Мати і донька – найміцніший зв’язок

Читай також

  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
        • Мати і донька – найміцніший зв’язок

          Найсильніший зв’язок у сім’ї – у матері з дочкою. До таких висновків дійшли американські вчені, досліджуючи, в який спосіб можуть передаватись спадкові хвороби.

          Психологія дорослого і дитини надає особливого значення стосункам людини з її сім’єю. Група американських вчених вивчила це питання, проаналізувавши кожен тип стосунків окремо. Метою цього дослідження, опублікованого в The Journal of Neuroscience, було з’ясувати, чому і як передаються певні патології всередині сім’ї. Було встановлено, що найсильніша передача відбувається між матір’ю та донькою, і це говорить про велику силу стосунків. Цей взаємозв’язок може пояснити багато питань.

          Каліфорнійські дослідники заздалегідь відібрали 35 сімей із добрим здоров’ям: а це відсутність неврологічних чи психіатричних розладів, відсутність попереднього досвіду прийому сильнодіючих ліків чи препаратів, а також протипоказань магнітно-резонансної томографії (МРТ). Завдяки дослідженню кожного учасника було створено “карту мозку”.

          Результати аналізу віддалених зон мозку та тестів поведінки були сенсаційними. Проаналізовано рівну кількість стосунків батько-дочка, батько-син, мати-дочка та мати-син. Основною метою дослідження було з’ясувати, чому і як депресія та розлади настрою переходять від одного члена сім’ї до іншого, особливо між матір’ю та донькою.

          Цікаві результати

          Дослідження дало такі результати: матері і дочки мають однакову анатомію тієї частини мозку, яка відповідає за емоції. Звичайно, така схожість існує і між мамою та сином, батьком і дочкою, батьком і сином. Однак це набагато істотніше проявляється між матерями та дочками. Тому передача емоційних схем між ними дуже сильна, настільки, що вони можуть відчувати себе однаково і страждати від однакових патологій.

          Взаєморозуміння

          Хороша новина полягає в тому, що в світі є одна людина, яка може вас зрозуміти ідеально. Така схожість сірої речовини матері і дочки сприяє взаємному розумінню. Мамам простіше визначити і сприйняти емоції своїх дочок і навпаки. Також з цієї причини відносини мати-дочка не найпростіші, оскільки вони емоційно занадто близькі один одному.

          Звичайно, це дослідження відкриває простір для багатьох подальших пошуків, наприклад, для вивчення людей з різними дисфункціями, вивчення більшої групи сімей тощо.

          Однак уже зроблені відкриття пояснюють, чому навіть у дорослому віці матері залишаються улюбленими та надійними довіреними особами.

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)