10 способів перетворити Біблію на зброю

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • 10 способів перетворити Біблію на зброю

          Нижче наведено 10 способів, як християни перетворюють Біблію на зброю — використовуючи Слово Боже як спосіб піднімати своє хибне «я» або маніпулювати іншими:

          1. Коли чоловіки використовують Ефесянам 5:23-31, щоб змусити дружин підкоритися. Біблійне підпорядкування працює в обох напрямах.

          Жінка зазвичай більш схильна підкорятися чоловікові, який підкоряється Ісусу і дозволяє Божій любові виявлятись у його житті. Коли чоловіки не люблять своїх дружин, як Христос любить церкву, більшість жінок сприймає це як порушення умов угоди. Чоловік, який просто цитує цей вірш своїй дружині без попередніх умов жертовної християнської любові до неї, використовує Святе Письмо, щоб досягти свого.

          2. Коли духовні лідери використовують один із п’яти дарів Духа, щоб підкреслити своє становище, вимагаючи послуху.

          Коли будь-яка людина оголошує себе апостолом або пророком згідно з Ефесян 4:11 і використовує це як титул, щоб змусити інших духовних лідерів підкорятися йому, він перетворює Святе Письмо на зброю. Коли священник використовує свій титул, щоб вимагати автократичного послуху, він перетворює своє покликання та Біблію на зброю проти «овець».

          3. Коли ми використовуємо Біблію, щоб засудити один конкретний спосіб життя і не звертаємо уваги на багато інших гріховних способів життя, які нас не ображають.

          Римлянам 1:24-32 використовувалося, щоб зазначити серйозність деяких сексуальних гріхів. Однак контекст вимагає, щоб були включені інші гріхи, згадані у уривку. Павло говорить і про інші гріхи, які більшість християн ігнорують, а саме: користь, злість, заздрість, розбрат, обман, злість, плітки, наклеп, зарозумілість, хвальба, непослух батькам та багато іншого.

          Коли ми вказуємо на один із гріхів, ігноруючи інші гріхи в церкві та в нашій культурі, ми перетворюємо Біблію на зброю.

          4. Коли ми ізолюємо або маргіналізуємо людей через їхні небіблійні політичні переконання.

          Коли ми суворо засуджуємо або критикуємо людей через голосування на виборах, ми використовуємо Біблію як зброю, а не як міст, щоб примирити їх. Звичайно, немає нічого поганого в тому, щоб не погоджуватися з людиною у дусі смирення. На жаль, за останні 20 років ми стали свідками тривожного зростання числа християн, які беруть участь у політично мотивованих уїдливих публічних сварках у соціальних мережах. Це не шлях Христа.

          5. Коли ми дивимося на невіруючих зверхньо.

          Коли ми ставимося до невіруючих так, ніби ми «святіші за них» і поводимося так, ніби ми кращі за них, ми використовуємо Біблію і нашу віру як зброю проти них.

          6. Коли ми формально і з точки зору букви закону судимо інших християн, які не відповідають нашим стандартам.

          Коли ми погано ставимося до слабких християн, замість того, щоб намагатися допомогти їм, ми використовуємо Біблію проти них (Галатів 6:1–4).

          7. Коли ми використовуємо Біблію як привід для того, щоб робити небіблійні вчинки.

          Ісус дорікав тогочасним релігійним лідерам за неправильне використання Слова Божого і традицій, щоб спонукати людей служити їм (Марка 7:8-13). Наприклад, деякі люди нехтують своєю сім’єю, говорячи, що ставлять Царство Боже на перше місце (Матея 6:33). Навіть диявол намагався використати Біблію як зброю, щоб змусити Ісуса зістрибнути з вершини храму (Матея 4:5-7).

          Щоразу, коли ми використовуємо Біблію як привід для виправдання неетичної поведінки стосовно інших, ми перетворюємо Біблію на зброю.

          8. Коли ми не говоримо правду в коханні.

          Біблійна віра завжди має висловлюватися з любов’ю. Інакше це буде неефективним в очах Бога (Галатів 5:6). Коли віруючі вимовляють біблійне вчення/істину як роботи, воно перетворюється на зброю, і таким чином люди просто намагаються довести свою точку зору чи виграти у суперечці.

          9. Коли ми опредмечуємо людей (тобто уявляємо їх як щось неживе) для виконання нашої біблійної місії.

          Коли духовні лідери насправді не дбають про людей у церкві, а використовують їх для виконання своєї місії, вони перетворюють Біблію на зброю проти них. (Такі люди зрештою отримують травму від перебування у церкві.)

          10. Коли ми вимагаємо біблійної моралі та етики, але самі не живемо так.

          Коли ми використовуємо Біблію як особливий стандарт (у церкві чи вдома), за яким самі не хочемо жити, ми використовуємо Біблію проти інших, щоб досягти свого.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"