Кілька цікавих фактів про Святого Миколая

Читай також

  • Різдво Святого Івана Хрестителя
  • Кілька порад, щоб досягти правдивого прощення
  • М’ясопусна неділя
        • Кілька цікавих фактів про Святого Миколая

          Миколай народився в Патрах (Греція) бл. 270 року. Був єдиною дитиною заможних родичів випрошений гарячими молитвами. Від молодості вирізнявся не лише побожністю, але й уразливістю на недолю ближніх. Після смерті родичів, своїм заможним маєтком охоче ділився з потребуючими.

          Зокрема, відомо випадок, коли допоміг трьом дочкам заможного шляхтича підкидаючи їм кошти. Вибраний на єпископа міста Мирри (тепер Демри, Туреччинна) прославився не лише як добрий пастир, але й той, хто піклувався про їх матеріальні потреби.

          Чуда, які робив, добавляли йому ще більшої слави. Коли цісар Констанцій засудив трьох юнаків з Мирри на смертну кару, то св. Миколай особисто подався до Константинополя, щоб випросити їм звільнення.

          Своєю молитвою допоміг врятуватися серед бурі морякам, тому є почитаний рівно ж як покровитель моряків і рибалок. У часі епідемії, яка була у його сторонах, допомагав хворим наражаючи власне життя.

          Передання говорить, що воскресив трьох людей, які були вбиті одним паном за те, що не могли заплатити данини. Св. Григорій Великий у своєму життєписі св. Миколая говорить, що він був ув’язнений за цісаря Діоклеціяна і звільнений допіру по Медіоланському едикті 313 року.

          Єпископ Миколай брав участь також у Першому Нікейському Соборі 325 року. де було засуджено єресь Арія. Після довгих років ревного служіння, Микола відійшов по заслужену нагороду до Господа, сталося це 6 грудня між 345 і 352 роком. Його тіло було поховане з великою шаною у Миррі. 9 травня 1087 року його мощі були перенесені до італійського міста Барі. Папа Урбан ІІ урочисто посвятив гробівець виставлений на його честь 29 вересня 1089 р. Найстаріші місця культу св. Миколая знаходимо вже у VI ст. коли цісар Юстиніан збудував йому у Константинополі одну з найславетніших базилік. Після св. Івана Хрестителя, але перед св. Апп. Петром і Павлом – найпопулярнішим є св. Миколай. Перед тим як його місце зайняв св. Антоній Падевський, – Св. Миколай був призиваний у всіх сущих потребах.

          + Милосердний Боже, покірно Тебе просимо через заступництво св. Миколая єпископа чувай над нами серед усіляких небезпек щоб без перешкод йшли дорогою що провадить до спасіння. Через нашого Господа Ісуса Христа, Твого Сина, який з Тобою жиє і царює в єдності Святого Духа, Бог на віки віків. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Різдво Святого Івана Хрестителя
        • Кілька порад, щоб досягти правдивого прощення
        • М’ясопусна неділя
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.