Блаженний Августин: 10 фактів про одного із найвеличніших Отців Церкви

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Блаженний Августин: 10 фактів про одного із найвеличніших Отців Церкви

          Блаженний Августин – один з найбільших Отців християнської Церкви, засновник августінізму, християнської філософії історії, єпископ Гіппонський, впливовий проповідник, християнський богослов і політик, а також великий оратор, письменник і психолог.

          1. Народився в Тагасті, в провінції Нумідія, Північна Африка (нині Сук-Арас в Алжирі) Римської імперії, 13 листопада 354 року.
          2. Життя Блаженного Августина припала на важкі часи. Давно минула пора «римського світу»: всередині держави не припинялися негаразди; імператорський престол став іграшкою солдатського свавілля і людського честолюбства. На Півночі і на Заході піднімалися варвари; зі Сходу загрожувало перське царство, сильне своєю організацією і військом. Війни вимагали грошей і грошей, податки збільшувалися вдвічі і втричі за одне покоління. Місце вільно обраної діяльності зайняла примусова праця людей, довічно прикріплених до своєї роботи і посади. Єдиним засобом управління людьми вважається страх. Упевненості в завтрашньому дні немає, немає нічого міцного і стійкого.
          3. Батько Августина був язичником, мати Моніка – християнкою; згодом вона була проголошена святою.
          4. Початки грамоти – читання, письмо, рахунок – давались Августину надто складно і неохоче. Таблиця множення викликала нездоланну нудьгу і була нестерпна. Особливуогиду він відчував до грецької граматики. Однак із захопленням вивчав літературні зразки, з яким стародавня школа з’єднувала викладання граматики.
          5. Спочатку Блаженний Августин був ритором за професією і викладачем красномовства, потім пояснював християнські догмати, був вченим коментатором Святого Письма і проповідником. Він все своє життя провів над книгами, вивчаючи класичну та християнську літературу.
          6. 387 року Блаженний Августин прийняв християнство. У наступному році повернувся в своє рідне місто і очолив місцеву спільноту християн. У 395 році був висвячений на єпископа Гіппону.
          7. Августин написав працю під назвою «Сповідь», де він кається перед Богом в своїх гріхах, описуючи ввесь свій життєвий шлях.
          8. Його найвідоміша теологічна і філософська праця – «Про град Божий».
          9. У Блаженного Августина завжди було багато відданих друзів, життя без дружніх зв’язків він вважав позбавленим будь-якої цінності.
          10. За ступенем впливу на прийдешні покоління його можна порівняти хіба що з Платоном і Аристотелем.

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)