Запитання батька: що, якщо роботі віддаю більше, ніж сім’ї?

Читай також

  • Вервиця для тих, хто втратив роботу
  • Історія шлюбу в 7 біблійних віршах
  • 20 віршів із Біблії, які розкривають Божий задум про сім’ю
        • Запитання батька: що, якщо роботі віддаю більше, ніж сім’ї?

          Нещодавно я розмовляв із одним молодим чоловіком, і він поставив мені дуже відверте запитання. Тривожно, коли таке питання ставить батько сімейства, але з такою боротьбою дійсно стикаються деякі чоловіки.

          Я знаходжу більше радості і задоволення у своїй роботі, а не сім’ї — чи нормально це?

          Під час нашої бесіди я дізнався, що він працює в ІТ — розробником програмного забезпечення. У нього двоє маленьких дітей і він перебуває на початковому етапі батьківського шляху. В цьому я впізнав себе. Раніше я теж працював програмістом, а також вів релігійну групку. Було багато таких понеділків, коли я був радий зануриться в роботу. Служити непередбачуваним і загадковим людям по неділях було набагато складніше бітів і байтів на роботі. Коли є проблема в програмі, її можна виправити. З людьми ж … так буває не завжди.

          Поспілкувавшись ще з цим чоловіком, я порадив йому таке.

          1. Дякуй Богові за те, що тобі так сильно подобається твоя робота.

          Жити в країні і культурі, де можна вибрати професію, яка підходить твоїм талантам і здібностям — це благословення. Твоя робота, орієнтована на виконання завдань, добре тобі підходить.

          2. Плюси твоєї роботи — це також її мінуси.

          Хоча ти любиш людей через свою роботу за комп’ютером, все ж ми повинні зростати в міжособистісних стосунках. Ісус вчить, що найбільша заповідь — це любити Бога і любити людей. Ми змінюємося, коли особисто любимо інших. Частина твоїх обов’язків як християнина — це добре керувати своїм будинком: «Щоб власним домом добре правив та щоб дітей тримав у послусі з усякою повагою, – бо хто не знає рядити власним домом, то як він буде дбати про Церкву Божу?-» (1 Тимотея 3: 4-5). Бог у такий спосіб формує твій характер.

          3. Вести сім’ю — це великий і святий привілей.

          Як батько ти формуєш вічні душі твоїх дітей. Твої відносини з дружиною являють Христа цьому світові. Процитую Клайва Льюїса:

              Не існує звичайних людей. Ви ніколи не спілкувалися з простим смертним. Народи, культури, мистецтво, цивілізації — це все смертне, і в порівнянні з нашим життям все це не більше, ніж життя комара. Але саме з безсмертними ми сміємося, працюємо, вступаємо в шлюб, лаємося і шукаємо можливості використовувати один одного.

          Як це відноситься до батьків? У нас є привілей створювати, годувати, навчати і впливати на безсмертних. Ваші діти будуть жити вічно. Ваш комп’ютер — ні.

          4. Робота — це праця, і сім’я — це праця.

          Під час нашої бесіди я помітив, що ти часто використовуєш слово «задоволення». Але робота — це також і праця. У ній є труднощі. Я радий, що в твоїй роботі не так багато труднощів. Сім’я — це також праця. Потрібні зусилля, щоб створити благочестиву сім’ю. Частина цієї праці приносить задоволення, частина — просто рутина. За словами Юджина Петерсона, вірне сімейне життя — це «тривалий послух в одному напрямку».

          5. Ти не зобов’язаний заповнювати кожну емоційну потребу твоєї дружини і дітей.

          У нинішньому поколінні любов часто співвідносять із заповненням всіх потреб. Але чоловік — НЕ Спаситель своєї дружини. Він не може і не повинен справлятися з усіма її потребами. Їй потрібні інші друзі і служіння в церкві. Це саме можна сказати і до наших дітей. Любов багатогранна. Вона включає емоційний зв’язок, але також має на увазі виховання незалежних особистостей.

          6. Любов має на увазі емоційну прихильність.

          Дозволивши собі не заповнювати усі потреби своєї сім’ї, мені потрібно з рівною силою заявити про врівноважує істину: Любов має на увазі емоційну прихильність. Через двадцять років твоїй старшій дочці буде 23 роки. Як вона буде описувати свого батька інших людям?

          Чи скаже вона: «Він був не ідеальний, але він любив мене і справді дбав про мене»? Або вона скаже так, як недавно сказала одна молода дівчина про свого батька: «Він був поруч, але між нами не було справжньої зв’язку»?

          7. Любов піддається самоконтролю.

          Любов здатна справлятися з декількома пріоритетами. Для людини, яка любить свою роботу, це може означати встановлення меж, коли ти відвертаєшся від комп’ютера. Звільняй час, коли ти зможеш повністю зосередитися на дітях. Я пам’ятаю, як багато років тому консультував чоловіка, який дуже багато працював. Зрештою я зрозумів, що це був всього лише питання самоконтролю. Він любив свою роботу як ненажера любить поїсти, а алкоголік — випити. Грішити можна і тоді, коли робиш правильні речі, але надмірно. Які межі ти побачиш, щоб любити свою сім’ю?

          Не пропусти найцікавіше!

          Любити найближчих людей буде важко. Один керівник компанії одного разу сказав мені: «Мені легше керувати компанією, вартістю 25 мільйонів доларів, ніж виховувати чотирьох дочок». Але в цьому Боже покликання для твого життя, і воно вартує кожної витраченої хвилини.

          Будь вірний в труднощах і в дрібницях. Бог довірив тобі не просто двох дітей на виховання, але вічні душі, які потрібно виростити. І у твоїх дочок є тільки один батько.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Вервиця для тих, хто втратив роботу
        • Історія шлюбу в 7 біблійних віршах
        • 20 віршів із Біблії, які розкривають Божий задум про сім’ю
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"