Що варто знати про Святого пророка Іллю

Читай також

  • Різдво Святого Івана Хрестителя
  • Кілька порад, щоб досягти правдивого прощення
  • М’ясопусна неділя
        • Що варто знати про Святого пророка Іллю

          Днесь торжественно звершуємо світлу пам’ять вогненного сходження на небо чесного славного пророка Іллі Тесвітянина (9-8 ст. перед Христом).

          Св. Ілля – один із найбільших пророків Старого Завіту; був неначе ангел у тілі, основа усіх старозавітніх пророків, другий Предтеча Христового приходу, перед своїм відходом послав пророку Єлисею благодать відганяти недуги і очищати прокажених (відомо що св. Єлисей завдяки цій благодаті навіть воскресив померлого). Згадує про нього книга Хронік, однак знаний є перед усім завдяки книгам Царів. Ім’я “Ілля” означає “Ягве є моїм Богом”.

          Сьогодні почитаємо цього великого Святого – пророка Іллю, який живим (у тілі) був взятий до неба на чотирикінній вогненній колісниці і ми віримо у його велике і могутнє молитовне заступництво, через яке може подати оздоровлення нашим хворим душам і тілам.

          Властиво пророк Ілля довершив чимало чуд: словом (молитвою) стримав дощові хмари, – про що згадує сам Ісус Христос; подав Єлисеєві свій плащ, сповнивши його двічі більшою божественною благодаттю; молитвою розділив Йордан; роздобув харчі, чудесно помножені.

          На прикладі св. Іллі бачимо як діє Господь Бог: не в землетрусі, а в легкім подиху вітру. Він палав ревністю за вірність правдивому Богові, докоряв беззаконному цареві Ахавові сповістивши йому вирок Божого суду, вигубив поганських жерців (1Цар). Божий пророк Ілля також постив сорок днів, таким чином підкоряв тіло, – це дуже важливо в наш час пригадувати і брати з цього приклад: інакше тілесні гріховні пристрасті нас з’їдать, – завжди потрібно підкорювати своє тіло. На прикладі св. Пророка Іллі бачимо постійну актуальність чеснот й чистого життя, бо тільки в такий і в ніякий інший спосіб можна догодити Богові.

          Св. Ілля є, був і завжди буде тим світильником про який говорить Господь наш Ісус Христос у святій Євангелії. Нині він разом з ангелами, молиться за нас, щоб спаслися душі наші і питає кожного (подібно як колись Єлисея) хто з вірою до нього звертається: “Проси, що маю тобі зробити…”

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Різдво Святого Івана Хрестителя
        • Кілька порад, щоб досягти правдивого прощення
        • М’ясопусна неділя
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.