Як Бог використовує випробування і трагедії для блага людини?

Читай також

  • Діва Марія у важкі хвилини свого життя
  • Дари Святого Духа – основи
  • Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст
        • Як Бог використовує випробування і трагедії для блага людини?

          Нам, християнам, подобається думати, що ми звільнені від труднощів.Але Ісус ніколи не обіцяв життя без проблем. Фактично, Він передбачив якраз зовсім інше: «У світі страждатимете. Та бадьортеся! Я бо подолав світ» (Івана 16:32).

          Чому Бог допускає трагедії, нещастя, хвороби та інші випробування, хоч у Своїй всемогутності Він міг би запобігти їм? Ось декілька можливих причин.

          Щоб проявити Свою славу

          У випадку з Лазарем Ісус пояснив: «Недуга ця не на смерть, а на славу Божу: щоб Син Божий ним прославився.» (Іоанна 11: 4). Єдина причина, чому Ісус дозволив йому померти, полягала в тому, щоб Він міг воскресити його і тим прославити Бога. Коли Ісус зцілив чоловіка, який народився сліпим, Його учні запитали: «Запитали його, отже, учні його: «Учителю, хто згрішив? Він – чи батьки його, що сліпим він уродився?»«Ані він не згрішив, ані батьки його, – відказав Ісус, – але щоб ділам Божим виявитись на ньому!»(Івана 9: 2-3). Проблеми не завжди вказують на гріх. Іноді вони показують, що ви не схибили, а це ворожі напади на вас. Коли трапляється якесь нещастя, сатана намагається переконати нас, що наші невдачі є результатом наших проступків. Насправді випробування часто є просто можливістю для Бога втрутитися. Кожне чудо в Біблії спочатку починалося як проблема. Неможливе для людей – це можливості для Бога, і Він може обернути на добре будь-яку погану ситуації.

          Щоб змінити наш напрямок

           На жаль, Богу часто потрібні вживати радикальних заходів, щоб привернути увагу деяких людей. Бог може допустити, щоб маленька трагедія унеможливила значно більшу – втрату душі. Ісус навчав, що набагато краще потрапити на небеса інвалідом, ніж потрапити в пекло здоровим (Матвія 18: 8-9). Якби деякі події не відбулися з деякими людьми, вони, можливо, ніколи не були б врятовані. Вони б померли молодими через свій спосіб життя і були би втрачені назавжди. Бог використав трагедію, щоб різко змінити напрямок життя Савла. Він збирався в Дамаск, щоб ув’язнити християн, коли Ісус з’явився йому в сліпучому світлі. Савло осліп на три дні, поки Ананія не помолився за нього. Потім зір повернувся і він отримав Святого Духа, а його серце і ім’я були змінені (Дії 9: 1-22). Він став великим апостолом Павлом, який написав чи не половину Нового Завіту. Деякі люди настільки вперті, що для їх духовного пробудження необхідні радикальні потрясіння. Бог не буде змушувати нас служити Йому, але у Нього є багато способів допомогти нам захотіти це робити.

          Щоб наблизити нас до Себе

          Багато людей ставляться до Бога як до швидкої допомоги – телефонують лише тоді, коли у них надзвичайна ситуація! Бог повинен бути нашою першою допомогою, а не останнім шансом. В біді добре те, що вона змушує нас молитися. Трагедія або відведе нас від Бога, або наблизить до Нього. 

          Щоб підготувати нас до служіння

           «Негаразди – це університет Бога». Метелику, що виривається з кокона, потрібно боротися, щоб розвивати крила і літати. Ісус попередив Петра, що сатана хоче просіяти його як пшеницю. Просіювання – це хоча і неприємний, але добрий у своїй суті процес. Бог просіює нас, щоб відокремити пшеницю від куколю (духовне від тілесного); сатана просіює нас, щоб знищити пшеницю. Ісус додав: «І ти колись, звернувшись, зміцни браттю» (Луки 22:32). Петро пройшов через труднощі, щоб підготувати себе до служіння іншим. Якщо ви щось пережили, ви зі співчуттям ставитеся до тих, хто бореться. Кожне пережиття дає можливість для служіння. Якщо Бог веде вас через трагедію, використовуйте свій досвід, щоб служити іншим.

          Щоб скоригувати

           Будь-яка хвороба є непрямим наслідком первородного гріха (гріхопадіння Адама). Деякі хвороби є прямим наслідком особистого гріха. Ісус зцілив інваліда, який був прикутий до ліжка 38 років, а потім дав йому суворе попередження: «Оце ти видужав, – тож не гріши більше, щоб щось гірше тобі не сталось» (Івана 5:14). Це означає, що його хвороба була прямим наслідком гріха. Хоча це не завжди так, іноді причиною трагедії є гріх. Деякі люди накликають на себе трагедію, порушуючи Слово Боже або не шануючи свого тіла Наприклад, хвороби, що передаються статевим шляхом, рак легенів і цироз печінки часто є наслідком безладних відносин, куріння і алкоголізму. Багато захворювань викликані нездоровим харчуванням. Нерозумно молитися, щоби Бог зцілив нас, продовжуючи шкодити самим собі.

          Система занепалого світу 

          Цей світ не функціонує так, як його створив Бог. Коли Адам згрішив, все творіння занурилося в хаос. Бог ніколи не хотів, щоб смерть, хвороба, розлучення, злочин, бідність, несправедливість, расизм, насильство або війна вторглися в людство. На багато питань немає відповідей. Чому християни вмирають від хвороб? Чому місіонери гинуть? Чому невинні діти народжуються з вродженими дефектами? Як щодо добрих людей, які випадково гинуть в авіакатастрофах, автомобільних аваріях, як щодо жертв ураганів, торнадо, землетрусів, повеней чи пожеж? Погані речі трапляються з хорошими людьми кожен день, тому що ми живемо в зруйнованому світі. Ісус пояснив: «таким чином станете синами Отця вашого, що на небі, який велить своєму сонцю сходити на злих і на добрих і посилає дощ на праведних і неправедних.» (Матвія 5:45).

          Замість того, щоб звинувачувати Бога або сумувати, продовжуйте вірити в Нього, не дивлячись ні на що. Його погляд ширший за наш, і ми не можемо бачити всю картину. Павло писав: «Тепер ми бачимо, як у дзеркалі, неясно; тоді ж – обличчям в обличчя. Тепер я спізнаю недосконало, а тоді спізнаю так, як і я спізнаний.»(1 Коринтян 13:12). Одного разу на всі наші питання буде дана відповідь. Тим часом, пам’ятайте, що все в кінцевому рахунку служить Його цілі. Тому, коли ви не можете простежити Його руку, довіртеся Його серцю. Він знає, що краще для нас, навіть коли ми не розуміємо Його шляхів.

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Діва Марія у важкі хвилини свого життя
        • Дари Святого Духа – основи
        • Якщо ви ще не знаєте, що робити у Великий піст
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі