Глава УГКЦ у Страсну п’ятницю: «У гробі Господньому бачимо братські могили Бучі, Ірпеня, Бородянки, Маріуполя…»

Читай також

  • Новий переклад — це про істинність, а не про комфорт: Глава УГКЦ пояснив чи є порушенням невикористання нового Служебника
  • Глава УГКЦ у Нью-Йорку: «Одне скажу від народу з України: нікому й на гадку не спадає здатися»
  • Блаженніший Любомир Гузар невдовзі може стати святим. Глава УГКЦ розпочав беатифікаційний процес
        • Глава УГКЦ у Страсну п’ятницю: «У гробі Господньому бачимо братські могили Бучі, Ірпеня, Бородянки, Маріуполя…»

          Христос сьогодні лягає у гріб поряд із закатованими, розстріляними синами і доньками України, щоби і тим, що у гробах, життя дарувати. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Велику п’ятницю на Вечірні з виставленням плащаниці в Патріаршому соборі Воскресіння Господнього.

          Предстоятель відзначив, що голос Божого Слова зі Святого Писання зробив нас учасниками трагічної події Страсної п’ятниці – ми стали свідками страждань, розп’яття, смерті нашого Спасителя і стали учасниками його похорону. Ми поклали образ його нетлінного тіла в нашому соборі, як до гробу.

          «Ті, хто засуджували нашого Спасителя, – зауважив духовний лідер, – катували Його, хотіли забрати в нього гідність, думали, що засуджують звичайну безправну людину, а натрапили на самого Бога, який хотів стати останнім з поміж людей, щоб показати, що кожен, хто вбиває людину, у ній вбиває, зневажає Бога Творця і Спасителя».

          У Бога немає другорядних людей, наголошує Предстоятель, життя кожної людини у своєму Сині Отець переживає як своє власне.

          Проповідник провів паралелі: «Чуючи Боже слово про страждання Бога в людині, про смерть Сина Божого у людському тілі, гадаю, кожному з нас стоять в очах картини української Голгофи. Це нас сьогодні вбивають. У ранах Христових ми бачимо зранені понівечені тіла синів і дочок України».

          У стражданнях Господніх, сказав він, ми бачимо горе трупів, ріки крові і море сліз, які заливають колись квітучі міста і села.

          «У похоронній процесії з плащаницю довкола нашого собору, ми бачимо бездиханні тіла наших воїнів, яких наші міста і села стрічають на колінах», – відзначив Предстоятель.

          Христос ліг у гріб, каже він, і тут, у гробі, ми бачимо братські могили Бучі і Бородянки.

          «Ми бачимо як досі дістають тіла синів і дочок України в раненому Чернігові й продовжують і продовжують убивати у місті мученикові Маріуполі…», – додав проповідник.

          Але сьогодні Боже слово нам каже, що рани Христові є оздоровляючими. Тому Він хотів бути зраненим, щоби торкнути своїми ранами наші рани. Він хотів бути несправедливо засудженим, щоб нас визволити і роздерти ті боргові зобов’язання, які диявол записав як наш з вами смертний засуд.

          Він сьогодні лягає у гріб поряд із закатованими розстріляними синами і доньками України, щоби і тим, що у гробах, життя дарувати.

          У Великодну п’ятницю ми почитаємо Його животворящу смерть.

          Ми вкладаємо Його до гробу, але знаємо, що Він там довго не задежиться, знаємо, що з Його смертю настає надія на Воскресіння. Ми знаємо, що Він сьогодні сходить на дно пекла, щоби за руку вивести всіх од віку померлих і привести їх додому Небесного Отця.

          Ми знаємо, що з моменту Твого погребення усе починає перемінятися. Переміни наш смуток на радість! Переміни сльози України на радісний спів, який буде оспівувати життя у Тобі!

          Департамент інформації УГКЦ

          Читай також

        • Новий переклад — це про істинність, а не про комфорт: Глава УГКЦ пояснив чи є порушенням невикористання нового Служебника
        • Глава УГКЦ у Нью-Йорку: «Одне скажу від народу з України: нікому й на гадку не спадає здатися»
        • Блаженніший Любомир Гузар невдовзі може стати святим. Глава УГКЦ розпочав беатифікаційний процес
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.