Не спокушай Господа Бога твого

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Не спокушай Господа Бога твого

          “Одного разу радились фарисеї, як би зловити Ісуса на слові” (Мт 22, 15-22).

          Ми живемо на тій самій землі, що й Ісус та фарисеї, тільки народилися дві тисячі років після них. Тож злий дух надалі присутній у світі й впливає на людей своїми спокусами.

          Хто слухає або читає Євангеліє, іноді стикається із запитанням: „Ось Христос говорить, що Бог добрий, а на землі панує неправда, заздрість і гнів між людьми? Бог також всемогутній, а у світі постійно тривають війни, гинуть невинні люди?” Розбіжність Євангелія і життя зроджує у серці думку неправдивості науки Господа. Таким чином людина намагається немовби спіймати Ісуса слові: „Ось Він так говорить, а цього не робить”.

          Щоб зрозуміти окремі слова Євангелія, треба брати до уваги всю науку Ісуса. Бо в одній науці Спасителя присутня певна правда, а в іншій є пояснення її або відповідь на неї. Тоді ми зрозуміємо значення окремих висловів Ісуса.

          Коли йде мова про зло, то воно існує не само по собі, а диявол поширює його через людей. Пригадаймо собі слова Христа: „Горе світові від спокус. Воно й треба, щоб прийшли спокуси, однак горе тій людині, через яку спокуси приходять” (Мт 18,7), „Геть, сатано, від мене. Ти мені спокуса. Думаєш не про Боже, а про людське (Мт 16,23). Диявол дуже хитрий і вміє подавати зло у вигляді добра: приємних думок і бажань. Якщо ми уважно не перевіряємо їх, а легко піддаємося їм, то цим іноді можемо спокушати, випробовувати Ісуса підступними запитаннями: „Чому Він говорить так, а люди, церква поводяться інакше?” Тут варто пам’ятати, що Бог шанує вільну волю людини й не тримає її силою за руку. Також пригадати собі слова Ісуса:

          Щоб могти уникнути спокус злого духа і гріха спокушання Бога, варто постійно керуватися порадою Господа: „Чувайте й моліться, щоб не ввійти у спокусу, бо дух бадьорий, але тіло немічне” (Мт 26,41). Маємо зміцнювати себе молитвою, знанням і розумінням усієї науки Христа, тоді зможемо успішно чинити опір підступам сатани й відкидати їх від себе. Не будемо звинувачувати Бога за зло у світі, але намагатимемося досконало виконувати заповіді, Христову науку, щоб Ісус міг успішно діяти в нас, захищати нас і світ від зла та гріха.

          Отець Михайло Чижович

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.