нас зовсім інший світ і з ними починаємо усвідомлювати, що не лише маємо їх вчити, але й самим багато вчитись від них.

          Коли діти народжуються, то батьки починають вважати себе вчителями: вчать їздити на велосипеді, читанню, правилам поведінки…

          І навіть не уявляють, як багато дадуть їм їхні ж діти, коли прийдеться постати перед сотнями нових ситуацій, завдяки яким значно краще дізнаються, ким є, дізнаються про стосунки з іншими та світом загалом.

          Любов не знає меж

          “Коли я народила свою першу дочку, то була така щаслива, я відчувала, що не могла би любити більше, аніж люблю її зараз. Однак з кожним днем любила її все більше. Коли народився син, то боялась, що не вдасться любити його так сильно, як дочку. Але ж як я помилялась! Зараз маю четверо дітей і я всіх їх обожнюю!” – Патриція, 34 роки.

          Не контролюємо всього

          “Єдине, чого прагнула, це природно народити свою дочку. Однак через обвиття пуповиною довкола шиї була змушена йти на екстрений кесарів розтин. Того дня я зрозуміла, що з дітьми багато залежить не від нас” – Клаудія, 32 роки

          Усі маємо свою темну сторону

          Діти  провокують нас у нових ситуаціях, яких до того собі не уявляли: нетерпеливість, фрустрація. Саме так ми вчимось самоконтролю, вчимось реагувати позитивно, незважаючи на роздратування чи гнів.

          Наші власні інтереси – не найважливіше

          З дітьми батьки вчаться відкладати на потім свої власні плани. Діти потребують від нас всього нашого часу і посвяти. І  ми беремо на себе цю відповідальність, бо змінюються пріоритети: зараз діти – це найважливіше, що маємо.

          Діти – не клони, а особистості

          Слід навчитися шанувати особливості і характер кожної дитини. Не можемо хотіти, щоби наші діти були такими, як ми. Треба пізнати їх такими, якими вони є, і полюбити, допомагаючи зараджувати з недоліками та виростати в чеснотах.

          Ніхто не очікує від нас досконалості

          Безумовна любов наших дітей – це компенсація, яку отримуємо щоденно. Мусимо пам’ятати, що ми не є досконалі і ніхто від нас того не вимагає. Завтра будемо краще собою панувати і станемо ліпшими. 

          Не маємо права оцінювати інших

          Діти вчать, щоби ми, як батьки, не оцінювали  інших та їхньої поведінки. Вчать нас розуміти багато вчинків наших власних батьків, які колись критикували. Так перестаємо вимагати від інших чогось такого, чого не змогли виконати для своїх дітей.

          Жити тут і зараз

          Наші діти, особливо в дитинстві, є спеціалістами у тому, як спокійно сприймати багато справ. Коли проводимо з ними вечір – не варто журитися завтрашнім днем, краще бути «на хвилі» з дітьми.

          Ніколи не перестаємо вчитися

           Кожен етап життя наших дітей різний і різниться також в кожної дитини, тому мусимо пристосовуватись до кожного. Це величезний виклик для батьків – нагороджені ніжною любов’ю діти.

          Діти відкривають нам нас самих

          Діти допомагають нам краще пізнати самих себе, відкривають нам наші сторони, про які ми й не здогадувались і мотивують ставати щораз кращими людьми. 

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Про гідність дитини мовою мистецтва — підсумки проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви»
        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)