4 способи подолати гіркоту в шлюбі

Читай також

  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
        • 4 способи подолати гіркоту в шлюбі

          Історія про троянського коня добре відома. Впродовж 10 років стародавні греки облягали місто Трою, та стійкі захисники витримували їх атаки. Нарешті Греція відмовилася від усіх атак і вдалася до обману. Вони зробили великого дерев’яного коня, помістили диверсійну групу всередину нього і пішли.

          Переконані в тому, що його облягати їх здалися, і зацікавлені конем, троянці затягли цю величезну статую в своє місто і пішли спати. Тієї ночі греки вийшли з коня і вразили Трою зсередини.

          Сатана направляє троянського коня в наші шлюби. Чого він не може досягти за допомогою лобових атак подружньої зради або безконтрольного гніву, він досягає за допомогою цієї підступної, прихованої зброї. І, як і жителі Трої, більшість з нас не сприймають це всерйоз, поки воно не виконає свою смертельну роботу. Автор Послання до Євреїв називає цю приховану зброю «гірким коренем».

              «Пильнуйте, щоб ніхто не залишився без Божої благодаті, щоб якесь гірке коріння, пустивши паростки угору, не наробило заколоту та щоб не заразило багатьох». (Євр. 12:15)

          Дрібні претензії, великий вплив

          Гіркий корінь має велику силу, і він особливо підступний, тому що часто приходить ледь помітним способом ― через повільне накопичення дрібних образ. Але така гіркота загрожує осквернити як ваш шлюб, так і ваші відносини з Богом.

          Я маю на увазі саме «рутинні» щоденні скарги і образи, які є частиною життя в близьких відносинах із іншим грішником, а не більш руйнівні гріхи, такі як жорстоке поводження або перелюб. Це вимагає набагато детальнішого обговорення і виходить за рамки цієї статті.

          Наприклад, незважаючи на численні прохання, чоловік скидає свій брудний одяг на підлогу, знаючи, що його дружина прибере після нього. Вона відчуває, що він приймає це як належне. Дружині, яка ніколи б не подумала про те, щоб пропустити один зі заходів своїх дітей, не цікаво сходити повечеряти з чоловіком. Вона любить своїх дітей більше, ніж свого чоловіка. А він відчуває, що його використовують, приймають як належне, і він не важливий.

          Зрозуміло, що жорстоке поводження і перелюб руйнують шлюби, але для нас менш очевидно, що дрібні образи, якщо ми зберігаємо їх у своїх серцях, можуть повільно приводити до гіркоти і руйнувати сімейне здоров’я.

          Розсудливі пари бояться сили гіркоти, яка може послабити прихильність, зруйнувати близькість і придушити радість. Коли ви чуєте: «Я просто більше не люблю свого чоловіка», то часто винуватцем є накопичена гіркота. Проте, автор Приповідок говорить: «Розважність людини – бути повільним до гніву; | слава її – переступи забувати» (Приповідки 19:11).

          У складний період нашого сімейного життя, коли наші п’ятеро дітей були маленькими, ми з дружиною відвідували ретрит для сімейних пар. Нам потрібен був час для усамітнення. Джуді відчувала такий сильний тиск через виховання наших дітей, що у неї практично не залишалося емоційних сил для мене. Я приходив додому, виношуючи образу. Через кілька днів я усвідомив проблему і розкаявся у своїй гіркоти, вирішив не звертати уваги на те, що я сприймав як образу, і почав шукати способи послужити дружині.

          Нерозкаяна гіркота може перетворитися в духовний сніжний ком, який врешті перемагає все на своєму шляху.

          Дружина несправедливо критикує свого чоловіка; але він не слухає її, а виношує образу. Накопичуються й інші образи, і прірва між ними щораз більшою. Чоловікові періодично не вдається зателефонувати дружині перед пізнім поверненням додому; вона ображається. Накопичуються й інші скарги, і через три роки вони сплять в різних кімнатах.

          Небажання прощати й ігнорувати дрібні образи також опоганює наші стосунки з Богом. Ісус суворо попереджає:

              «Коли ви прощатимете людям їхні провини, то й Отець ваш небесний простить вам. А коли ви не будете прощати людям, то й Отець ваш небесний не простить вам провин ваших.» (Матея 6: 14-15).

          У Святому Пиьмі сказано, що «любов покриває безліч гріхів» (1 Пет. 4: 8), і мудра людина готова не звертати уваги на образи (Прип. 19:11), але як жити з цим із дня в день у рамках близьких земних відносин між двома грішниками? Є як мінімум чотири способи боротьби з гіркотою в наших шлюбах.

          1. Розвивайте здатність бачити свій власний гріх очима Бога.

