Як бути гідним чоловіком, наслідуючи Вооза

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • Як бути гідним чоловіком, наслідуючи Вооза

          Якщо ви будете шукати в Святому Письмі приклади благочестивого шлюбу, то, мабуть, здивуєтеся, наскільки вони нечисленні. Навіть у житті пар, блискучих у деяких стосунках (наприклад, Якова та Рахілі, Авраама та Сари, Давида та Авігеї), були помилки чи провали.

          Біблія пропонує нам безліч настанов, які стосуються сімейного життя, але дуже мало реальних сімей, які ми могли б наслідувати. Тим прекрасніше виявляється любов, подібна до тієї, що була у Вооза і Рут. Чи заслуговує хоч одна зі сімей, описаних у Біблії, більшого схвалення, ніж ці, що на коротку мить з’явилися нам, — праведний син Юди та його моавітська наречена?

          Коли Вооз виявив свою майбутню дружину, що в темряві ночі лежала біля його ніг на підлозі приміщення для молотьби, він сказав: «Тож, моя доню, не бійся: я вчиню для тебе все, що мені скажеш, бо всі люди в місті знають, що ти чесна жінка» (Рути 3:11). Своєю гарячою відданістю, своєю трепетною сміливістю, своєю довірою Богу і своєю смиренною ініціативою Рут показала себе жінкою гідною (у Синодальному перекладі «добродійною») ― гідною як поваги та захоплення, так і вірного чоловіка.

          Однак, простежуючи заслуги Рут, ми зустрічаємо чоловіка, який не поступається їй у гідності. Чоловіка, якому могла б довіритися, і за ким могла б наслідувати така жінка, як вона.

          Вибираючи для побачення дуби

          Так ось, представляючи Рут і Вооза як зразкових нареченого і наречену, слід зазначити, що у нас є всього п’ять віршів, що описують те, яким насправді було їхнє спільне сімейне життя: «І взяв Вооз Руту й вона стала йому за жінку. І ввійшов до неї, і Господь дав їй зачаття, й вона породила сина. Жінки ж Ноемі казали: “Благословен Господь, що дав тобі сьогодні викупителя, який збереже твоє ім’я в Ізраїлі!» (Рути 4:13-17). І тим не менш, ця стислість може дивним чином підкреслити уроки їхнього кохання для сучасності ― звичайно, і для сімейного життя теж, але більшою мірою для тих, хто зустрічається, прагнучи створити сім’ю. Завдяки тому, що ми бачили в них ще до шлюбу, можна багато припускати про те, якими Рут і Вооз стали в сімейному житті.

          Святе Письмо представляє Вооза і Рут як чоловіка і жінку, гідних укласти з ними завіт до кінця життя, як тих, кого побажала би собі в супутники будь-яка благочестива людина. Їхня любов нагадує нам про суттєву, хоч і непопулярну, мудрість: те, якою є наша половинка до шлюбу, значною мірою визначає те, якою вона буде у шлюбі. Багато хто безрозсудно одружується з негідними чоловіком або жінкою, сподіваючись, що біля вівтаря вони якимось чином стануть гідними. Мудрі ж знають, що шлюбні обітниці самі по собі неспроможні змінити характеру людини.

          Дуби виростають із жолудів ― не з колючок. Ніхто з нас, вступаючи в шлюб, не має тих переваг, які ми матимемо після багатьох років сімейного життя, і декого, негідного подружжя Бог абсолютно змінить після того, як вони одружаться. Але, загалом, негідний хлопець виявиться негідним чоловіком, і негідна дівчина ― негідною дружиною. І хоча Бог іноді може чудесним чином виростити дуб на землі, що поросла терням, нам не слід одружуватися з терном і очікувати, що Бог створить з нього жолудь: гідного чоловіка або гідну жінку, Рут або Вооза.

          Завдяки чому Вооз став чоловіком, гідним такої жінки, як Рут?

          Воістину гідний чоловік

          Перша наша зустріч із Воозом готує нас до того, якою людиною він виявиться:

           «А був у Ноеми родич, з чоловічого боку, на ім’я Вооз, із роду Елімелеха, чоловік значний та заможний» (Рути 2:1).

          Ще до того, як Рут і Вооз побачать один одного, ми дізнаємося, що ця людина гідна ― гідна довіри та поваги. Він поведеться благородно за будь-яких обставин, дбатиме про тих, хто йому довірився, і захищатиме слабких. Він не скористається своїм багатством і впливом заради себелюбної та гріховної наживи чи задоволень.

          Тому що по-справжньому гідний чоловік однаково гідний, як у таємному місці, так і там, де його бачать інші, і таким чоловіком був Вооз.

