День спомину блаженної Марії Челести Кростарози: співзасновниці Згромадження Редемптористів

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
  • А ти сьогодні бачив Бога?
        • День спомину блаженної Марії Челести Кростарози: співзасновниці Згромадження Редемптористів

          Святий Альфонс Лігуорі та блаженна Марія Челеста Кростароза: засновник і засновниця Згромадження Редемптористів.

          Згромадження Найсвятішого Відкупителя (Редемптористів), як і більшість відомих у сьогоднішньому світі монаших родин, представлене також і жіночою гілкою: контемплятивним монастирем Найсвятішого Відкупителя, засновницею якого є бл. Марія Челеста Кростароза. Обидві монаші сім’ї беруть свої зачатки з містечка Скаля, де зародилися редемптористи. У цьому році, у червні ми згадували річницю беатифікації Марії Кростарози, а 11 вересня Свята Церква призначила день для її спомину. Тому з цієї нагоди в «Альфонсіанській духовності» пропонується ближче придивитися до духовного портрету Марії Кростарози, а також її взаємодії зі святим Альфонсом…

          Цікаво, що блаженна Марія Кростароза народилася в один рік зі святим Альфонсом – 1696, а померла в один рік зі ще однім святим редемптористом – братом Герардом Маєлою.

          Народилася майбутня блаженна і засновниця на півдні Італії в Неаполі, сталася ця подія 31 жовтня 1696 року. Біографи блаженної умовно поділяють її життя на три етапи:

          1. 1696-1724: від народження до вступу у монастир у Скалі;
          2. 1724-1733: життя в Скалі;
          3. 1733-1755: життя в Фоджі.

          Монаше життя Марія Челеста Кростароза розпочала як кармелітка в монастирі Марільяно (поблизу Везувія). Вступила туди разом зі сестрою в 1718 році. У 1722 році Кростароза знайомиться зі ще однією знаменною особистістю для редемптористів, а саме – Томою Фалькоєю, який був наставником молодого Чину і настоятелем як св. Альфонса так і бл. Марії.

          Зовнішні обставини склалися так, що Челеста була змушена покинути Кармель. Правдоподібно це не був ані її вибір, ані рішення настоятелів. Єпископ розв’язав обитель через надмірні втручання княжни, яка була власницею ділянки, на якій був збудований монастир. Всім сестрам дано свободу вибрати подальший свій шлях: повернутися додому, чи знайти якийсь інший монастир. Тому у 1723 році за порадою Фалької Марія переходить в монастир сестер візиток у Скалі. І тут стається найбільш неймовірне: Челеста, покірна новичка, отримує великий духовний досвід, відвідини Господа, який велить їй написати новий устав.

          Марія Кростароза відома передусім як містичка. 25 квітня 1725 року в Марії розпочалася серія об’явлень пов’язаних із заснуванням нового чернечого інституту. Не будемо зараз розглядати суть самих об’явлень, лише скажемо що, покликані вони були об’явити Божу волю в конкретний час, в конкретному місці і для конкретних людей.

          Власне, предмет об’явлень був тим який розділяв св. Альфонса і бл. Кростарозу. Хоча Челеста в цих об’явленнях бачила св. Альфонса як засновника майбутнього місійного згромадження, однак святий Альфонс завжди і до кінця свого життя стверджував, що згромадження засноване ним не з причини об’явлень Кростарози, а з нагальної потреби апостолювання найбільших опущених і убогих. Натомість, як в Челести так і в Альфонса можна побачити спільні риси духовності, яка ґрунтується на наслідуванні Христа-Відкупителя.

          Бл. Марія Кростароза, як і св. Альфонс, віддавалася апостольству пера. Серед відомих творів блаженної можна виділити передусім: «Автобіографія», «Медитації на Адвент і Боже Народження», «Практикування любові на Великий Піст», «Розмови душі з її Обручником Ісусом», «Ступені молитви», «Ісус Христос – правдиве життя душі» та ін. Також по собі залишила 27 листів, котрі збереглись до сьогодні, 15 з них до св. Альфонса. Листи Марії Челести до св. Альфонса характеризуються кліматом довіри і приязні, що виражається у багатьох сердечних словах і в частому зверненні до нього в другій особі, хоча сестра Челеста не виключає форми третьої особи.

          Духовний портрет сестри Марії Кростарози представляє собою викристалізовану і дозрілу духовність. Адже сестра до того моменту, як заснувала редемптористок, подвизалася в двох славних орденах: кармеліток св. Терези і візиток св. Йоанни де Шанталь.

          Отримавши від Господа особливу ласку – містичного досвіду, Кростароза творить з поміччю Фалької і Альфонса «пам’ятку Спасителя», тобто спільноту редемптористок. Променіти Христос заховуючи зосередження і єдність з Ним, бути «живою, променіючою пам’яткою» Його присутності – це завдання редемптористки, згідно з Кростарозою.

          З певністю, на сьогодні, сестру Марії Челесту Кростарозу, яка чекала на свою беатифікацію 260 років, можна поставити в один ряд із відомими Церкві монахинями-містичками, такими як: Тереза Авільська, Йоанна Шанталь, Марія від Розп’ятого Ісуса, Марія Маргарета Алякок чи навіть Фаустина Ковальська. І хоч тільки зараз ми вповні починаємо розкривати цю заховану перлину в особі Марії Кростарози, все ж плід її життя зростив духовний сад, який в особах її співсестер цвіте і пахне до сьогодні…

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Під час підготовки допису використано деякі уточнення із статті «Духовний шлях блаженної М. Кростарози», контемплятивної редемптористки с. Марії Слєпченко

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
        • А ти сьогодні бачив Бога?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.