Якби Бог на мить перестав нас любити – ми б перестали існувати

Читай також

  • Яким був розклад дня св. Івана Павла ІІ у підлітковому віці
  • Навколо 8 березня
  • Єпископ-номінат Київської Архиєпархії УГКЦ отець Андрій Хімʼяк: «Наша Церква має бути відкритою до молоді»
        • Якби Бог на мить перестав нас любити – ми б перестали існувати

          Ми покликані виконувати Божу волю тут і зараз. Але як ми можемо знати, якою є воля Господа в цей конкретний момент? Чи в наших силах розпізнати її і виконати в повсякденному житті?

          Ми нічого не можемо зробити без Бога. Звичайно, коли ми думаємо, що здатні щось здійснити, то маємо на увазі, що це можливо завдяки Божій ласці.

          Якби Бог навіть на мить перестав підтримувати нас у наших діях, ми нічого не могли б зробити. Якби Він на мить перестав любити нас, ми перестали б існувати. Саме Бог обрав нас.

          Бог не потребує нас для себе – Він існував би і без нас. Однак, створивши нас і включивши нас у свою справу Творіння івідкуплення, Бог вирішив, що “потребуватиме” нас. У певному сенсі Його волю неможливо здійснити без нашої участі. Він не може врятувати нас проти нашої волі. Він не може змусити нас прийняти Його любов і любити Його. Він робить нас своїми дітьми, а не рабами, а любов дитини передбачає вільний вибір. Бог розраховує на нас, щоб Його воля була здійснена “на землі, як на небі”.

          Яка ж воля Божа?


          Ми не знаємо Божих намірів. Нам достатньо зрозуміти, що від нас залежить, а решту довіримо Йому. Але яке наше завдання? Ісус чітко відповів: “Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю: »(Мт. 22:37). Наголосив також напередодні своєї смерті: ” Нову заповідь даю вам, щоб ви любили один одного! Як я був полюбив вас, так любіте і ви один одного!” (Йоан. 13, 34).

          Ось чого хоче Бог. Божа воля – це любов: щоб ми любили Його і любили наших братів. Однак любов не означає почуття любові, а “покладання життя за тих, кого ми любимо”. Це дарування і дарування себе в кожну мить, навіть у найменших справах повсякденного життя. Кожна хвилина була надана мені як можливість полюбити Бога та моїх братів і нехай вони люблять один одного. Божа воля – це робити все з любові, всім серцем, з абсолютною увагою до того, що мені дано жити “тут і зараз”.

          Що ще робив Ісус на землі, окрім виконання волі Отця? Він не виконував цієї волі лише у Страсну п’ятницю, але в кожну мить свого земного життя. Коли грав з дітьми в Назареті, коли їв і працював з Йосифом, коли допомагав Марії приносити глечик води з криниці і коли готував смажену рибу для своїх друзів. У всіх цих дрібницях, таких тілесних, Ісус виконував волю Отця. Через Нього і в Ньому воля Отця оприсутнюється у нашому щоденному житті.

          Як конкретно розпізнати волю Божу?

          Господь дав нам багато вказівок. Ми можемо згадати серед іншого: Слово Боже та вчення Церкви, поради наших братів.

          Воля Бога у повсякденному житті, зазвичай, досить чітка: якщо я в офісі чи в школі, то Божою волею є для мене працювати якнайстаранніше; якщо веду авто, то повинен це робити обережно, дотримуючись правил руху.

          Іноді, однак, Божу волю важко розпізнати. Тоді потрібно помолитися і попросити поради, щоб знайти свій шлях.

          У будь-якому випадку будьмо певні: що більше ми намагаємося виконувати Божу волю в найменших ситуаціях повсякденного життя, то більше Він дає нам змогу зрозуміти, чого прагне від нас.

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Яким був розклад дня св. Івана Павла ІІ у підлітковому віці
        • Навколо 8 березня
        • Єпископ-номінат Київської Архиєпархії УГКЦ отець Андрій Хімʼяк: «Наша Церква має бути відкритою до молоді»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)