Чи Бог знає мої думки?

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Чи Бог знає мої думки?

           В кадрі тато, думає: Так, сьогодні на 18 в мене літургія. Треба перед тим заїхати в магазин купити сир Брі. О зараз закінчимо знімати і я піду розетку поміняю. Цікаво що робить мама Іванка. Ц-ц в горлі пересохло. 

          В кадрі Мілька, думає: Я така голодна, коли вони вже закінчать то знімати. І взагалі, де мій кіт? 

          В кадрі Маґда, думає: Цікаво, про що думає тато і Мілька? А якщо я буду думати про щось погане, то Бог почує і образиться на мене? І взагалі Бог чує мої думки?

          ІНТРО 

          (Круто, якби наші глядачі могли почути мої думки, тоді вони б точно підписались на наш канал, я ж їх так люблю).

          Привіт! Напевно ви колись задавали собі питання – чи Бог чує думки людей, як от щойно мали нагоду почути наші. Сьогодні ми будемо намагатись дати на це відповідь. 

          В Біблії, у 138-му Псалмі (138,4) написано: “Господи, ти всі путі мої знаєш, бо ще слова нема на моїм язиці, а вже, Ти, Господи, знаєш все!” А Євангелист Йоан говорив, що Ісус, будучи втіленим Богом, володіє божественною якістю пізнання думок людей: «він знав, що в людині» (Йо 2,25; пор. Мт 9,4; Ів 6,64). 

          Тому так, Бог бачить наші серця та розум як відкриті книги, і лише Він знає, що в них. 

          Преподобний Іоан Дамаскин (в книзі “Точний виклад православної віри”) пише, що “Бог і все знає простим віданням, і все просто споглядає божественним, всевидючим і нематеріальним  оком, усе – і теперішнє, і минуле, і майбутнє раніше їхнього буття”.

          В багатьох християнських храмах по цілому світу ми можемо побачити зображення Всевидючого Око Божого. Часто його вписують у трикутник, який символізує Пресвяту Трійцю, а сяйво навколо трикутника є осмисленням божественної величі та слави. 

          Всевидюче Око є дуже важливим символом, який нагадує про те, що Господь всемогутній – все бачить і все знає. Для нього немає межі знань, бо навіть найбільш потаємний куточок серця людини є відкритим і зрозумілим для Бога. В посланні до Євреїв читаємо: «Нема створіння, скритого від Нього; все оголене і явне перед очима Того, Кому ми маємо звіт дати» (4,13). Уявіть собі що Бог має флешку, на якій записані буквально всі ваші думки, слова і дії. Він може у будь-який момент вставити флешку в комп’ютер і все побачити все і навіть більше. 

          Мілька думає: Стоп, але нащо це Богові робити? 

          Не думайте, що Бог це все робить задля цікавості, як хтось крадькома намагаєтеся читати чиюсь пошту чи щоденник. Ні, ні, Бог не входить у наш розум, щоб викрити наші секрети! Він не схожий на злодія, що хоче щось взяти: він дивиться на нас лише з нескінченною ніжністю, сповненою любові та поваги до того, хто ми є, і до нашої свободи.

          Бог бачить наші думки, і хоче, щоб вони були наповнені його присутністю, щоб ми могли рости в святості. Щоб наші думки були добрими, потрібно щоб наше серце таким було, бо «корінь думок – це серце» (Сір 37,17).

          Тож якщо ми тепер знаємо, що Бог знає наші думки, апостол Павло заохочує нас пильнувати їх. Не давати заволодіти нашими думками ревнощам, обуренню, підлості та іншим речам. Павло пише до Филип’ян (4,8): “Наостанку, брати, що тільки правдиве, що тільки чесне, що тільки праведне, що тільки чисте, що тільки любе, що тільки гідне хвали, коли яка чеснота, коли яка похвала, думайте про це”!

          Для того, часто звертаймо свою думку до Бога. Говорім з ним кілька разів на день. Вистачить лише слово чи два, подяка, гарна думка чи просто погляд на хрест, коли ми проходимо перед церквою. Саме таким чином, часто ставлячи себе в його присутності, наше серце буде сповнене його любов’ю і добротою. Тоді, поступово, наші думки також будуть пройняті присутністю Бога. Вони будуть сповнені його милості, його доброзичливості, його милосердя та його доброти. 

          І тоді, уявіть яка радість і приємність буде знаючи, що Бог знає всі наші думки! І для нас і для нього!

          Думаймо світло!

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.