Духовні вітаміни проти вірусної загрози

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Духовні вітаміни проти вірусної загрози

          Через загрозу епідемії ми всі намагаємось особливо піклуватися про здоров’я, щоб вірус, який вирує у світі, не потрапив до нас. Дбаємо про фізичний стан своїх близьких та свій. І, звичайно, це правильно. Але чи задумувались ми, як озброїтися духовно?

          З побоюванням спостерігаємо за поширенням вірусу в нашій країні і ретельно дотримуємось основних правил гігієни. Однак чи так же ж дбаємо про розвиток свого духовного життя? Так само, як на сніданок готуємо здорову кашу або поживний коктейль, чи ми думаємо про «духовні вітаміни», необхідні нашому серцю, щоби зростати в Божій любові? Ось декілька порад, де їх шукати.

          У молитві Бог дозволяє нам “зарядити батарею”

          Електричний пристрій не може працювати, якщо він відключений від джерела живлення або має низький заряд акумулятора. Так само і у нас. Ми можемо «функціонувати» лише тоді, коли спілкуємось з Богом, коли не забуваємо заряджати акумулятор. Що більше ми виснажені, зайняті, втомлені, перевантажені, тим нагальнішою є потреба у короткій зупинці для молитви. Не спорадично, а щодня. Не на ходу чи в перебіжках, але таки знайти мить, щоби відпочити перед Богом, щоб покласти свій тягар у Його руки.

          Втома, всі це знаємо з досвіду, замикає нас у коловороті: оскільки ми втомилися, починаємо бездумно мислити і реагувати нервово, витрачаючи свою енергію, і це виснажує нас ще більше. Єдиний спосіб вийти з цього – віддати все в руки Бога.

          Слово Боже – незамінна їжа

          Читання та роздуми над Словом Божим – це необхідність. Свята Біблія – ​​це хліб, яким Церква, як наша мати, щодня годує нас. Щоденна порція хліба – це літургійні читання, які ми чуємо під час Літургії. Ми також можемо читати Біблію приватно.

          Звичайно, іноді ми не розуміємо всього, деколи настільки втомлюємось або відволікаємось, що читання текстів, яких не можемо осягнути, здається марною тратою часу: не забуваймо однак, що Святий Дух ніколи не втомлюється і не відволікається. Саме завдяки Його діям Слово проростає в нас, Він дозволяє нам зрозуміти його так, щоб дійсно могти насититися ним.

          Бог є у таїнствах

          Чи достатньо роздумуємо про силу таїнств, зокрема тих, що підтримують нас на земному шляху, тобто таїнство Євхаристії та Покаяння? Чи здатні ми пити з джерела, яке зародилося в нас під час нашого хрещення? Це джерело ніколи не висихає, навіть якщо ми не маємо фізичного доступу до Євхаристії чи сповіді, благодать хрещення забезпечує нам цей доступ духовно.

          Щодня можемо брати те, що нам потрібно для життя, з невичерпної скарбниці таїнств. Через них ми приймаємо Бога, щоби Він міг нас годувати, лікувати, та освячувати.

          Віруси небезпечніші за Covid-19

          Бог дає нам все, що потрібно для зростання в Його любові. Він дарує нам свої дари щедро і невтомно. Ми повинні бути готові їх отримати. Бог завжди стоїть перед нами як подорожній: Він ніколи не ввійде сам без нашої волі. Все, що нам потрібно зробити – це відчинити двері.

          Втома часто змушує нас зосередитись на собі: коли ми стресовані через обов’язки чи неприємності, є ризик, що ми перестанемо бачити потреби інших. А коли наші вуха, очі і серце закриті до наших братів, Бог не може увійти до нас.

          Оскільки коронавірус зараз став справжнім випробуванням, ми не повинні забувати, що всі потребуємо «духовних вітамінів», щоби не стати здобиччю інших жахливих вірусів, таких як зневіра, знеохота чи депресія. Подбаймо про те, щоби захистити себе від цих духовних вірусів, які набагато більш небезпечні, оскільки атакують найцінніше у нас.

          Адаптація Тетяни Трачук

           
           

           

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі

              • Ірина Кисилевич    26.03.2020 о 15:23

                Стосується тих, хто добре почувається і не повернулися з інших країн – хандра буде тоді, коли не виходити з дому зовсім 3-6 тижнів. Можна піти на роботу, якщо ви маєте на місці праці гігієнічну інструкцію; можна піти до храму, якщо для вас важлива фізична присутність у церкві; можна зайти в супермаркет за потрібним. Але мийте руки, прибирайте не тільки водою, дальше ставайте чи сідайте одне від одного. Щось може почекати – побачення за взаємною згодою, святкування Дня Народження, зустрічі молоді. А зовсім не виходити з дому – депресія буде!