          Чоловік захищає

          Насамперед, гідність Вооза полягає в тому, як він дбає про Рут, — слабку вдову, що перебуває далеко від дому, — навіть коли в цьому для нього немає жодної вигоди. Зустрівши її в полі, він каже:

          «Сказав Вооз до Рути: “Слухай, лишень, небого! Не ходи збирати на інше поле й не переходь звідси; зостанься тутечки з моїми дівчатами. Дивись, де вони жнуть, та й ходи за ними. Я звелів моїм наймитам, щоб тебе не чіпали. А як захочеш пити, то підеш до глеків та й нап’єшся, що зачерпнуть наймити”» (Рути 2:8-9).

          Зустрівшись із нею, він відразу ж узяв на себе відповідальність за її благополуччя. Він подбав, наскільки це було в його силах, щоб ніхто не завдав їй шкоди. Він не чекав якоїсь події в полі, але першим пішов до своїх людей і наказав їм не чіпати її. Хороші чоловіки досить пильні і можуть передбачити те, що загрожує тим, хто перебуває під їхньою опікою. Вони також досить сміливі, щоб усунути ці загрози.

          Отже, чи захищають жінок чоловіки, з якими хочете зустрічатися чи створювати сім’ю? Чи бачили ви, як вони активно оберігать жінок, особливо самотніх, від небезпек та усіляких образ? Так, у період залицяння чоловік продемонструє цю гідність, якщо зрозуміло висловить свої наміри та свій інтерес (або повідомить про їхню відсутність), замість того, щоб дозволяти собі флірт та двозначності. А може, він залишає за собою слід зі збентежених і розбитих сердець?

          Чоловік забезпечує

          Готовність Вооза захищати тісно пов’язані з способом життя забезпечувача. Чоловіки, які добре захищають і забезпечують дружину у шлюбі, забезпечують і захищають та інших, які не належать до їхньої сім’ї.

          «Сказав Вооз до Рути: “Слухай, лишень, небого! Не ходи збирати на інше поле й не переходь звідси; зостанься тутечки з моїми дівчатами. Дивись, де вони жнуть, та й ходи за ними. Я звелів моїм наймитам, щоб тебе не чіпали. А як захочеш пити, то підеш до глеків та й нап’єшся, що зачерпнуть наймити.”» (Рути 2:8 -9). Він побачив голодну жінку і подбав про те, щоб вона мала, що поїсти. Він побачив жінку, яка мучилася спрагою, і подбав про те, щоб вона надміру мала, що попити. Він, на відміну багатьох інших чоловіків, не проігнорував помічену потребу, не припустив, що хтось інший про це подбає, не став виправдовуватися, що йому самому не вистачає, але охоче і швидко взявся за забезпечення.

          Але сьогодні є не так багато самотніх жінок, змушених збирати колоски на чиємусь полі, щоб забезпечити собі черговий прийом їжі. Чи означає це, що ця якість Вооза є недоречною в наші дні? Звичайно, ні. Достойний чоловік ― це чоловік, який забезпечує у будь-яких обставинах. Він помічає і передбачає потреби, притаманні тієї ситуації, де він перебуває. Спостерігаючи за чоловіком, з яким ви могли б одружитися, чи бачите ви, як він щедро дарує час, гроші, працю, увагу у відповідь на потреби тих, хто його оточує? А може, складається враження, що він робить стільки, скільки потрібно йому самому?

          Чи така він людина, що не тільки заробить достатньо грошей, щоб на столі була їжа (що важливо), але й виявить сталість (нехай навіть вона буде недосконалою) в тому, щоб забезпечувати вас і вашу сім’ю за допомогою молитви, вислуховування, ефективного планування та спілкування, навчання та дисциплінування дітей, а також, відкриваючи з вами Боже Слово. Чи така він людина, що забезпечує з радістю, за розташуванням оновленого серця, а не вимушено чи з небажанням?

          Добрий чоловік

          Турбота і заступництво, які Вооз продемонстрував стосовно Рут, були виразом його надзвичайної доброти. Почувши, як Вооз прийняв Рут, що збирала колоски на його полі, Ноема каже: «Сказала Ноема своїй невістці: “Благословен він Господом, що не відказує своєї милости ні живим, ні мертвим!” Далі додала: “Цей чоловік нам близький родич, він один з наших однорідних”» (Рути 2:20).

          Тоді, як і сьогодні, його доброта разюче відрізняла його від багатьох інших чоловіків, що оточували його. Людей не дивувало те, що чоловіки були егоїстичними чи грубими, або те, що вони використовували жінок у своїх інтересах (інакше навіщо Воозу довелося б наказувати своїм слугам не чіпати Рут?) Але Вооз був не таким. Він був досить сильним, щоб забезпечувати, досить міцним, щоб захищати, але також і добрим, щоб дбати, жертвувати і любити. Хороші чоловіки настільки ж добрі, як сильні, відважні і працьовиті.

