Отець Кнотц про секс, який схвалює Бог

Читай також

  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
        • Отець Кнотц про секс, який схвалює Бог

          Свого часу книга польського монаха Ксаверія Кнотца з ордену Братів Менших Капуцинів «Секс, якого не знаєте. Для подружніх пар, які люблять Бога» викликала неабиякий фурор та безліч запитань, серед яких найпоширенішим було: «що монах може знати про секс?».

          Натомість отець Ксаверій наголошував: «Терапевт не мусить перехворіти всіма хворобами своїх пацієнтів, щоб лікувати їх. Так само і капелан займається різними людськими проблемами, які не мусять бути його проблемами, щоб допомагати шукати їх вирішення».

          Отець Ксаверій Кнотц ― доктор пасторального богослов’я. Крім написання книг на теми близькості, які є бестселерами багато років, (також автор книг ― «Подружній акт. Шанс зустрічі з Богом і подружньою половинкою» та «Не бійтеся сексу. Кохай і роби, що хочеш»), проводить реколекції для подружніх пар та веде інтернет сторінку про секс.

          Отець Кнотц стверджує: сексуальність ― це Божий дар людині, яка є вінцем його творіння. І, щоб поєднати секс і Бога, потрібно багато змінити в своїй голові…

          Під час цьогорічного візиту отця Ксаверія Кнотца до Львова (в межах проєкту отця Володимира Гриба «Покликані до любові») заступникові голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отцеві Романові Демушу вдалося домовитися про ексклюзивне інтерв’ю з цим монахом-капуцином.

          Пропонуємо низку важливих думок від отця Кнотца, які, сподіваємося стануть поштовхом для молоді, переосмислити багато питань.

          Говорячи про виклики, пов’язані зі сприйняттям сексуальності у сучасному світі, ми заторкнули питання актуальності дошлюбної чистоти.

          ― Це потрібне і актуальне питання. Якщо дбати про шлюб на все життя, то перш за все треба зупинятися на важливості дошлюбної чистоти і питанні сексуальності. Хлопець і дівчина, які зустрічаються, повинні прагнути глибших стосунків, аніж просто технічного тілесного життя. Слід зосереджувати увагу на тому, щоб розуміти один одного, вміти будувати стосунки, а також знати, що для вашої пари є найважливіше, ­ поясним отець Кнотц.

          А також підкресли:

          ― Молодь не завжди усвідомлює, наскільки важливо уникати помилок, які пізніше створюватимуть додаткові проблеми. Якщо почнуть швидко співжити, то це може призвести до ілюзії кохання і хибного враження, що розуміють один одного та готові до спільного житті. А насправді так не є.

          Якщо молодь зосереджується лише на тілесній пристрасті, то часто не звертає увагу на емоційне наповнення стосунків і характер один одного, та й самих себе.

          Звернувши увагу на те, як змінюються тенденції у сприйнятті сексуальності та близьких стосунків, отець Кнотц зауважив:

          ― Зміни в культурі життя суспільства не змінюють вчення Церкви. Не знаю, яка ситуація в Україні, та в Польщі щораз меншає людей, які відчувають провину, пов’язану зі сексуальністю. Думаю, що молоде покоління думає подібно, як в нашій країні, і дуже легко розпочинають сексуальне життя та досить легковажно до нього ставляться. А це, відповідно, спричиняє зранення, яке вони потім переносять на свої стосунки та вкорінюють у своєму мисленні. Тому священникам, духівникам так важливо спілкуватися і підтримувати не лише тих, які не дотримуються дошлюбної чистоти, а й тих людей, які зранені через свій сексуальний досвід.

          Одним із поширених тверджень серед молоді є думка: «як я можу знати, чи підійде мені людина, якщо не спробую близькість із нею». Отець Кнотц наголосив:

          ― Це ― міф. Насправді, немає цього. То лише на початку здається, що так добре підібрані один до одного, так добре розуміються між собою, що будуть все життя тішитися один одним. А потім настає відкриття різниці в характерах, у вподобаннях, в цінностях… Добрі стосунки не залежать від припасованості, а від того, як у подружжі будуть дбати один про одного, як турбуватимуться, шануватися, спілкуватися багато, щоб випрацювати спільне бачення життя.

          Також мій співрозмовник поділився баченням на те, чи Церква робить досить, щоб молодь більше знала про Бога і важливість дотримання Його законів.

          ― Молодь не цікавиться Церквою. І це справді складне питання, яке не так легко розв’язати. Завжди можна сказати, що робимо замало. Що б ми не робили, не зможемо перебити інтерес до Тік-Току. Також важливо пам’ятати, що всі мають приклад своїх родин, у яких навчилися приклади ставлення до чоловіка чи дружини. І вони цього навіть не помічають. Треба мати сильну свідомість, щоб побачити, що є погано в випрацювати іншу свідомість.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • «Як досягти гармонії у стосунках?» ― онлайн-курс від «Покликані до любові»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"