«ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»

Читай також

  • «Усмішка української молоді є надією вашого народу», – брати Taize Блаженнішому Святославу
  • Презентація книги сестри Антонії Шелепило «Плани на завтра. Старий Завіт: Нові лінзи для Божого Слова»
  • Знову з’явилася можливість пройти курс «Документи Католицької Церкви про шлюб та сім’ю»
        • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»

          27 квітня у Кривому Розі в рамках Зʼїзду молоді Донецького екзархату відбувся круглий стіл на тему: «ЕКОцид», який організував екопросвітницький проєкт «СпоЖити», що є ініціативою Патріаршої Комісії у справах молоді УГКЦ.

          Розпочали, традиційно, з вітального слова о. Романа Демуша – заступника голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ, про важливість говорити на тему «ЕКОциду» в Україні та про руйнівні наслідки, які завдає війна. Отець Роман говорив, зокрема, про про шкоду, нанесену агресором навколишньому середовищу нашої країни. А це близько 4000 кейсів ЕКОциду; окупація 40% екологічно цінних територій України; окопана, спалена або й досі перебуває під обстрілами третина українських лісів; заміновані, обстріляні і спалені поля; понад 150 млн. тонн викидів в атмосферу; забруднення водойм. Загалом, згідно офіційних підрахунків, війна завдає 3 млрд грн довкіллєвих збитків щодня.

          Подальшу дискусію модерувала Юлія Сиротюк, секретарка Патріаршої Молодіжної Комісії, котра запросила до слова команду із громадської спілки «Досить труїти Кривий Ріг», які наповнили програму круглого столу цікавими лекціями.

          Зокрема, Олена Шафранова – адвокат, правознавиця, координаторка ГС «ДТКР» демонструвала відео, про актуальні екологічні проблеми Кривого Рогу, як ми можемо на них впливати та як спілка бореться з ними. Мали дискусію про захист прав мешканців промислових регіонів у звʼязку з певною дискримінацією, а також про шкоду, нанесену агресором навколишньому середовищу нашої країни.

          Анна Амбросова – керівниця проектів, промисловий еколог ГС «ДТКР» перейшла до небезпек і захисту від них у воєнні та мирні часи. Зокрема, про викиди в атмосферу, забруднення водойм. Обговорювали різного роду екологічні катастрофи і захист від ЕКОциду російського нападника

          Про коректне поводження з відходами руйнувань і відновлення ділилась Юля Ореханова – екологиня громадської спілки «Досить труїти Кривий Ріг». Мали нагоду ознайомитись з різними кейсами ЕКОциду: спалені, знищенні й обстріляні території, які несуть ризики і загрози, від обвалів та пошкоджень до великої кількості сміття.

          На завершення Діана Амбросова – аналітик, проектна менеджерка ГС «ДТКР» провела
          дослідження різних зразків води та мала практичне заняття на визначення РH та рівню кисню у воді. Вона продемонструвала, як змінюється колір рідини в ході експерименту відповідно до показників.

          Компетентні експерти поділились корисними знаннями та інструментами, як долати ЕКОцид. Учасники мали змогу ставити запитання та отримати вагомі відповіді на актуальні проблеми цього регіону. Також в рамках заходу о. Михайло Неїжмат – референт Екобюро в Донецькому екзархаті представив діяльність Екологічного Бюро УГКЦ та наголосив на тому, як кожен особисто, і ми всі, зокрема, можемо турбуватися про Спільний Дім.

          Окремою ініціативою в програмі було висадження саджанця на території храму Святого Миколая Чудотворця для озеленення території, який підготував о. Іван Талайло – настоятель церкви та директор «Карітас Кривий Ріг».

          Дякуємо Молодіжній Комісії Донецького екзархату, «Карітасу» Кривого Рогу та храму Святого Миколая Чудотворця за гостинність і запрошення включити ініціативу проєкту «СпоЖити» в рамках Зʼїзду молоді для просвіти і заклику екологічної відповідальності. А громадській спілці «Досить труїти Кривий Ріг» за доступні й інформативні доклади. У наступних наших дописах ми поділимось підбіркою корисних інформаційно-просвітницьких матеріалів, які були представлені на заході.
          Слідкуйте за анонсами наших наступних подій!

           

          Читай також

        • «Усмішка української молоді є надією вашого народу», – брати Taize Блаженнішому Святославу
        • Презентація книги сестри Антонії Шелепило «Плани на завтра. Старий Завіт: Нові лінзи для Божого Слова»
        • Знову з’явилася можливість пройти курс «Документи Католицької Церкви про шлюб та сім’ю»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"