Втома, перевтома, материнство

Читай також

  • Мамо, турбуєшся за своїх дітей? Молися цю молитву до Ангела-Охоронця!
  • Аборти четвертий рік поспіль є основною причиною смерті в усьому світі
  • Мати. Цей хвилинний фільм про те, як важливо нам відчувати материнську любов
        • Втома, перевтома, материнство

          Десять молодих матерів запитали, що вони роблять у вільний час. Вісім не зрозуміли питання, двоє заснули під час відповіді. Меми такого змісту отримують шалену кількіст вподобайок в соцмережах. Може тому, що гумор дозволяє легше сприймати складнощі або тому, що багато хто на своїй шкурі відчув, чим є справжня втома.

          Три виміри втоми: втома, перевтома, материнство

          Моя донька народилась, коли я була на п’ятому році навчання. До того моє життя було дуже активним, однак лише з народженням дитини, здається, зрозуміла, що таке справжня втома. Як виявилось, можна спати три-чотири години, займатись дитям, а також вчитись, готуючись, до іспитів.

          З часом все-таки налагодила собі систему: намагалась лягти поспати, коли спало маля. Однак коли за два роки з’явився мій син, то цей спосіб відпочити перестав бути можливим. Окрім немовляти, мала ще рухливу дворічну дитину і тоді добре оцінила один із найважливіших винаходів людства – кофеїн.

          Чи правда це: що більша родина, то складніше відпочити? Або що треба чекати до повноліття дітей, щоби нарешті виспатись? Поставила це питання знайомим мамам.

          Мій досвід показує, що можна і відпочити і розвиватись. Але це має свою ціну. Відпочивала або ж займалась улюбленою справою тоді, коли діти на хвильку бавились самі (щомиті мусиш бути готова усе кинути) або коли молодша дитина спить, а старша у школі – не займаюсь тоді ні кухнею, ні пранням, нічим, окрім себе. Разом з тим зауважила, що вимкнений телевізор і не заглядати у фейсбук сприяють появі купи часу. Магда.

          Інша мати звернула увагу, що оскільки наші родини складються з мами і тата, що мешкають разом, то тато може раз на деякий час взяти на себе обов’язки мами. Питання однак, чи мама взагалі здатна відпочити?

          “Пішла помити голову – помила ванну, умивальник, стіни. Хотілось би випити чаю, але боюсь іти на кухню”

          Чи думали ви коли-небудь так: “Нарешті вихідний! Поперу, попрасую, поскладаю одяг в дитячих шафах і приберу кухню!” Щодень удома повний Надзвичайно Важливих Справ. Двох рук замало, щоби зробити усе. Лише з’являється хвилька часу – з’являється одразу якась справа. Принаймні до моменту, поки мама не впаде з ніг.

          Перед кожним польотом стюардеси інформують пасажирів про правила безпеки. У випадку розгерметизації салону кисневу маску слід одягнути насамперед собі, а потім дітям. Бо якщо батьки не вдягнуть спершу собі маски, то можуть втратити свідомість, тоді не зможуть допомогти ні собі, ні іншим.

          Навіщо це пишу? Бо щодня теж потрапляємо в зони турбулентності. Може вони не такі критичні, як під час польоту, однак засади безпеки ті ж самі. Мами мусять відпочивати, навіть якщо в глибинах серця називають це лінивством чи егоїмом. Одна недоспана ніч не зробить погоди, однак хронічна перевтома – серйозний виклик для організму. Не кажучи уже про самопочуття.

          Те, що часто окреслюємо в думках “я – погана мама”, то найчастіше – прояв знесилення і невиспаності. Щоби піклуватись про інших – слід мати сили. Знайти час для відпочинку – це одягнути собі кисневу маску. Маєш на це право! Якщо тобі складно це зробити, то думай так: мама, що відпочила – краща мама. Терпеливіша, усміхнена і щасливіша.

          “Іноді здається, що материнство – це час експерименту, який мав би довести, що сон не важливий для життя”

          Трапляється так, що не можемо повпливати на хід речей. Може частина з нас самі виховують дітей. Чиїсь чоловіки працюють за кордоном. Добре то розумію. Сама інколи плачу, прийшовши додому і заставши балаган. Але здається мені, що найважливіше не навколо, а всередині нас.

          Якщо дозволимо собі бути втомленими, то легше буде погрупувати Надзвичайно Важливі Справи на термінові, менш термінові, почекають до завтра… Якщо зрозуміємо, що відпочинок – це не марнування часу і що подбати про себе – це виявти свою любов до себе ж, то виявиться, що навіть у несприятливих умовах можемо трішки собі дати попуск.

          Щоби відпочити, слід просити про допомогу чоловіка, родину, приятелів. Якщо ні, то може тобі вдасться випити кави хоча б одного ранку, не сплачуючи рахунків і не плануючи закупів. Може прогуляєшся поволі, без якоїсь мети? Може замість прибирання – ляжеш поспати? Це дрібниці, які водночас дже важливі.

          “Декрет – це теж праця, лише шефа слід носити на руках”

          Відпочинок з дітьми – це оксюморон. І є у тому правда. Але щороку відпочиваємо з дітьми. Любимо той час. Очевидно, враження з кожної поїздки незабутні. Такі подорожі разом дуже зміцнюють родину.

          Залишаються фантастичні спогади, а труднощі лише скріплюють.

          “Дні минають повільно, але роки – швидко”

          Втома – це лише одна сторона медалі. Інша сторона – це разом проведений час. Це сім’я, любов і гордість за те, що вдається протистояти черговим викликам. Не завжди можемо це розгледіти, бо щоденність затирає все це. Глянь, з чого будуєш свої будні, з яких звичок. Бо саме з них, як з пазлів, викладаєш щасливе дитинство, сповнене неповторних хвилин. І пишайся цим!

          Переклад Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Мамо, турбуєшся за своїх дітей? Молися цю молитву до Ангела-Охоронця!
        • Аборти четвертий рік поспіль є основною причиною смерті в усьому світі
        • Мати. Цей хвилинний фільм про те, як важливо нам відчувати материнську любов
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)