Піднеси погляд увись

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Піднеси погляд увись

          «Слово про хрест – глупота тим, що погибають, а для нас, що спасаємося, сила Божа» (1 Кор. 1, 18).

          Сьогодні ми звертаємо свій погляд на хрест Господній, на це давнє місце мук і тортур, на спосіб покарання найбільших злочинців того часу. Але що сьогодні на хресті бачимо ми, християни XXI століття? Символ своєї віри? Свідчення надії серед важких випробувань і страждань? Знак безумовної любові? Чи просто додаток до нашого повсякденного життя, який неодмінно потрібно подарувати похресникові на Хрещення чи повісити на стіну у помешканні?

          Мідяний змій, який зберігає

          Один із найбільш знаних і яскравих ми зустрічаємо вже у Старому Завіті. Під час переходу ізраїльського народу з Єгипетської неволі через пустелю над ними нависла смертельна небезпека. Вони постійно потерпали від укусів змій та скорпіонів і у скорому часі помирали. Народ розпочав хвилюватися щодо того, чи вони взагалі виживуть у таких умовах. Багато розпочали нарікати на Мойсея, що привів їх у пустелю помирати. Будучи вірним Богові та Його проводу, Мойсея підіймається на гору задля молитви, розмови з Богом. Як спосіб порятунку свого народу Господь просить Мойсея підійняти на своїй палиці мідяного змія. Згідно Божих слів, кожен, хто звертатиме свій погляд на змія, буде збережений від смерті і загибелі. Цікаво, чи не так? У той момент, коли очі усього народу були звернені під ноги, у землю, очікуючи на небезпечних плазунів, Господь заставляє їх підійняти голову, випростатись та звернути погляд увись. У той момент, коли усі їхні думки були перейняті пошуком порятунку та цілющих трав, Він заставляє їх думати про змія, підійнятого на палиці. Саме у той момент, коли уся їхня увага була прикута до смертоносної проблеми, Він розвертає їх і фокусує їхній погляд на палиці зі змієм. І це божественно!

          Проблема, яка затягує

          Сьогодні ми залишаємося перейнятими багатьма проблемами. Наша держава перебуває у стані війни, що не може не впливати на наше життя. Ми переживаємо складні психологічні моменти, хвилюємося за безпеку наших рідних, намагаємося відшукати певні точки опори у цей нелегкий час. Водночас кожного із нас роздирають зсередини безліч особистих та сімейних проблем. Хтось перебуває у довготривалій сварці із близькими, хтось – не може налагодити спілкування із тими чи іншими людьми, і це його гнітить, а ще хтось – не може віднайти сенсу життя через скорботу за тими, хто помер. Безліч проблем і безліч страждань, у яких ми зазвичай залишаємося самотніми. Адже страждання – це той унікальний досвід, який нам важко пояснити, передати словами чи поділитися ним. Це той досвід, який нам важко осягнути, зрозуміти та пережити із іншими людьми. Що ж нам залишається?

          Хрест, який підносить

          Сьогодні Господь ставить перед нашими очима Хрест. Сьогодні він запрошує кожного із нас відірвати погляд і думки від власних проблем та звернути свій погляд увись, на Хрест. Він запрошує нас піднятися над проблемами і сфокусуватися на нашому основному покликанні. Через цей Хрест, на якому Він віддав своє дорогоцінне життя за нас, Він говорить кожному: «Я люблю тебе». І це саме у той момент, коли у своїх проблемах ми перестаємо відчувати себе любленими. Через цей Хрест, на якому Він відкрив кожному із нас шлях до неба, Він говорить нам: «Ти – цінний для мене». І це саме у той момент, коли під натиском проблем ми не бачимо виходу із них. Через цей Хрест, на якому Він дарував кожному із нас спасіння, Він говорить нам: «Ти – син і дочка моя улюблена». І це саме й той час, коли нам здається, що останнє слово буде за проблемами, стражданням чи смертю. Тому й нам сьогодні так важливо побачити у Хресті Господньому не просто давнє знаряддя тортур, не лише елемент інтер’єру нашої домівки, не тільки один із символів нашого християнства, але насамперед джерело нашого життя і нашої сили.

          У цей нелегкий момент нашого життя саме Хрест Господній стає силою Божою. Тією силою, що здатна перемінити нас і світ навколо. Достатньо лише відірвати свій погляд від проблем і направити його увись.

          Отець Іван ВИХОР

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.