Трьох Святителів. «Ми ― одне у Бога»

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Трьох Святителів. «Ми ― одне у Бога»

          12 лютого ― Трьох Святителів.

          Історія цього свята Трьох Святителів має своє становлення за імператора Олексія Комнина (1081-1118). У ті часи в Царгороді почався спір, котрий із трьох єрархів більший: Василій Великий, Григорій Богослов чи Йоан Золотоустий? І тоді всі троє явилися єпископу Евхаїди Йоанові, і сказали йому так: “Всі ми у Бога маємо однакову славу і немає між нами суперечок з цього приводу. Нема між нами першого і другого, нехай же і люди нас не розділяють, бо ми за життя любили мир і згоду й любимо її тепер. А щоб показати, що ми є одне у Бога, признач празничну службу для нас в один день, а ми постараємося, щоб усі, вшановуючи нашу пам’ять, отримали поміч для спасіння, можемо це зробити, бо маємо ласку у Бога!”

          Така празнична служба на честь трьох святителів і великих архиєреїв: Василія, Григорія та Івана припадає на сьогоднішній день, тобто 12 лютого (згідно літургійного календаря УГКЦ).

          Тома Кемпійський пише: “Не досліджуй, котрий святий більший, а насамперед старайся, щоб ти хоч найменшим міг потрапити в Царство Боже”. І не можна з ним не погодитися, – що нам принеси користь якщо вивчатимемо хто з Святих більший, якщо ми занедбуємо своє спасіння: живемо в гріхах, не чинемо покути за них, а піддаємося оспалості…

          У небі нема заздрості – всі одне в Бога, так як три Святі. Кожен з них за життя трудився для того самого Бога і усі свої праці звернув для поширення царства небесного і спасіння людей.

          Свято Трьох Святих закликає нас взяти приклад з святителів: Василія, Григорія та Івана, – єдине їх задоволення і честь полягала у тому, щоб вповні належати до Бога. Це те до чого стреміти повинен кожен з нас, незважаючи на стан і обов’язки.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.