Папа до молоді: Христос є сильнішим за будь-яке зло

Читай також

  • Втретє програма «Молодіжний працівник» для тих, хто душпастирює з молоддю в УГКЦ
  • УГКЦ в Італії видала посібник для літніх християнських таборів
  • «Ми не хочемо війни! Але ми маємо боротися для того щоб жити!», — владика Петро (Голіней) у катехизі звернувся до української молоді в Італії. 
        • Папа до молоді: Христос є сильнішим за будь-яке зло

          Зустрічаючись із учасниками Міжнародного конгресу, присвяченого Апостольському напоумленню «Christus vivit» Папи Франциска про молодь, Святіший Отець наголосив на важливості розпізнання, яке має синодальний характер. Він відзначив плоди Світових днів молоді та наголосив на важливості слухання.

          У суботу, 25 травня 2024 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції приблизно 300 осіб з різних країн світу – учасників Міжнародного конгресу на тему «Задля синодального душпастирства молоді: нові стилі та стратегії лідерства», яку організувала Дикастерія у справах мирян, сім’ї та захисту життя. Подія, яка проходила від 23 до 25 травня, мала на меті обговорення тем з Апостольського напоумлення для молоді Christus vivit, а також особливостей Ювілейного Року молоді, що проходитиме від 28 липня до 3 серпня 2025 року.

          Звіщати надію в особі Ісуса Христа

          На початку зустрічі Святіший Отець подякував усім, хто долучився до проведення Світового дня молоді в Лісабоні. «Це коштувало великих зусиль, але вони того варті, адже після пандемії та в умовах міжнародного напруження молодь потребувала ін’єкції надії; і дні в Лісабоні стали справжнім відзначенням радості жити і бути християнами; святом надії, яка продовжує жити в серцях молодих людей, бо сам Бог живить її та робить міцною, незважаючи на всі негаразди», – сказав він.

          Говорячи про Ювілей молоді, що відзначатиметься в рамках Святого Року 2025, та наступний Світовий день молоді в Сеулі 2027 р., Папа висловив сподівання, що ці події зможуть привести багатьох юнаків й дівчат, навіть тих, хто зазвичай не відвідує Церкву, до зустрічі з Ісусом. «Азія – молодий континент, сповнений життя континент, але багато дівчат і хлопців, особливо у великих містах, страждають від втрати надії й замикаються в собі, мають обмаль взаємин, обмаль інтересів. І те саме відбувається по всьому світу, – сказав Святіший Отець. – Зустрічі в Римі та Сеулі – це нагода, яку Бог дає нам, щоб сказати всій молоді світу: Ісус – це надія, надія для вас, надія для нас, надія для всіх!».

          Дарувати можливість зустрічі з живим Богом

          Відтак Папа закликав до плекання святості в щоденному житті завдяки спільній молитві, щоденним рішенням та ділам, які є досвідом, що «западає глибоко в серце і з часом приносить тривалі плоди». Він пригадав про своє Апостольське напоумлення «Gaudete et exsultate» про загальне покликання до святості, яка вказує на важливість радості у християнському житті. «Молодь особливо страждає від негативних новин, які нас обсідають, але це не повинно затьмарювати впевненості в тому, що воскреслий Христос є з ними і є сильнішим за будь-яке зло», – підкреслив Святіший Отець. За його словами, для молоді важливо пропонувати можливість пережити живого Христа в молитві, Святих Тайнах, у зустрічах спільноти, у служінні бідним та через свідчення святих.

          Три риси духовного розрізнення

          Папа Франциск також вказав на мистецтво духовного розпізнавання, якого повинні навчитися молодь та всі ті, хто її супроводжує. «Для юнака чи дівчини знайти людину, здатну до розпізнавання, – це знайти скарб. У дорозі віри та у відкритті свого покликання мудрий провідник допомагає уникнути стількох помилок, наївності, стількох моментів розгубленості і “паралічу”. Провідник, який не забирає свободу, а супроводжує», – зазначив він.

          У цьому контексті Святіший Отець вказав на те, що однією з якостей розпізнавання є те, що воно відзначається синодальністю – протилежністю індивідуалізму. «У практиці розпізнавання Церква ставить поруч з нами братів і сестер у вірі, щоб ми ступали вперед разом, а не поодинці, і так наше внутрішнє дозрівання стає набагато багатшим. У цьому сенсі розпізнавання є синодальним», – сказав Папа. Крім того, розпізнавання є особистим, тобто потребує індивідуального підходу до кожного, адже всі ми є унікальними і неповторними. «Кожен заслуговує на те, щоб його вислухали, зрозуміли і дали пораду відповідно до його віку, людської та духовної зрілості», – зауважив він. Відтак Святіший Отець зазначив, що розпізнавання є орієнтованим на правду. «Ми живемо в суспільстві, яке забруднене фейковими новинами, де особисті профілі часто змінюються або підробляються, де створюються альтернативні ідентичності, розпізнавання має стати для молоді шляхом досягнення автентичності», – сказав Наступник апостола Петра, закликаючи ставати перед собою, іншими та Богом у правді.

          Бути свідченням для своїх ровесників

          Папа вказав на важливість активного слухання молоді. «Молодь повинна бути відповідальною, залученою до діалогу, до планування діяльності, до прийняття рішень, – зазначив він. – Потрібно дати їм відчути, що вони є повноцінною та активною частиною життя Церкви, а головне, що вони самі є першими проповідниками Євангелія для своїх ровесників». На завершення Святіший Отець заохотив присутніх хлопців і дівчат нести всім послання радості, розради й надії, яке полягає в звіщенні живого Бога – Ісуса Христа.

          Джерело: VaticanNEWS

          Читай також

        • Втретє програма «Молодіжний працівник» для тих, хто душпастирює з молоддю в УГКЦ
        • УГКЦ в Італії видала посібник для літніх християнських таборів
        • «Ми не хочемо війни! Але ми маємо боротися для того щоб жити!», — владика Петро (Голіней) у катехизі звернувся до української молоді в Італії. 
          • Оціни

            [ratemypost]