          Основною зброєю в цій битві є здатність бачити свій власний гріх, а не гріх своєї половинки. Ваша готовність прощати буде прямо пропорційна вашій здатності бачити ту гору гріха, яку Христос простив вам ― незліченні ціною для Себе.

          Впродовж багатьох років я безтурботно ставився до своїх гріхів проти Бога, але серйозно ― до гріхів моєї дружини проти мене. Я не бачив свої гріхи так, як їх бачив Бог, тому я не розумів, чому повинен прощати. Потім, через 14 років після вступу в шлюб, я почав читати проповіді Джонатана Едвардса. І це допомогло мені побачити святість Бога і жахливість мого гріха. Коли я побачив гору гріха, розміром з Еверест, яку Бог простив мені, я зрозумів, що гріхи моєї дружини в порівнянні з моїми були піщинкою. Як я міг свідомо ображатися на свою дружину, коли її провини проти мене були настільки малі? Сліпота до жахливості мого власного гріха була причиною того, що я мав до неї гіркоту.

          У більшості випадків, саме гордість є коренем гіркоти. Гордість змушує мене бачити свій власний гріх розмитим, а моєї дружини ― неймовірно чітким. Цей вид самоправедності смертельний для шлюбу та демотивує прощення. Християни прощають, бо Бог першим їх простив. В кінцевому рахунку, прощення Христа, яке ми отримали на хресті, робить нас здатними прощати.

          2. Зрозумійте, що прощення ― часто швидше рішення, ніж почуття.

          Це друга зброя може бути трохи складнішою для розуміння. Занадто часто, навіть після того, як наші половинки каються у скоєному, ми прощаємо і прощаємо, але біль не проходить. Рани все ще свіжі, і біль ще не вщухла.

          Ми не можемо контролювати свої почуття, але здатні контролювати свої рішення. Все, про що Бог просить, це щоб ми були готові постійно і наполегливо прощати провини нашої половинки, розуміючи, що ми теж грішники.

          3. Продовжуйте прощати, поки не пройде негатив.

          Коли Петро запитав Ісуса, чи повинен він прощати свого ворога сім разів, Ісус відповів: «Ісус промовив до нього: “Не кажу тобі: До сімох разів, але – до сімдесяти раз по сім”» (Матея 18: 22). «Сімдесяти раз по сім» ― це біблійна символіка нескінченної наполегливості. Іншими словами, прощай, прощай і ніколи не припиняй. У кожному благочестивому шлюбі часто трапляється, що обоє людей повинні багаторазово каятися і прощати один одного, поки Бог не розчинить біль, що заважає їхній близькості.

          Діліться своїми почуттями. Ваші почуття мають значення ― навіть щодо менш очевидних гріхів. Не тримайте їх замкненими. Будьте щирими. Розкажіть своєму чоловікові або дружині, в чому, як ви вважаєте, він або вона згрішили проти вас. Будьте смиренні одне щодо одного і прагніть до покаяння там, де це необхідно, і до повного прощення і примирення.

          4. Будьте відкриті до того, що ваші образи і гіркота можуть бути необґрунтованими.

          Чи можливо таке, що вам боляче через те, через що не повинно бути боляче? Ми ніколи не бачимо мотиви інших і часто обманюємо самі себе.

          Чи очікуєте ви від свого чоловіка або дружини те, чого не маєте права очікувати? В цьому випадку потрібно покаятися за те, що вам було боляче або прикро. Важливо, щоб ми завжди були готові досліджувати наші власні серця, коли починає проростати гіркота.

          Один чоловік, якого я консультував, був засмучений, тому що йому здавалося, що у нього недостатньо часто була сексуальна близькість з його дружиною. Його гнів щодо неї жеврів місяцями, але він, нарешті, усвідомив, що його очікування були необґрунтованими, і гіркота щодо неї ― гріховна. Саме він потребував покаяння, а не його дружина. Тому він попросив її пробачити його, і вона це зробила. Ми повинні стежити за необґрунтованими очікуваннями ― вони можуть привести нас до того, що ми бачимо гріх в інших там, де його немає, і вимагаємо покаяння там, де воно не потрібно. Це також може привести до руйнівної гіркоти.

          Дивіться на Ісуса

          Не уподібнюйтеся жителям древньої Трої. Перемогу, яку Греція не могла отримати шляхом лобової атаки, вона здобула обманом. Лукавий намагається зробити з нами те ж саме. Він буде вбивати вашу сімейну близькість секретною зброєю гіркоти, що виникає через те, що може здатися дрібними проблемами.

          Перш за все, зосередьтеся на хресті. Активно прощайте, заради Христа. Обговорюйте ці речі разом. Прощайте неодноразово, і гіркий корінь не зіпсує вашу подружню радість.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"