Що дозволено в подружньому сексі?

Читай також

  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
        • Що дозволено в подружньому сексі?

          Сексуальний хаос сьогодення не дає нам свободи. Він тисне на нас. Він ставить перед нами питання, які ми би й не хотіли чути. Він стверджує, що пропонує нам дедалі ширші можливості. Та насправді наша гіперсексуальна культура позбавляє нас радості особистих відкриттів у безпеці та цілісності християнського шлюбу.

          Відкиньмо складнощі, які вимагають від нас надто багато. Повернімося до того, що наш Господь був би радий благословити в нашому подружньому сексуальному досвіді.

          Ось чотири ідеї для роздумів.

          1. Свобода

          «Нехай живець твій буде благословенний, втішайся дружиною твоєї юности» (Приповідки 5:18).

          Мудрець дає пораду своєму синові про дружину та їхній подружнє інтимне життя. Він закликає сина радіти своїй дружині, насолоджуючись нескінченним оновленням їхньої сексуальної радості. «Нехай живець твій буде благословенний» — це більше, ніж просто дозвіл. Це радісне благословення.

          Прекрасне напуття ― це свобода молодої пари в сексуальному досвіді, дослідженні. Весь тон цієї мудрості щодо подружньої близькості ― не обмеження, а ентузіазм.

          2. Чуйність

          «Ви, чоловіки, живіть розумно разом з вашими жінками, як з істотами, що від вас слабші, віддаючи їм належну шану як співспадкоємцям благодаті життя, ― тим ваші молитви не втрачатимуть на силі» (1 Петра 3:7).

          Мені соромно за те, яким безтурботним я був до своєї дружини в перші роки нашого життя. Але я вчусь. Я хочу навчитися, як хоче навчитися кожен християнський чоловік, жити з дружиною у злагоді.

          Вона на це заслуговує. У шлюбну ніч ми увійшли до номера готелю в Міннеаполісі. Коли я зачиняв за нами двері, вони довірилися мені. І диво її кохання викликає в моєму серці подяку. Що ще може зробити дружина, щоби вшанувати свого чоловіка? І суть для мене очевидна. Я в боргу перед нею. Я у великому боргу перед нею. Я повинен приділяти їй увагу, щоб вона відчувала себе зрозумілою, поважною, вислуханою, шанованою та щасливою.

          Усі чоловіки-християни повинні постійно ставити собі делікатні запитання: «Як це для моєї дружини бути заміжньою за мною? Чи є це «перемогою» для нас обох чи переважно лише для мене? Як я можу краще зрозуміти, яким приголомшливим може бути сексуальне життя для неї?». Подібні питання допомагають нам, чоловікам рости в розумінні, ніжності, повазі.

          3. Угода

          «Не ухиляйтесь одне від одного, хіба що за взаємною згодою, до часу, щоб вам віддатися молитві, а потім сходьтеся разом, щоб не спокушав вас сатана вашою нестриманістю» (1 Корінтян 7:5).

          У християнському шлюбі на сексуальні пропозиції одне одного за умовчанням слід відповідати радісним «Так, звісно». Але тільки залишеність один одного — ну, спосіб життя, заснований на залишеностях, — це зовсім не те, заради чого ми одружувалися! Причина, через яку чоловік і жінка переходять від дружби до шлюбу, полягає в тому, щоб розділити всю повноту союзу однієї плоті, включаючи секс: «Так то полишає чоловік свого батька й матір і пристає до своєї жінки, і стануть вони одним тілом. А були вони обоє, чоловік і його жінка, нагі, та (одне одного) не соромилися» (Буття 2:24-25).

          М’яко сказати «Не зараз, люба» — це рідкісний виняток, і лише за взаємної згоди. А говорити «Так» — це наше постійне бажання, і також за взаємною згодою.

          Отже, християнська пара має обговорити це. Чому б не обговорити разом, що хотів би спробувати в ліжку чоловік, а що хотіла б спробувати дружина? Якщо у вашої дружини чи чоловіка є сумніви щодо будь-якої пропозиції, то від неї слід відмовитися. Форсувати це питання неможливо. Секс у шлюбі має бути одночасно і дослідженим з Божого схвалення, і обмеженим чесними почуттями чоловіка чи дружини. Ніщо огидне не припустиме, а все добре припустиме за взаємною згодою.

          4. Ексклюзивність

          «Не чужоложитимеш» (Вихід 20:14).

          З одного боку, сьома заповідь вимагає «подружнього кохання та співжиття». З іншого боку, ця заповідь забороняє навіть сексуальні думки про людину, з якою ми не одружені: «Ви чули, що було сказано: Не чини перелюбу. А я кажу вам, що кожний, хто дивиться на жінку з пожаданням, той вже вчинив перелюб з нею в своїм серці.» (Матея 5:27-28). Більше того, Біблія мудро радить нам, що охорона серця є одним із ключів до життя: «Більш ніж щось інше пильнуй своє серце, бо з нього б’ють життя джерела» (Приповідки 4:23). Ексклюзивна сексуальність справді має значення більше, ніж ми думаємо.

          Ніколи не будьмо настільки нерозумними та безтурботними, щоб думати, що перегляд порнографії може посилити наші сексуальні відчуття. Стічні води не можуть додати родзинку на наше задоволення від їжі. Як порно може додати щось, крім гіркого післясмаку? За своєю природою воно пригнічує та принижує.

          Чоловік-християнин, дружина-християнка, зберігайте себе тільки один для одного: «Пий воду з твого водозбору, воду, що б’є із власної криниці. Чому б твої джерела мали розливатися навколо, твої потоки по майданах? Нехай будуть тобі одному, а не чужим разом з тобою» (Приповідки 5:15-17). Якщо ви спрямовуватимете свою сексуальну енергію виключно один на одного, дивлячись на Господа за Його благословенням, ваша зосереджена відданість посилить ваш спільний досвід, і ви будете насолоджуватися прекрасними заняттями любов’ю. Це буде все ваше, за Його благодаттю, для Його слави.

          Благословенна свобода, ніжна чуттєвість, поважна згода, віддана винятковість — хто не розквітне у сексуальному плані у такому шлюбі?

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"