Духовна боротьба, терпіння Йоакима й Анни в кінці життя принесли великий плід – народилася Матір Божого Сина

Читай також

  • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
  • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
  • Сестро, візьміть це від нас, вояків!
        • Духовна боротьба, терпіння Йоакима й Анни в кінці життя принесли великий плід – народилася Матір Божого Сина

          Кожна подія має свою причину й відбувається у певних обставинах. Це може бути дім, робота, місто, дорога, конкретний день тижня та пора року.

          Сьогодні святкуємо Різдво Богородиці. Ця подія мала також свої особливі обставини. У той час ізраїльські землі були окуповані римськими військами. Це позбавляло людей свободи. Народження Діви Марії теж мало свої особливі обставини. Її батьки були вже похилі віком, коли в них народилася дочка. Йоаким і Анна пройшли через різні випробування, багато молилися, довго просили Бога, щоб дав їм дитину. І в старості небесний Отець вислухав їхні молитви, винагородив їхню довіру Господу й дарував їм дочку. Духовна боротьба, терпіння Йоакима й Анни в кінці життя принесли великий плід – від них народилася Матір Божого Сина.

          Коли глянемо на життя Діви Марії, то побачимо, що воно проходило в непростих обставинах. Марія, заручення зі святим Йосифом, народила Ісуса в убогій стаєнці у Вифлеємі. Після цього Святу Родину чекали переслідування Ірода. А потім втеча до Єгипту й повернення до Назарету. Частина життя Марії, Йосифа та Ісуса пройшли у подорожах. У таких різних обставинах відбувалося їхнє людське й духовне народження – формувався зв’язок віри, любові та довіри Богу.

          Різдво Божої Матері цього року святкуємо в обставинах війни в Україні: постійної тривоги і смерті. Люди залишають житло й переїздять у безпечні місця. Діти народжуються в надзвичайних обставинах, часто далеко від рідного дому: у підвалах будинків чи підземному метро, закордоном. В обставинах війни відбувається наше людське й духовне народження. Наші воїни жертвують своє життя, щоб зберегти життя інших людей. Розриви снарядів, руйнування домів, брак їжі зроджують у серцях багатьох людей віру, надію, любов і довіру до Бога. Тільки Він захистить нас від нещасть. Йоаким і Анна, Йосиф і Марія з Божою допомогою пройшли через усі випробування. Молитва й терпіння зміцнюють у нас надію, що з допомогою Ісуса зможемо пережити всі випробування війни.

          За прикладом Йоакима й Анни, Йосифа і Марії постійною молитвою покладаймо надію на Ісуса та вірмо, що Він почує нас і допоможе у цих важких обставинах. Прийде час, коли в державі закінчиться війна й настане спокійне життя, в душах не буде тривоги та гніву до ворогів, а справжнє життя – запанує мир, свобода, любов і радість. Амінь.

          Отець Михайло ЧИЖОВИЧ

          Читай також

        • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
        • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
        • Сестро, візьміть це від нас, вояків!
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.