Різдво Святого Івана Хрестителя

Читай також

  • Кілька порад, щоб досягти правдивого прощення
  • М’ясопусна неділя
  • Свято Стрітення (офірування) Господнє. День богопосвяченого життя
        • Різдво Святого Івана Хрестителя

          Покайтеся, бо наблизилось царство небесне.

          Святкуємо свято народження Господнього Предтечі – Івана Хрестителя. Ким був Іван Хреститель?

          Його батьками була праведна Єлисавета та пророк Захарія. Це святе подружжя не могло мати дітей, тобто було безплідним. Однак, Господь у своєму великому Милосерді зглянувся над ними і через свого ангела об’явив велику радість, – що у них народиться син. Правда, Захарія, не повірив слову Господньому об’явленому через Архангела Гавриїла і за допуском Божим онімів до моменту появи на світ малого Івана.
          Каже Євангелист Лука, що рука Господня була з Іваном (Лк 1,66); отже Господь вже з моменту народження опікувався майбутнім пророком.

          У подіях навколо народження Івана Хрестителя бачимо важливі моменти на які наголошує Св. Лука, – вони є прикладом і заохотою для тих християнських подруж які не мають, але хочуть дітей…
          Найперше треба не боятися і молитися. Власне, через молитву Захарії Господь обдарував його жінку плідністю (Лк 1,13). Звичайно, інколи треба не один, а багато років щоб отримати таку ласку, якщо на це буде воля Божа.

          Іван Хреститель був особливою дитиною, бо вже від лона матері сповнився Святим Духом (Лк 1,15) і з ранніх літ провадив особливий, строгий (аскетичний) спосіб життя. Усі чотири Євангелії подають нам інформацію про Святого Івана в доволі докладний і розлогий спосіб. Завдатку Святого Духа який Предтеча отримав у лоні матері, помазав його на місію яку приготував Господь. Сам Ісус Христос сказав що серед народжених від жінок немає більшого за Івана Хрестителя (Мт 11,11)…Великих привілеїв уділив Господь своєму Посланцеві: ми визнаємо св. Івана водночас за пророка, пустельника, апостола і мученика. Ми також отримали великі ласки від Господа Бога, але як же ж відповіли на них?

          Тож радіймо з народження святого Івана Хрестителя, Предтечі Господа нашого Ісуса Христа і на Його взір стараймося іншим, особливо грішникам, вказувати на Ісуса: “Ось, Агнець Божий, що бере гріхи світу”. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Кілька порад, щоб досягти правдивого прощення
        • М’ясопусна неділя
        • Свято Стрітення (офірування) Господнє. День богопосвяченого життя
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 3

            No votes so far! Be the first to rate this post.