Чи можна молитись лежачи? Як правильно молитись?

Читай також

  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
  • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • Чи можна молитись лежачи? Як правильно молитись?

          «Найкраще молитись з 6 до 7 ранку, в стоячому положенні, дрексод – чорні штани, біла сорочка, локація – домашня ікона у вітальні». Якщо ви переглядаєте це відео, щоб отримати таку відповідь, то спішимо вас засмутити – тут ви такого не почуєте. Люди схильні все формалізувати, і чомусь шукають надзвичайно точні правила і вимоги для молитви. “А в душі можна?”, “а лежачи?”, “а скільки часу треба молитись?”, “а коли найкращий час для молитви?”, “а як правильно скласти руки?” – впізнаєте себе? Якщо так, то вітаємо – це відео саме для вас. 

          Відкриємо вам секрет, який знають тільки священики і їхні діти: у світі не існує таємного довідника: “Молитва для початківців” або “Молитись треба тільки так і не інакше”, і ніхто не може вам сказати як правильніше чи краще молитись.

          Тому перше, що ми хочемо вам порадити, і навіть попросити – це розслабитись!

          Свята Тереза Авільська сказала, що молитва – це “ніщо інше як розмова з Другом, з яким ми часто усамітнюємось, щоб з Ним побесідувати, тому що він любить нас”. Так, кожна дружба – унікальна, і так само кожен має свій особистий контакт з Богом.

          Тому відповідь на питання “ЯК?” буде така: щиро. Розмовляйте з Ісусом, як з найліпшим другом, і пам’ятайте що молитва – це не список бажань. Уявіть собі, якби ви при кожній зустрічі з товаришем говорили: “Поможи мені підготуватись до екзамену; зроби так щоб я знайшла роботу; полікуй мого дідуся, знайди мені гроші на ремонт”. Сумніваюсь, що така “дружба” протягнула би більше півроку; а тому не забувайте дякувати Богу, тішити своїми новинами, хвалити його, ділитись переживаннями,  радитись і прислухатись до Нього. 

          Наступне питання – “КОЛИ?”

          Нема ідеального часу для молитви і точно так само нема поганого часу для молитви. Моліться чи зранку, чи вночі, чи на великій перерві.  Тут важливо лише справді виділяти собі час на цей контакт з Богом. Ви зараз подумали: “ой та коли я знайду той час, в мене що – своєї роботи мало?”. Але молитва не може бути другорядною справою як “занести штани в ательє” чи “записатись в автошколу”, не може бути чимось таким, що ти постійно відкладаєш на потім. Бо якщо в тебе саме така ситуація, то подумай – які в тебе стосунки з Богом? У вас там точно все добре? 

          Почніть планувати свій день з молитви, ставте її на перше місце, а тоді вже все інше. І якщо постаратись, то це зробити не так вже і складно – можете, наприклад, дивись на одне відео менше в Ютубі, або просто прокидатись на 5 чи 15 хв швидше. Головне, це робили регулярно. 

          От ми плавно дійшли до третього питання – “ДЕ?”. Як ви думаєте, яка відповідь? Правильно – будь де! Проте, тут важлива не так локація, як те як ви почуваєтесь там. Бо дуже важливо, щоб вам було комфортно молитись і ви могли почути і відчути присутність Бога. Хочете – можете в маршрутці, можете в офісі, можете і в ліжку, лежачи – але якщо вам так зручно спілкуватись! Я наприклад не можу молитись в маршрутці, там для мене занадто багато деструктивних елементів і я дуже дратуюсь. А от в ліжку, перед сном – те що треба! Проте, якщо ви відчуваєте, що не віддаєте достатньо пошани Богові в такий спосіб, чи вас хвилюють якісь інші думки – то знайдіть своє відповідне місце для цього.  

          І останнє, мабуть найважливіше питання: “ЧОМУ?”

          Чому ми молимось? Ви скажете: щоб знайти відповідь на якесь питання, щоб виздоровіти, щоб мати успіх у цій чи іншій справі, і коли Він не дає негайної і правильної відповіді чи допомоги то всі зразу: “оот! молитва не ефективна! це все не працює!” 

          Помилка! Метою молитви є побудова стосунків з Богом! З живим Богом, який любить вас і з нетерпінням чекає кожну зустріч з вами. Тому присвятіть цих 5 чи 15 хвилин кожного дня Богу, знайдіть своє ДЕ, КОЛИ і ЯК і віддайте себе туди повністю. І отак поступово створюючи свої стосунки з Богом, ваш світ зміниться на 100%, це ми вам гарантуємо!

          Починаймо молитись!

          Читай також

        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.