5 істин про смерть, які варто пам’ятати і розповісти дітям

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • 5 істин про смерть, які варто пам’ятати і розповісти дітям

          У процесі дорослішання діти можуть задавати не зовсім зручні і далеко нелегкі питання, на які батькам потрібно дати відповідь. Одним із таких питань є відхід з життя близьких, рідних або навіть чужих людей. Ось кілька християнських істин про смерть, які варто розповісти дітям.

          Смерть і судний день настане для кожного з нас

          На жаль, смерть – це частина нашого занепалого світу, і Біблія ніяк не пом’якшує цю гірку правду. У 139 Псалмі читаємо, що Бог порахував наші дні. Якщо вже Біблія цей негатив Ніяк не згладжує, то навіщо нам це робити?

          У нашої сім’ї були друзі, які ніколи зі своїми дітьми не розмовляли про негативні речі.  У них було правило – смерть  не обговорюється. І ось це втеча від теми запрограмувала дітей на невиправдані очікування від життя і на неминучі розчарування. Їх підхід наче натякав дітям, що життя на землі нескінченне. Найсумніше, що у світлі такого світогляду було дуже важко (майже неможливо) пояснити дітям, у чому така радість Доброї Новини. Кожен день наближає нас до дня останнього, нам не варто забувати про це.

          Смерті спочатку не повинно було бути

          Саме ця біблійна істина особливо засмучує, коли мова заходить про смерть. Розкажіть дітям, що смерть увійшла в цей світ, як загарбник, коли гріх Адама відкрив для неї двері. Поясніть дітям, що саме тому ми сумуємо, коли хтось помирає. В нашій печалі, через наші сльози ми визнаємо, що немає такого поняття, як природна смерть, тому що смерть – протиприродна.

          Для християнина смерть – це довгоочікувана зустріч з Ісусом Христом

          У посланні до Филип’ян апостол Павло кидається між двох бажань: чи не краще покинути цей світ, щоб бути з Ісусом, або залишитися, щоб проповідувати Євангеліє. «Для мене бо життя – Христос, а смерть – прибуток.» (Фил. 1:21). У суспільстві, де всі намагаються забути про тлінність людини, де лякаються думки про старість і смерть, ця думка йде врозріз із загальноприйнятою нормою. Але для віруючої людини перехід з життя в смерть – це дорога в рай і до насолоди, яку неможливо описати людською мовою.

          Одного разу смерті не стане

          Розкажіть дітям благу звістку 1 послання до Коринтян 15, 26: «Знищений буде останній ворог – смерть». 

          Про смерть слід пам’ятати абсолютно всім

          Я, зрозуміло, не хочу, щоб мої діти були одержимі і паралізовані страхами щодо смерті. Але про смерть необхідно думати навіть в ранньому віці.

          Якби ми всі пам’ятали про свій день смерті, то напевно багато хто жив би сьогодні інакше: без брехні, наклепів, заздрості, зради, взаємних образ, ліні. Ми були б дуже добрими до своїх ближніх, не скупились на любов і вдячність, були щедрі і жертовні, розуміючи більш явно, що нічого не зможемо взяти з собою у вічність, і найголовніше, пам’ятали, що є Бог, Який все бачить і Якому кожен дасть відповідь.

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)