Чому християни не євангелізують?

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Чому християни не євангелізують?

          Будучи професором, я майже двадцять років викладав євангелізацію. Тривалий час постійно роздумував і задавався питанням, чому більшість віруючих ніколи не проповідують Євангелія. Ось дев’ять причин, які я побачив (наведені в довільному порядку):

          Багато хто не знає, що таке «євангелізація»

          Коли я проводжу церковні консультації, то запитую віруючих, як вони можуть оцінити євангелізацію у своїй церкві. Мені завжди дивно чути такі відповіді, як «ми відправили багатьох людей у місіонерські поїздки» або «ми служимо для безпритульних». Обидві ці справи є важливими (і, можливо, сприятимуть євангелізації), але вони не є власне євангелізацією, якщо не проголошувати Слово Боже.

          Мало прикладів для наслідування

          Дві людини сформували моє розуміння євангелізації. Я рідко коли бачив когось із них, щоб вони не ділилися з кимось звісткою про Христа. Коли сьогодні я запитую своїх студентів, хто в їхньому житті є прикладом євангелізації, то виявляється, що багато з них не мають жодного.

          Деякі члени церкви не усвідомлюють суть спасіння

          Я пропоную вам провести в церкві непублічне біблійне дослідження. І не здивуюсь, якщо ви знайдете осіб, які вірять у те, що добрі люди можуть потрапити на небеса без стосунків із Христом. Ті, хто в це вірять, не розуміють потреби євангелізації.

          Деякі церкви не навчають благовістити

          Я досі здивований кількістю церков, які не мають стратегічного плану, щоб допомогти послідовникам Христа проводити євангелізацію. Звичайно, віруючі за своєю сутністю мають говорити про Ісуса і спасіння, але навіть вони потребують, щоб їх спрямовували і навчали.

          Страх перед невідомим зупиняє нас

          Ви, мабуть, чули ці слова: «він/вона не буде мене слухати»; «а якщо це коштуватиме мені дружби?», «вона/він може задати мені такі питання, на які я не зможу відповісти», «вони не сприйматимуть те, що я скажу». Вірю, що більшість цих страхів є уявними, а не реальними. Однак усе-таки, ці страхи, можуть визначати наші дії і зупиняти нас.

          Ми «забуваємо» про наше спасіння

          Коли Ісус стає для нас рутиною – тобто наша пристрасть до Нього перетворилася на щось посереднє – ми не будемо пристрасно розповідати іншим про Нього.

          Пастори не беруть участі в євангелізації

          Не можу згадати, щоб я коли-небудь бачив сильну євангелізаційну церкву, яку б очолював неєвангелізаційний пастор. Пастор, який регулярно задіяний в євангелізації, буде більше ділитися досвідом. Він закликатиме церкву з більшою пристрастю благовістити і забезпечуватиме у церкві відповідне навчання.

          Бо ми не знаємо багато невіруючих людей

          Багато членів церкви настільки влились у церковний світ, що вони не можуть назвати хоча б кілька імен невіруючих, яких би добре знали. Якщо наше коло спілкування складатиметься з християн, то ми не зможемо благовістити.

          Нам байдуже до невіруючих людей

          Я впевнений, ми не можемо марнувати можливість євангелізації. Якщо твердо віримо, що люди потребують особистих стосунків з Ісусом, і водночас не розповідаємо про це іншим, то чи насправді ми у це віримо?

          Що ще ти додав би до цього списку?


          Чак Лоувлес є деканом програми Doctoral Studies, а також віцепрезидентом Spiritual Formation and Ministry Centers при Southeastern Seminary. Він є спікером на численних конференціях, а також автор християнських книг «Discipled Warriors», «Putting on the Armor», «Mentor», і «Nobodies for Jesus».

          Переклад: Олексюк Ігор

          Джерело

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Коментарі

              • Віталій    08.07.2020 о 20:43

                Дуже багато людей знають що таке “євангелізація” і не розуміють що таке Євангелія, яку необхідно проповідувати, як про це навчав Ісус Христос: “Ідіть по цілому світові, та всьому створінню Євангелію проповідуйте!” (Мк 16 : 15)