Понеділок Святого Духа. “Прийди, Духу Святий”!

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Понеділок Святого Духа. “Прийди, Духу Святий”!

          На другий день після празника Зшестя Святого Духа на апостолів і Пресвяту Богородицю зібраних на молитві у вечернику Східна Церква святкує урочистість Святого Духа, Понеділок Святого Духа, що властиво доповнює величне святкування приходу Духа Утішителя і по народному називається Зеленими Святами. Для чого ми святкуємо цю урочистість, чим вона важлива для нас, що нам говорять євангельські тексти свята?

          Ким так насправді є Святий Дух? Святий Дух – це Бог, – про це нас навчає християнська віра, катехизм Католицької Церкви.

          “Св. Дух є тим самим Господом, що і Отець, і Син”, – каже свята Фаустина. Отже, Святий Дух є Богом. Насправді, впродовж церковного року ми мало часу приділяємо навчанню про Святого Духа, більше говоримо про Ісуса Христа. Духа тілесними очима не можемо побачити, тому його завжди асоціюють з певними символами: вогонь, вода, голуб та ін.

          Дух Святий є дателем усякого добра, за його причиною Христова Церква проповідує істину – Христа, живого Бога. Тільки завдяки Святому Духові християнин здатний наслідувати Ісуса Христа, – через святу Тайну Миропомазання, коли отримуємо печать дару Святого Духа.

          Кожен із нас, без винятку покликаний сповнюватися Духом (Еф. 5,19). Що це означає? Найперше це означає – шукати Бога, жити духовним життям, зростати в благодаті Божій. Святі отці називають такий духовний процес – стяжанням Святого Духа (св. Серафим Саровський). Каже апостол Павло, що без Духа святого ми не здатні нічого зробити, – не здатні молитися, не здатні подумати щось доброго, не здатні навіть вимовити Пресвяте ім’я Ісус. Така сила і міць Святого Духа у нашому житті.

          Святий Дух є автором навернення грішника, тільки завдяки Його ласці грішник може правдиво покаятися і навернутися і можна було б тут перечислити дуже багато інших прикладів як діє Святий Дух. Але запитаймо себе, пригляньмося до свого життя, – чи я бачу дію святого Духа у своєму житті, вірніше чи я відкритий на це діяння. Святий Дух прагне діяти і творити чуда у моєму, у твоєму житті, у житті всіх тих які вірять в Бога, є практикуючими християнами.

          Наша роль у цьому процесі незначна, все що від нас залежить – це дозволити Богові діяти, прийняти його любов і милосердя. Святий Франциск Салезій казав: коли горить дім, то все, що хочемо врятувати, викидаємо через вікно. Так і Божа любов – святий Дух коли вступає до душі хоче панувати там один, Він хоче бути єдиним царем людського серця, не може прийняти і ввійти до життя в якому панують інші боги (влада, гроші, маєтки, грішні прив’язаності).

          Кажуть погани що християнський Бог є Богом заздрісним який хоче панувати один і так насправді є: не можемо служити двом панам, – каже Христос (Мт 6,24).

          Дух Святий – це ще один прояв Божої любові до людини. Тому просімо святого Духа, щоб в нас розпалив своє благословенне полум’я і вчинив, щоб ми у своєму житті славили Господа Бога і старалися про те, щоб Його й інші також величали.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

           

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 1

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"