Ми б вчинили так, як і Адам. І ось чому

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Ми б вчинили так, як і Адам. І ось чому

          Філософ IV століття, Августин, що не виховувався як християнин, і будучи підлітком, дружив із вельми дивною компанією. Вони називали себе «Руйнівники».

          Одного разу вночі, дорогою додому, Августин і його друзі помітили на чиємусь ділянці грушеве дерево, всипане плодами.

          Пізніше Августин зізнався, що груші навіть і виглядали не дуже добре, і ніхто з хлопців не був голодний; і все ж вони нарвали купу груш, а потім кинули їх в найближчий свинарник. Вони не хотіли груш. Їм хотілося зробити погану справу — вкрасти ці груші.

          Про ту крадіжку Августин казав: «Це було бридко, і мені це подобалося. Мені подобався мій вчинок, — не причина, по якій я це робив, а сам вчинок. Грішна душа, що віддаляється від безпеки з Богом і направляється до саморуйнування, нічого не шукає від ганебного вчинку, крім самої ганьби ».

          Іншими словами, їм подобалося робити погане, тому що це було заборонено. Августин казав, що його не покидала думка про те, навіщо він вкрав ті груші. Він не просто зробив поганий вчинок, йому це було приємно.

          Ми всі можемо озирнутися назад і визнати, що десь ми вибирали поганий вчинок просто тому, що він був поганим, і у нас було внутрішнє задоволення і потяг до нього. Ми всі носили деяку таємну образу на Бога і Його владу.

          Звідки я знаю, що це так? Тому що ми з вами — сини і дочки Адама, першої людини. Адам вибрав неслухняність Божої влади, відкинувши заборону не їсти з дерева добра і зла.

          Через цей вибір смерть увійшла в людей. І хоча ми не брали участі в цьому гріху, Бог вважає гріх Адама й нашим.

          Це називається доктриною про первородний гріх.

          Павло пояснює в Посланні до Римлян 5:12: «Тим то як через одного чоловіка ввійшов у світ гріх, і з гріхом смерть, і таким чином смерть перейшла на всіх людей, бо всі згрішили».

          Якщо ви думаєте: «Почекайте, це несправедливо! Як ми можемо бути відповідальні за те, в чому не брали участі? »,— ви не одні.

          Я також боровся з цим питанням. У багатьох християнські мислителів протягом століть, наприклад у Клайва Льюїса, були труднощі з прийняттям цієї доктрини. Я маю на увазі, що наслідки цього вибору не були незначними. Через вибір Адама, смерть перейшла на всіх нас.

          Це означає, що кожна хвороба, кожне стихійне лихо, кожна боротьба з раком, народження дитини з вадами, кожне розлучення, зґвалтування, кожна війна, будь-яке насильство, навіть саме пекло безпосередньо пов’язане з цим вибором — вибором, за який ми до цього день несемо відповідальність.

          Хоча нас там навіть не було.

          Коли на катехитичній школі нам розповіли цю тему, мій кращий друг сказав: «Друже, коли я доберуся до небес, я провчу Адама».

          Павло б сказав: «Не поспішай …».

          Назвавши Адама нашим представником, Павло має на увазі, що Бог знав, що Адам вибрав те, що вибрав би кожен з нас, якщо б нам дали вибір.

          Ми не можемо сказати: «Ні, якби я був там, я би зробив все правильно », — це означало б, що ми знаємо більше ніж Бог.

          Бог не є пасивним спостерігачем. Він безмірно мудрий і нескінченно справедливий Творець. Він знає все про нас, і знав, що як вчинив Адам, так вчинили б і ми в тій ситуації.

          Просто подумайте ось над чим: коли у вас вдома є печиво, ви не можете навіть протистояти спокусі з’їсти його. Тобто над вашою силою волі навіть звичайне печиво бере гору. І ви дійсно думаєте, що змогли б протистояти спокусі з’їсти плід з дерева, який обіцяє богоподібну силу і знання?

          Якщо вам важко сприйняти цей факт, що, здавалося б, несправедливо бути відповідальним за чийсь вибір, подумайте ще ось над чим: «Ми всі в якийсь момент нашого життя затвердили вибір Адама. Ми прийняли образ мислення Адама: «Я знаю краще ніж Бог. Я волів би робити те, що хочу робити я сам, а не те, що Бог хоче, щоб я робив ».

          Скільки разів у житті ви знали як правильно вчинити, але робили протилежне? Запам’ятайте: і одного разу достатньо, щоб затвердити рішення Адама.

          Якби наша історія закінчилася на Адамі, ми всі були б назавжди відрізані від життя. Але, дякувати Богу, цього не сталося. Бог послав другого Адама, який залишався вірним там, де перший зазнав фіаско. Другий Адам, замість того, щоб потягнутися до забороненого дерева, дозволив прибити Свої руки до дерева смерті, — щоб ми могли мати життя.

          В Адамі всі згрішили. Але, хвала Богу, у Христі грішне може бути відновлено.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"