Папа: молімося про дар слухання, щоб розпізнати Господній шепіт

Читай також

  • Christus vivit – Христос живий
  • Відбулися IV дні формування для молоді
  • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
        • Папа: молімося про дар слухання, щоб розпізнати Господній шепіт

          На площі Святого Петра у Ватикані відбулося екуменічне молитовне чування, в якому взяли участь численні юнаки і дівчата та глави і представники різних християнських Церков.

          «“Together”. “Разом”. Як рання християнська громада в день П’ятидесятниці. Як одна отара, яку любить і збирає один Пастир, Ісус. Як великий натовп з Одкровення, ми зібралися тут, брати і сестри “з усякого народу, племені, народу і мови” ( Одкр 7,9), з різних спільнот і країн, дочки і сини одного Отця, оживлені Духом, отриманим у Хрещенні, покликані до однієї надії (пор. Еф 4,4-5)», – такими словами Папа Франциск описав молитовне зібрання на площі Святого Петра, яке в суботу, 30 вересня 2023 р., прибуло на площу Святого Петра у Ватикані, щоб піднести спільну молитву перед початком XVI Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, що буде присвячена синодальності й місіонерському динамізмові Церкви.

          Екуменічне молитовне чування

          Захід, ініційований Спільнотою з Тезе, зібрав молодь різних конфесій та церковних лідерів, між якими були патріархи і представники східних Церков, як також протестантських. Молитовне чування було випереджене свідченнями, під час якого три молоді людини з різних континентів поділилися досвідом участі в синодальному процесі. Прозвучали також свідчення, що стосувалися вдячності за дар ближнього, за дар миру та за дар створіння. Одну з пісень англійською, українською та італійською мовами виконали українські діти, що гуртуються при соборі Святої Софії. Далі літургійним знаком хреста Папа розпочав молитовне чування, що відбувалося у формі Літургії Слова, під час якого біблійні читання, молитви та прохання зачитували присутні лідери й представники різних конфесій. Після читання Святого Письма площа на кілька хвилин занурилася в молитовну тишу.

          Папа Франциск зазначив, що «синод», означає «іти разом», і цього дня «прямуємо разом не лише католики, але й усі християни, ввесь люд охрещених, ввесь Божий люд». Звернувши увагу на те, що частиною чування була молитва в тиші, Святіший Отець поділився думками про роль цього «могутнього знаку» в житті віруючого, в житті Церкви та на дорозі християнської єдності.

          Тиша в житті віруючого

          Папа підкреслив, що тиша є важливою в житті віруючого. Мовчання було як на початку, так і наприкінці земного життя Христа, віковічного Слова, Яке «замовкло» в яслах і на хресті. «Цього вечора ми, християни, мовчки стояли перед розп’яттям із Сан-Даміано, як учні в поставі слухання перед хрестом, кафедрою Учителя. Це була не порожня тиша, а мить, сповнена очікування і готовності», – сказав проповідник, зауваживши, що в світі, переповненому гамором, ми не звикли до тиші, але вона «лежить в основі слова та життя». За його словами, істина, для того, щоби досягти серця людей, «не потребує гучного крику», бо Господь, як у випадку пророка Іллі, віддає перевагу тому, щоби промовляти через «шепіт легкого вітру». А тому також і ми, як Авраам, Ілля чи Діва Марія, «потребуємо звільнитися від різного шуму, щоби чути Його голос».

          Тиша в житті Церкви

          Далі Папа звернув увагу на розповідь з Діянь Апостолів про те, як після промови святого Петра на Єрусалимському Соборі, «увесь збір замовк», приготувавшись прийняти свідчення святих Павла й Варнави про знаки, які Бог учинив між народами. «Це нагадує нам, що мовчання в церковній спільноті робить можливим братерське спілкування, в якому Святий Дух гармонізує точки зору. Бути синодальним означає приймати один одного саме так, з усвідомленням того, що кожен з нас має що засвідчити і чого навчитися, зібравшись разом, щоб слухати “Духа істини” (Ів 14,17), щоб пізнати, що Він “говорить Церквам” (Одкр. 2,7)», – мовив Єпископ Риму, підкреслюючи, що тиша сприяє розпізнанню, а тому треба просити про «дар слухання для учасників Синоду».

          Тиша на дорозі до єдності

          Переходячи до третього аспекту, яким є суттєва роль тиші на дорозі до християнської єдності, Святіший Отець пояснив, що вона є «фундаментальною для молитви, з якої екуменізм починається і без якої є безплідним». «Чим більше ми разом звертаємося до Господа в молитві, тим більше відчуваємо, що саме Він очищає нас і об’єднує, незважаючи на відмінності. Єдність християн зростає в тиші перед хрестом, подібно до насіння, яке ми отримаємо, що представляє різні дари, даровані Святим Духом різним традиціям: перед нами завдання сіяти їх, будучи впевненими, що тільки Бог дає зростання (пор. 1 Кор 3,6). Вони будуть знаком для нас, покликаних, у свою чергу, мовчки померти для егоїзму, щоб зростати, завдяки дії Святого Духа, в спілкуванні з Богом і братерстві між нами», – сказав Папа, заохочуючи спільно помолитися за те, щоби «наново навчитися тиші».

          «Просімо, щоб Синод був кайросом братерства, місцем, де Святий Дух очищає Церкву від балаканини, ідеологій та поляризації. Наближаючись до важливої річниці великого Нікейського Собору, просімо, щоб ми могли разом і в тиші, подібно до волхвів, поклонятися таємниці Бога, Який став людиною, впевнені в тому, що чим ближче ми будемо до Христа, тим більше будемо об’єднані між собою», – підсумував Святіший Отець.

          Далі Глави Церков і релігійні лідери отримали зернятка як символ засіву єдності та синодальності, який слід посіяти та дбати про зростання. На завершення Глави Церков разом прочитали кінцеву молитву та разом уділили благословення.

          Vatican NEWS

          Читай також

        • Christus vivit – Христос живий
        • Відбулися IV дні формування для молоді
        • Дикастерія віровчення про «серйозні порушення» проти людської гідності
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.