Ангели – друзі людських душ

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Ангели – друзі людських душ

          Кожен віруючий знає, що коли Бог із захопленням  дивився на Адама, якого щойно створив, то з турботою подумав, наскільки самотнім може бути це досконале творіння його рук. Тому, щоби прабатько не відчув себе по-справжньому самотнім серед чарівного  раю, Бог  поставив поруч з ним рівнозначний шедевр: Єву. Так вони могли разом захоплюватися своєю красою та відкривати в собі Божий образ і подібність до Творця. Однак, як показує традиція нашої віри, це не був єдиний Божий жест, спрямований на задоволення і потреби людини. Бог, турбуючись про наше благополуччя, дав нам додаткову допомогу: небесних духів – ангелів.

          Марно шукати в Святому Письмі однозначного підтвердження загальновідомого переконання, що кожна людина має свого ангела-охоронця, який як добрий друг  і опікун стежить за нею від моменту народження і до смерті. Проте багато авторитетів християнства, а також сама Біблія, дають нам підказки щодо цього, хоча Біблія дуже не багатословить у цьому питанні. Ангел – тобто посланець – з’являється в багатьох місцях там, де Бог бачить потребу спілкування з людиною: ангел говорив до Марії та Йосипа, також підбадьорював Ісуса на молитві в Оливному саду. Про опіку ангелів згадують деякі книги Старого Завіту, але справжньою поемою про Божу доброту є книга Товита, яка описує історію однієї давньої єврейської родини, якій був посланий Божий ангел на допомогу. 

          На цій основі сформувалось переконання, що Бог дає кожному небесного посланця-охоронця, який підтримує нас у нашому паломництві до неба. Деякі давні християнські письменники, йдучи слідами цих біблійних вказівок і побожного переконання вірних, вважали, що не лише окремі люди – це цікаво, навіть невіруючі і великі грішники – користуються опікою ангелів, а також спільноти, групи людей, навіть Церква. Нарешті, цей культ став настільки поширеним, що отримав офіційне схвалення Церкви у формі встановлення окремого свята.

          Саме завдяки формованому століттями культу, маємо стільки молитов і пісень, що виражають нашу пошану ангелам та вдячність за допомогу.

          Посланий від Бога, ангел стає частиною нашого життя, бере участь в ньому, коли ми переживаємо духовне піднесення, але також стоїть поруч, коли ми в гріхах. Він з нами як  у добрий, так і складний  час. Тому варто молитися до свого ангела, але й дякувати Богу за таку велику опіку від нашого друга, який завжди поруч. 

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)