Прості способи навчити дітей молитися

Читай також

  • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
  • Лист св. Івана Павла ІІ до дітей, які чекають Різдва
  • Резиденцію Святого Миколая у Патріаршому домі вже відвідало чотири тисячі дітей
        • Прості способи навчити дітей молитися

          Мати Тереза ​​говорила: «Передай молитву своїй родині, передай її своїм дітям. Навчи їх молитися. Бо дитина, яка молиться, – щаслива дитина. Сім’я, яка молиться, – тримається разом».

          Молитва в сім’ї дає можливість духовного зростання її членів та зміцнює сімейні зв’язки. Однак лише бажання ввести молитву в сімейне життя недостатньо, все одно потрібно знати, як це робити.

          Молитву батьків і дітей здійснити легше, ніж молитву подружжя, адже діти зазвичай охоче погоджуються молитися з мамою і татом. Однак така молитва приносить із собою певні труднощі, включаючи ризик пропустити власну молитву або потрапити в рутину.

          Чого напевно варто навчити дітей?


          Перш ніж почати молитися з дітьми, слід пригадати собі, що справа не в тому, щоб «спостерігати» за молитвами Марійки чи Марка, а йдеться про те, щоб по-справжньому молитися з ними. Педагогічний підхід передбачає підтримку, спонукання, допомогу, але і участь у молитві.


          Найважливіше – це навчити дітей зосереджуватися на молитві, приймати поставу слухання (закривати очі, спрямовувати свої думки на Ісуса, який присутній у їхніх серцях). Далі слід навчити їх згадати день, що минає, дякувати за все, що вони отримали, або попросити вибачення.

          Можна також разом повторювати читання Євангелії з неділі, вчити дітей молитися за друзів, батьків, вчителів, хворих та людей похилого віку з їх оточення, а також у всіх важливих намірах Церкви та світу.

          Дозвольте дитині проявляти ініціативу

          Структура молитви може залишатись незмінною – наприклад, десяток вервиці, молитви до Ангела-Охоронця, але нехай щодня буде ще також місце для короткої неформальної молитви, яку дитина захоче промовити або ж формальної, яку запропонує сама.

          Час від часу давайте вашим дітям можливість молитись співаючи (діти люблять співати), запропонуйте молитись стоячи або на колінах, із складеними чи відкритими долонями. Нехай діти матимуть можливість вибирати залежно від дня та часу однак завжди вимагайте від дітей бути серйозними та уважними. По мірі дорослішання варто спонукати їх молитися за себе, щоб вони звикли брати відповідальність за свій шлях з Богом.

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • «Про що мовчать діти?» — серія розмов про потреби дітей з погляду психології та духовності
        • Лист св. Івана Павла ІІ до дітей, які чекають Різдва
        • Резиденцію Святого Миколая у Патріаршому домі вже відвідало чотири тисячі дітей
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)