Чому Бог допускає терпіння і обмеження у нашому житті ?

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Чому Бог допускає терпіння і обмеження у нашому житті ?

          Коли ми відчуваємо на собі певні обмеження чи бачимо кого-небудь з обмеженнями, то про що думаємо? Які запитання з’являються у нас? Здебільшого, ми не радіємо, це швидше почуття смутку, нерозуміння, бунт.

          Для чого і що таке – обмеження? Як їх розпізнавати? Наприклад, бідність чи достаток що з цього є обмеженням? Хвороба чи здоров’я? Наявність чи відсутність авта, квартири, сім’ї, дітей – список можна продовжувати. Швидше за все, ми скажемо, що обмеження – це бідність, хвороба, відсутність авта, квартири і сім’ї… Бо ж коли я здоровий – можу робити що заманеться. Коли живу в достатку – гроші відкривають мені широкі можливості, коли є авто – можу комфортно і швидко пересуватись.

          З якого ракурсу ми дивимось на обмеження? Найчастіше – з позиції свого я – я хочу, я можу чи не можу.

          Дитина-інвалід

          У моїх друзів дитина з рідкісним генетичним захворюванням.

          Коли бачиш цю дитину, то запитуєш себе: «Чому так? Хіба Бог не може його зцілити? Що Бог хоче цим сказати? Навіщо все повинно бути саме так? ».

          Але свідоцтва моїх друзів, батьків дитини, просто вражають – у них є відповіді на подібні питання. Адже саме через цю дитину Бог сильно змінив їхні серця.

          Коли численні друзі і знайомі цієї сім’ї бачать їх дитя, то чують проповідь від Бога. Для кожного Бог говорить щось своє, що потрібно почути саме цьому серцю!

          Коли я дивлюся на їхню дитини, для мене вона -втілення послуху в обмеженнях. Вона слухняно живе тим життям, яке йому визначив Господь. Чи легко цій дитині? Ні! Від нападів вона сильно страждає. Чи може вона робити те, що хоче? З моїх спостережень – так: повернути голову, якщо щось привернуло увагу … і, мабуть, це все. Бунтує, нарікає, чи розповідає про свої хочу і не хочу? Ні, вона цього не робить, не може. Обмеження цієї дитини – це її призначення і роль, обрана для неї Богом.

          Обмеження в їжі

          Коли у мене почалися проблеми з нирками, я змушена була сісти на строгу дієту: певні продукти виключити, інші – включити. Як же я засмутилася, коли зрозуміла, що виключити доведеться улюблене, а включитите, чого не люблю. І тут посипалися запитання до Бога: «Чому Ти так робиш? Хіба Ти мене не любиш, якщо я повинна їсти огірки, замість томатів? Я не люблю огірки! За що мені така кара?».

          Святий Дух нагадав мені історію ізраїльського народу, коли вони втомилися від манни і їм захотілося м’яска. Я подумала: «Навіщо Ти нагадуєш мені цю історію – я не схожа на них. Це різні ситуації. Вони, звичайно ж, були не праві, тому що вони збунтували і не хотіли їсти те, що Сам Бог їм дав! Це була найсмачніша і найбільш корисна їжа, а вони згадували про те, що їли в Єгипті. Хіба може щось зрівнятися з манною?!». Але Бог не дарма нагадав мені цю історію і через неї говорив зі мною: через ці роздуми я раптом зрозуміла, що огірки та інше, що я так не хочу їсти, – це і є моя манна від Бога, це найсмачніше і найбільш корисне, що Бог дає мені, а те, що я хочу їсти (томати і все інше), вб’є мене.

          Це усвідомлення підбадьорило мене, допомогло упокорити моє серце і кожен прийом їжі сприймати як поклоніння Богу з вдячним серцем за Його манну.

          А ще мені хотілося жити в своєму будинку або затишній квартирці. Але все доросле життя я живу на орендованих квартирах, де господар диктує свої умови: то цвяха не забий, то меблі не рухай, то задовольняйся тим малим простором для своїх речей, який тобі виділили, то пропонує з’їхати через місяць. Ну просто суцільні обмеження. І якщо раніше я намагалася з кожної найманої квартири звити затишне гніздечко, то за останні роки Бог вчить мене жити на землі мандрівником і прибульцем, задовольнятися тим, що є сьогодні. Тут я не хочу зробити акцент на малому, але на задовольнятися, адже Павло теж говорив про це:

          Великий це зиск – побожність, вона бо дає вдовілля. Ми бо не принесли на світ нічого, та й винести нічого не можемо. А маючи поживу та одежу, цим будемо вдоволені. 1 Тим. 6: 6-8

          Обмеження на орендованих квартирах насправді дарують мені свободу від прихильності до земного, і це благо від Господа, яке веде моє серце до поклоніння Йому.

          Прийшовши в цей світ Ісус вибрав обмеження:

          Він, існуючи в Божій природі, не вважав за здобич свою рівність із Богом, а применшив себе самого, прийнявши вигляд слуги, ставши подібним до людини. Подобою явившися як людина, він понизив себе, ставши слухняним аж до смерти, смерти ж – хресної.

          (Флп. 2:6–8)

          Навіщо? Щоби прославити Бога Отця і принести нам свободу, свободу від гріха і його обману, які нашіптують нам, що ми з усім можемо собі зарадити самі, що нам не потрібен Бог і що ми самі можемо бути як боги, які знають добро і зло.

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі

              • Роман К    24.10.2020 о 00:05

                Коучі з лідерства та тренери особистісного росту вчать, що “обмеження існують тільки в твоїй голові”. А про Бога не згадують.