Найбільш незвичні Біблії у світі

Читай також

  • Найбільша заповідь (Мт 22:35-46)
  • Ісус і знатний багач (Лк 18:18-27)
  • 15 місць з Біблії, які допомагають зберігати спокій під час ракетних обстрілів
        • Найбільш незвичні Біблії у світі

          Сьогодні Біблія залишається найбільш видаваною книгою у світі. Існують незвичайні видання цієї Книги книг, які неможливо купити або отримати в подарунок, але знати про них буде корисно.

          Найменша Біблія

          У 2014 році компанія «Jerusalem Nano Bible» випустила найменшу в світі Біблію у вигляді мікрочіпа. Її розміри становлять 4,76х4,76 міліметра. У міні-Біблії всього лише 27 книг Нового Завіту, написаних грецькою мовою. Розмір кожної букви – 0,18 мікронів, прочитати текст можна лише за допомогою мікроскопа. Мікрочіп зроблений з кремнієвої пластини.

          За словами представників компанії, вони планують створити подібний мікрочіп Старого Завіту.

          Найбільша Біблія

          Світовий рекорд «найбільшої Біблії» належить екземпляру Біблії в перекладі Короля Якова, яку в 1930 році створив Луїс Вейнай (Louis Waynai), тесля з Лос-Анджелеса, штат Каліфорнія.

          Процес виготовлення копії зайняв два роки. Вейнай приступив до роботи 2 грудня 1928 року, а завершив її 1 грудня 1930 р. На здійснення проекту було витрачено 10 тисяч доларів. При створенні Біблії він використовував великий саморобний друкарський прес. Висота книги 110,5 см, а довжина у відкритому вигляді майже 249 см. Товщина її корінця становить 86 см. Біблія Вейная важить 496 кг і містить 8048 сторінок, віддрукованих вручну, шрифтом майже 3 см заввишки. Сторінки зшиті в 31 окрему секцію для зручності транспортування.

          Радянська Біблія

          У 1960-х роках відомий перекладач, літератор і дитячий письменник Корній Чуковський затіяв переказ Біблії для дітей. До цього проекту він залучив письменників і літераторів і ретельно редагував їх роботу. Сам проект був дуже складним у зв’язку з антирелігійною позицією радянської влади. Зокрема, від Чуковського вимагали, щоб слова «Бог» і «євреї» не згадувалось у книзі; силами літераторів для Бога був придуманий псевдонім «Чарівник Яхве».

          Книга під назвою «Вавилонська вежа та інші стародавні легенди» була видана в 1968 році видавництвом «Дитяча література». Однак весь тираж був знищений владою. Перше книжкове видання, доступне читачеві, відбулося в 1990 році.

          Найрідкісніша і найдорожча Біблія

          Право вважатися найрідкіснішою, а, отже, і найдорожчою заслуговує Біблія Гутенберга – перша друкована книга в світі. Книга має 42-рядкову структуру, тобто на сторінці інформація розташовується виключно в 42 рядках.

          Йоганн Гутенберг сконструював друкарський апарат рухомого типу в 1440 році і після експериментальних випробувань в 1445 році випустив 180 примірників Біблії. 135 з них були віддруковані на папері, а 45 – на телячій шкурі. Збереглося лише 48 копій Біблії, майже всі вони зберігаються в музеях, університетах та бібліотеках. Особливу цінність Біблія Гуттенберга має ще тому, що Гутенберг використовував для друку особливим чином оброблений папір і спеціальне чорнило, зроблені за власним рецептом, які не потьмяніли і через кілька століть.


          Всього було видано 180 книг Гутенберга. Але, найперше видання в світ вийшло накладом лише в 2 примірника. Одна сторінка цієї книжки з аукціону йде за 25 тисяч доларів. У 2007 році в продаж надійшов окремий лист з Біблії за 74 тисячі доларів. За 2,2 мільйона доларів була продана повна Біблія в 1978 році на аукціоні Крісті, і на тому ж аукціоні в 1987 році – неповна версія Біблії за 4,9 мільйона доларів. У 2008 році продана була одна з книг не найпершого видання, її вартість склала 5.5 млн доларів.

          Біблія Сальвадора Далі

          У 1967 році в Італії була вперше випущена унікальна версія Біблії з ілюстраціями Сальвадора Далі. Причому не просто випущена, а з благословення Папи Римського, який одним з перших отримав в подарунок це дивовижне видання Священного Писання в палітурці з білої шкіри і золота. Ініціатором проекту Biblia Sacra став італійський колекціонер Джузеппе Альбаретто, добрий друг знаменитого художника.

          Унікальна Біблія об’ємом 900 сторінок містить серію зі 105 акварельних малюнків, що зображають найвідоміші біблійні сцени. Все літографії віддруковані в семи кольорах, а не в чотирьох, як це зазвичай роблять в поліграфії.

          Лімітований тираж цього колекційного видання – 500 примірників, підтверджений Сертифікатом, який додається до кожної книги, а також гравіюванням номера на позолоченій литві підпису Сальвадора Далі, яка прикрашає обкладинку Біблії. Підпис метра також інкрустований діамантом і трьома дорогоцінними каменями, які можна вибрати за власним бажанням.

          Кожна книга упакована в спеціальну скриньку, виготовлену з дерева, шкіри і прозорого матеріалу (верхня частина), яка охороняє дорогоцінний екземпляр від зовнішніх впливів, при цьому дозволяючи милуватися його красою.

          Найбільша рукописна Біблія

          Творцем найбільшої книги, що містить текст Святого Письма, написаного повністю від руки, став виходець з Індії Суніл Йосип Бхопал. Його рукописна Біблія містить 16 тисяч сторінок і важить 61 кілограм. Ентузіасту знадобилося на написання віршів Нового Завіту чотири місяці.

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Найбільша заповідь (Мт 22:35-46)
        • Ісус і знатний багач (Лк 18:18-27)
        • 15 місць з Біблії, які допомагають зберігати спокій під час ракетних обстрілів
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)