Чума в Лісабоні: місто врятоване святим іменем Ісуса

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Чума в Лісабоні:                           місто врятоване святим іменем Ісуса

          У 1432 році в Лісабоні вибухнула спустошлива чума. Усі, хто міг, із жахом утікали з міста і таким чином розносили чуму по всіх закутках Португалії.

          Життя тисячі чоловіків, жінок і дітей різних суспільних верств скосила ця жорстока хвороба. Епідемія була настільки небезпечною, що люди вмирали всюди: за столами, на вулицях, у будинках, в магазинах, на ринках, у храмах…

          За словами істориків, вона спалахувала, як блискавка, від людини до людини, чи то від плаща, капелюха, чи будь-якого іншого предмету одягу, які використовували вражені чумою. Так багато священників, лікарів і медсестер було зведено в могилу. Тіла багатьох людей лежали незахоронені на вулицях – собаки злизували кров і їли мертвих, в результаті самі заражалися страшною хворобою і ще більше поширювали її серед нещасних людей.

          Серед тих, хто допомагав умираючим із невгамовною старанністю, був блаженний єпископ Монсеньор Андре Діас, який жив у монастирі святого Домініка. Розуміючи, що епідемія не вщухає, а інтенсивно розросталася з кожним днем, і, втративши надію на людську допомогу, цей святий чоловік спонукав нещасних людей закликати СВЯТЕ ІМ’Я ІСУСА.

          Андре Діаса бачили всюди, де б не панувала хвороба. Він закликав, благав хворих і вмираючих так само, як і ще не вражених хворобою, повторювати: “ІСУСЕ, ІСУСЕ”. Напишіть це на картках, казав він, – і носіть зі собою; кладіть їх вночі під подушки; прикріплюйте до ваших дверей; але над усе постійно закликайте устами і повторюйте у ваших серцях це наймогутніше Ім’я ІСУС”.

          Він ходив, як ангел миру, наповнюючи хворих і вмираючих відвагою і довірою. Бідні страждальці відчували в собі нове життя, прикликаючи Ісуса,і носили на грудях і в кишенях ці картки.

          Скликаючи людей до великої церкви Св. Домініка, єпископ знову розповідав їм про силу Ісусового Імені й благословляв воду в Святе Ім’я Ісуса, наказуючи всім людям покропити себе нею, а також покропити нею обличчя хворих і вмираючих. Чудо з чудес! Хворі виздоровлювали, вмираючі поставали з агоній,чума зникала, і за кілька днів місто було звільнене від найжахливішого лиха, яке коли-небудь там було.

          Новина поширилася по цілій країні і всі одностайно почали взивати Ім’я Ісуса. За неймовірно короткий час вся Португалія була визволена від страхітливої хвороби.

          А вдячні люди, пам’ятаючи про чуда, свідками яких вони стали, проявляли свою любов і довіру в Ім’я нашого Спасителя,так що у всіх своїх турботах, у всіх небезпеках, коли різні нещастя загрожували їм, вони закликали Ім’я Ісуса. У церквах створювалися братства, щомісяця відбувалися процесії та посвячувалися нові престоли на честь цього Святого Імені, бо найбільше лихо, яке коли-небудь спадало на країну, перетворилося на найбільше благословення.

          Довгими століттями ця велика довіра до Ісуса, жила в Португалії, а відтак поширилась до Іспанії,Франції і по цілому світі.

          Джерело

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.