Невдовзі станете хрещеними батьками? Ось що вам обов’язково слід знати!

Читай також

  • Чи можна відмовлятись від ролі хрещених батьків?
  • Чому ми хрестимо новонароджених: біблійна причина
  • Це Син мій любий, якого я вподобав…
        • Невдовзі станете хрещеними батьками? Ось що вам обов’язково слід знати!

          Незабаром ви станете хресним батьком чи матір’ю маленької дитини? Будьте готові до дійсно довгострокового завдання. Ось що потрібно знати, щоб добре виконати цю місію.

          Хрещені батьки займають особливе місце в процесі релігійного виховання свого хрещеника. Адже в день Хрещення вони беруть на себе зобов’язання підтримувати його і допомагати йому рости в Божій любові. Хрещені батьки, хоча і в іншій мірі, ніж біологічні, несуть відповідальність за релігійне виховання дитини.

          Оскільки батьки попросили про хрещення своєї дитини, вони пообіцяли надати їй доступ до релігійної формації (навіть через уроки катехизи). Якщо батьки з тих чи інших причин не виконують своїх зобов’язань, ті переходять до хрещених батьків. Вони повинні зробити все від них залежне.

          Дружні стосунки між батьками та хресними батьками

          Це не завжди просто, особливо слід остерігатися підриву довіри дитини до хресних батьків і налаштування її проти них. Тому коли погоджуємось бути хрещеними батьками, надзвичайно важливо мати добрі стоснуки з батьками дитини та потім підтримувати міцну дружбу, щоб у разі потреби могти звернути їм увагу на ті чи інші недоліки виховання загалом, а релігійного зокрема.

          Звичайно, діалог з батьками дитини для зміцнення зв’язків повинен починатися в нейтральних обставинах, а не тоді, коли виникають проблеми чи сумніви. Крім того, коли батьки стурбовані вихованням дитини у вірі, допомога хрещених батьків є дуже цінною: хрещені батьки дивляться на дитину з іншої точки зору, вони бачать факти по-іншому. Їх думка дозволяє побачити і саму дитину, і її духовний розвиток в іншому світлі.

          Тому відносини, засновані на довірі та дружбі з батьками дитини, є першим, хоча і опосередкованим кроком до належного виконання своєї ролі хрещених батьків. Другий вимір місії хрещених батьків – це, звичайно, безпосередні стосунки з дитиною.

          Бути з дитиною

          Роль хрещених батьків – не у даруванні подарунків або обов’язковій присутності на релігійних церемоніях. Бо дитина покликана слідувати за Христом у всьому, що робить, і чим вона є. Опіка хрещених батьків повинна охоплювати всі аспекти життя дитини протягом усього її життя. Хрещені мають бути з дитиною на кожному етапі та у всіх сферах її розвитку.

          Добре відомо, що хрещені батьки, якщо виникає потреба, повинні замінити біологічних батьків дитини, і, на щастя, це не стосується лише смерті останніх. У житті є моменти коли відносини між батьками та дитиною ускладнюються. Тоді хрещений батько чи хрещена мати можуть виявитись незамінними в тому, щоб успішно провести дитину (або підлітка) через такий важкий етап, допомагаючи йому балансувати і не втратити зв’язок із сім’єю.

          І коли все йде добре, наскільки цінними людьми в житті дитини є хрещені!

          Бо вони – дорослі, які цікавляться нами по-особливому, які у нас не лише час від часу, яким можна задавати набридливі питання, розповідати різні історії, довіряти таємниці. Дорослі, інші від батьків, чию віру та любов до Бога можемо спостерігати. Хтось, кого Господь поставив нам допомогти. Хтось, хто переповнює нас своєю молитвою.

          Саме молитва іноді залишається єдиним способом супроводжувати хрещеників, які живуть далеко або, що теж трапляється, з якими ми не маємо прямого контакту, бо їхні батьки розірвали з нами стосунки.

          Хрещені батьки відіграють дуже важливу роль у житті дитини, яка росте в християнській родині. Ось чому так важливо добре подумати над своїм рішенням, перш ніж просити когось виконати цю місію.

          Не варто керуватися бажанням догодити вибраній людині чи тій чи іншій сімейній конвенції. Однак той, хто погоджується взяти на себе таку почесну функцію, повинен підходити до неї з усвідомленням величезної відповідальності.

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Чи можна відмовлятись від ролі хрещених батьків?
        • Чому ми хрестимо новонароджених: біблійна причина
        • Це Син мій любий, якого я вподобав…
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)