          Павло каже, що раб Господа повинен «слузі ж Господньому слід бути не сварливим, а до всіх привітним, здібним навчати, терпеливим» (2 Тимотея 2:24). Він має бути добрим, бо так говорить Бог, і це правда, але також і тому, що він сам потрапив під водоспад Божої благості (Ефесян 2:7). Доброта є сутністю чоловіків Божих, бо вони знають, що було б з ними без Його благості. Наші друзі вчинили мудро, обравши девізом для свого весілля наступний текст: «Будьте, натомість, добрі один до одного та милосердні, прощайте один одному, як Бог у Христі вам. простив» (Ефесян 4:32).

          Чи здатний чоловік, за якого ви, можливо, вийдете заміж, з Божою допомогою та з Його милості, виявити такі доброту, співчуття та прощення? Чи впокорила і чи пом’якшила його Божа неймовірна доброта?

          Чоловік-викупитель

          Гідність Вооза, як будь-якого іншого чоловіка, є відображенням. Слава Вооза ― це відображення сяйва Сина, Христа, Який одного разу викупить Свою наречену.

          Звернувшись до Вооза, Рут сказала: «Я Рута, твоя слугиня; простягни полу твоєї одежі над твоєю слугинею, бо ти – родич» (Рути 3:9). У той час в Ізраїлі «родич-викупитель» був родичем, який звільняв члена сім’ї з рабства або викуповував землю, яку збіднілі люди продавали або віддавали на сплату боргу (Левіт 25:23, 47-49). Вооз не був найближчим спокутником, але він був першим, хто був готовий одружитися з вдовою і зберегти спадкову лінію її чоловіка (Рути 4:5-6).

          Отже, Вооз каже: «Та й Руту, моавитянку, Махлонову жінку, беру собі за жінку, щоб зберегти ім’я померлого за його спадкоємством і щоб не зникло ім’я померлого з-поміж його братів та з-поміж громади рідного міста. Ви нині свідки тому!”» (Рути 4:10). Він звільнив її від горя та бідності, проілюструвавши те, як із часом Христос звільнить таких грішників, як ми, від набагато гіршої долі. Достойний Вооз повстав, щоб виконати припис, який Павло одного разу дасть кожному чоловікові-християнину:

          «Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив Церкву й видав себе за неї, щоб її освятити, очистивши купіллю води зо словом, щоб появити собі Церкву славну, без плями чи зморшки або чогось подібного, але щоб була свята й непорочна.» (Ефесян 5:25-27).

          Союз, що дарує благословення

          Як це трапляється з будь-яким гарним шлюбом, благословенний союз Вооза і Рут майже відразу починає виливати благословення на інших. Першим став їхній син Овід: «І взяв Вооз Руту й вона стала йому за жінку. І ввійшов до неї, і Господь дав їй зачаття, й вона породила сина» (Рути 4:13). Ми мало знаємо про життя Овіда, але я можу лише уявити, наскільки безмірно благословенний той, кого виховують такі батько і мати.

          Однак ми цілком можемо побачити, як їхній шлюб став благословенням для свекрухи Рут: «Жінки ж Ноемі казали: “Благословен Господь, що дав тобі сьогодні викупителя, який збереже твоє ім’я в Ізраїлі! Він буде втіхою й підтримкою твоєю на старості літ, бож породила його твоя невістка, що тебе любить і лучча для тебе від сімох синів.”» (Рути 4:14-15). Адже коли Ноема прибула до Віфлеєму, вона говорила: «Не звіть мене Ноема, звіть мене Мара, бо Всемогутній послав на мене велике горе» (Рути 1:20). Але завдяки Рут і Воозу, її плач звернувся у веселість. Смерть і безвихідь поступилися місцем нового життя і надії. За допомогою цього здорового, багатого шлюбу Господь із надлишком повернув їй те, що забрав.

          Але найважливіше те, що плід і благословення їхньої любові поширилися набагато далі і ширше. «Сусідки ж дали йому ім’я, говоривши: “Ноемі родився син!” І назвали йому ім’я Овид. Він став батьком Єссея, що був батьком Давида» (Рути 4:17), а через Давида нам сьогодні відомий Христос. Той спокутник став батьком Викупителя, Чиї крила тягнуться над народами. Їхній союз згодом дав насіння, яке розтоптало голову змія: «Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою і між твоїм потомством та її потомством. Воно розчавить тобі голову, а ти будеш намагатися ввіп’ястися йому в п’яту”» (Буття 3:15). І хоча наша вірність у шлюбі не призведе до народження ще однієї месії, але ми все ж таки можемо породжувати і поширювати спокуту, зцілення та любов, які придбав для нас наш Викупитель.

          Отже, якщо ви прагнете створити сім’ю, шукайте чоловіка, який допоможе вам збудувати благословенний шлюб, який буде настільки щасливим у Богові, що з нього виливатимуться відповіді на потреби інших.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"