Церковна ієрархія: як не заплутатись?

Читай також

  • Отець Роман Демуш: «Форум молодіжного душпастирства — знак надії і можливість почати говорити з молоддю однією мовою»
  • Досі думаєш, що Церква тебе не чує? Реєструйся і їдь на Всеукраїнський форум молодіжного душпастирства!
  • «Канони Церкви є дорожніми показниками на шляху духовного життя»
        • Церковна ієрархія: як не заплутатись?

          Про те як не заплутатись в церковних титулах і розставити їх по поличках Вам допоможуть о. Михайло та Маґдалина Димид. Наприклад розкажемо вам про архиєрея, протопресвітера, пароха, диякона та багатьох інших, наприклад пробоща чи благочинного. Дивіться відео на YouTube-каналі @Християнин чи бандит?​, буде цікаво!

          Центральна фігура в церковній структурі – це єпископ, який очолює єпархію. Єпархія, це церковно-адміністративна одиниця, тобто свого роду провінція чи церковний район.

          Єпископа ще називають владикою, єпархом чи архиєреєм. Термін “архиєрей” означає “перший священик”. Єпископ має законодавчу, судову і адміністративну владу.

          Парафія – це первинна спільнота вірних християн, які гуртуються згідно територіального принципу. Вони називаються парафіяни чи прихожани. Парафію очолює священик, якого називають парохом, пробощем, адміністратором чи настоятелем.

          Взагалі в українській мові священики по різному іменуються – піп, ієрей, пресвітер, ксьонз. А якщо вони мають церковну нагороду, то вони вже наприклад протоієреї чи монсеньори.

          Трохи нижче від священника знаходиться диякон. Дияконство – це перший ступінь священства і його мають пройти всі чоловіки щоб стати священником. Роль диякона є допомагати єпископам і священикам служити святі Таїнства, і чинити діла милосердя.

          Оскільки в одній єпархії є багато парафій, деколи понад сто, то вони гуртуються умовно по десятках. Ці округи називаються протопресвітератами, деканатами чи благочиннями.

          А наглядачем над ними є, священик якого називають відповідно протопресвітер,  декан чи благочинний.

          Єпископ, який стоїть на чолі інших є архиєпископом, чи митрополитом тобто першим єпископом цієї церковної області.

          Митрополії в свою чергу гуртуються в патріархати, що є структурою, яка об’єднує цілу національну Церкву. Цей єпископ, який стоїть на чолі патріархату називається очевидно патріархом. Але не всі Церкви мають за голову патріярха, є і верховні архиєпископи чи митрополити, які здійснюють ту саму владу, як це наприклад є в Української Греко Католицької Церкві чи Православній Церкві України.

          І хоч патріарх є найвищою ланкою своєї Церкви він самостійно нею не керує, а за допомогою ради всіх єпископів своєї Церкви. Така рада називається синодом.

          Про це та про ще багато інших питань пов’язані із церковними титулами, довідайтеся із розповіді блогерки Маґдалини, учасниці реаліті-шоу “Бебісітери президента” разом із своїм татом – священником Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) і викладачем Українського Католицького Університету (УКУ) отцем Михайлом Димидом.

          Читай також

        • Отець Роман Демуш: «Форум молодіжного душпастирства — знак надії і можливість почати говорити з молоддю однією мовою»
        • Досі думаєш, що Церква тебе не чує? Реєструйся і їдь на Всеукраїнський форум молодіжного душпастирства!
        • «Канони Церкви є дорожніми показниками на шляху духовного життя»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.