19 травня – святого і праведного, і многостраждального Іова

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • 19 травня – святого і праведного, і многостраждального Іова

          Праведний і добродушний, щиросердий, непорочний і вірний, блаженний Іов є взором терпеливості і здання в усьому на Бога у часі випробувань. Він утікав від усякої лихої речі та показався прикрашений дійсними чеснотами і осяйною побожністю.

          Праведного Іова часто називаємо многостраждальним. Очищений семикратно як золото в горнилі він не заламався, а цілковито здався на Господа. Через це прикрасився багатством праведности яка визначалася милістю і правдою.

          Святий Іов панував над напасливими пристрастями, вчинив навіть умову з своїми очима, щоб на дівицю й не дивились! (Іов 31,1). По своїй смерті Йов перейшов до духовного царства ― аду, де всі праведники Старого Завіту очікували Спасителя і коли Христос по Зшесті в ад звільнив їх, Йов теж отримав вічну нагороду щоб бути при Цареві споконвічному.

          Приклад Іова показує що зло і страждання падають на людину не лише за її гріхи, але й можуть мати значення проби та іспиту, очищення й викупу, перестороги й заслуги (у випадку Ісуса Христа, Сина Божого). Терпіння при всьому тому залишається тайною, незбагненним явищем у долі людини на землі; через нього людина або прославляється як Іов або постидається.

          Попри всі випробування які Бог допустив на праведного Іова – він вистояв до кінця, показавшися непереможним в спокусах. Перед усім цей святий із Старого Завіту є знаний як забороло мужності і незрушний стовп, похитнути який не вдалося навіть самому Сатані. Через свою мудрість, ― відомі слова Святого: “Нагим вийшов я з материнської утроби, нагим і повернусь туди. Господь дав, Господь і взяв. Нехай ім’я Господнє буде благословенне!” (Іов 1,21), ― він і дияволові зломив жало.

          Праведний, божественний і богомудрий, непорочний угодник Господній Іов є укріпленням для усіх тих, що в чистоті і чесному житті перебувають, для всіх котрі прагнуть стати святими (потенційно до цього покликані усі християни!).

          Бачивши багатство чеснот Іова (істинність, праведність, побожність, непорочність, тощо), ворог праведних бажав їх підступно пограбувати. Те саме буває і з нами коли перебуваємо в стані ласки освячувальної – сатана за всяку ціну прагне її викрасти, обнажити і полонити нас і часто йому це вдається з огляду на нашу нужденність і недбальство. Натомість зруйнувавши тіло і все що мав Іов, ― сатана не міг пограбувати скарбів духовних цього праведника, бо озброєну знайшов душу непорочного. З цього вчимося щоб перемагати у боротьбі із ворогом нашого спасіння необхідно бути духовно озброєним – молитися, чувати, читати і досліджувати Слово Боже, тощо.

          Сьогодні молимося через заступництво праведного і многостраждального Преславного, Богомудрого, справжнього Божого угодника Іова, щоб Бог, Воскреслий Спаситель визволив нас від хитрощів лукавого, бо тільки Він може це зробити. Просімо святого Йова про ласку терпеливості і сміливості у всьому тому що переживаємо, у всіх допусках Божих на нас.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.